Τρίτη 20 Απριλίου 2021

«Κεντημένη» εφημερίδα: Η «δαντέλα» των φτωχόσπιτων για γιορτινές και Πασχαλινές προετοιμασίες!!

     «Εορτών εορτή και πανήγυρις» το Πάσχα, όπως λέει κι ένα Αναστάσιμο τροπάριο του όρθρου. Εντελώς αναμενόμενο, λοιπόν, και οι προετοιμασίες, οι καθαριότητες, τα ασπρίσματα-ασβεστώματα των σπιτιών και κάθε είδους στολισμοί να έχουν την τιμητική τους.
     Δεν ήταν μόνο οι οικονομικές δυσκολίες άλλων εποχών που έφερναν εμπόδια για περίτεχνους στολισμούς, αλλά και οι πολλές ασχολίες των ανθρώπων. Πάντα, όμως, οι νοικοκυρές εύρισκαν εύκολες και γρήγορες λύσεις που ξεχώριζαν τις γιορτινές ημέρες. Αρκετές φορές οι παλιές/ετεροχρονισμένες εφημερίδες έδιναν μια διαφορετική και αρχοντική εικόνα στα χωριατόσπιτα, με τη μέθοδο της απλής χαρτοκοπτικής και χωρίς να απαιτούσαν χρόνο και κόπο. Ας θυμηθούμε την τέχνη των γιαγιάδων μας, που γινόταν σε πέντε απλά και γρήγορα στάδια, όπως δείχνουν και οι παρακάτω εικόνες:

Στάδιο πρώτο: Διπλώνουμε να φύλλο εφημερίδας πολλές φορές.


Στάδιο δεύτερο: Κόβουμε τη μία από τις δύο στενές πλευρές σε μορφή  «βέλους».


Στάδιο τρίτο: «Κεντάμε» κόβοντας με το ψαλίδι τη μία στενή πλευρά του «βέλους», όπως δείχνει κι εδώ η εικόνα.


Στάδιο τέταρτο: Ξεδιπλώνουμε το κεντημένο φύλλο εφημερίδας, που είναι έτοιμο για χρήση!


Στάδιο πέμπτο: «Τσακίζουμε (να κάνει γωνία στο σημείο που θέλουμε), στρώνουμε την «κεντημένη» εφημερίδα στο ράφι και δίπλα της βάζουμε άλλο φύλλο, με τον ίδιο τρόπο κεντημένο. Τοποθετούμε ύστερα επάνω τα αντικείμενα-σκεύη της προτίμησής μας και το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό! Σε σημεία που θέλουμε να κολλήσουν οι εφημερίδες, είτε μεταξύ τους είτε στο ράφι ή στον τοίχο, η λύση είναι το ίδιο απλή: Λίγο ζυμαράκι!


 
Καλό Πάσχα!


Σημείωση: Μπορείτε να δείτε και άλλες καθημερινές χρήσεις της εφημερίδας ΕΔΩ.


Νίκος Χρ. Παπακωνσταντόπουλος, 20.4.2021

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου