Κυριακή 29 Αυγούστου 2021

Νίκος Χρ. Παπακωνσταντόπουλος
Σύντομο βιογραφικό σημείωμα


    Ο Νίκος Παπακωνσταντόπουλος γεννήθηκε στο Λειβάρτζι του Δήμου Καλαβρύτων. Σπούδασε Νοσηλευτική, λειτούργημα το οποίο έχει ασκήσει επί τριάντα επτά χρόνια. Πέραν του λειτουργήματός του δραστηριοποιείται και στο λογοτεχνικό χώρο με τα εξής βιβλία:
- «Λειβάρτζι, σ’ ευχαριστώ!», με λαογραφικά και άλλα δρώμενα του χωριού του, έκδοση 2002.
- «Έμμετρα», ποιητική συλλογή, με θέματα φύσης και παράδοσης. Εκδόσεις «Άπειρος Χώρα», 2008.
- «Η φωτογραφία», συλλογή αφηγημάτων, με "επίκεντρο" παιδικές αναμνήσεις του συγγραφέα, εκδόσεις «Άπειρος Χώρα», 2011.
- «Καταθέσεις από τη Νοσηλευτική μου διαδρομή», ογκώδης εργασία που αφορά το αντικείμενο του λειτουργήματός του.
- «Όταν η ελπίδα άρχισε ν’ ανατέλλει», ιστορική-επιστημονική έρευνα του λειτουργήματός του, εκδόσεις «Άπειρος Χώρα», 2012.
- «Αθόρυβοι Εργάτες», μυθιστόρημα, εκδόσεις «Άπειρος Χώρα», 2014.
- Συμμετοχή στο συλλογικό βιβλίο λαογραφικού περιεχομένου, με τίτλο «Χειμωνιάτικες βραδιές στο τζάκι», εκδόσεις «Άπειρος Χώρα», 2016.
- Συμβολή στην έκδοση του βιβλίου της ΠΑΓΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΗΣ ΕΝΩΣΕΩΣ «Τα Καλαβρυτινά... με το νερό τ' αθάνατο», εκδόσεις Γραφικές Τέχνες «ΠΑΛΜΟΣ», 2017.
- «Επιλεγμένα» (ποιήματα-διηγήματα), εκδόσεις Άπειρος Χώρα", 2018.
«Η Ανάσταση στον καιρό της πανδημίας»συλλογή διηγημάτων και ποιημάτων, εκδόσεις «Άπειρος Χώρα», 2022 - Α΄ ΒΡΑΒΕΙΟ στον Πανελλήνιο και Παγκύπριο διαγωνισμό της ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ 2022.  
- Συμβολή στην έκδοση του «πανηγυρικού τόμου» της «Επετηρίδας των Καλαβρύτων», 2021, για την 200στή επέτειο της Ελληνικής Επαναστάσεως.
- Με μεγάλη επιτυχία περιόδευσε το θεατρικό του έργο-κωμωδία «Ζωοκτονία εξ αμελείας», με το θίασο «Ταξιδευτές της Πρόζας» στην Αχαΐα και στην Ηλεία το 2021. Η επιτυχία και οι αυξημένες προσκλήσεις από Συλλόγους, Φορείς και ομάδες για παραστάσεις εντός και εκτός Αχαΐας, οδήγησε τη θεατρική ομάδα στην απόφαση το 2022 να συνεχίσει τις παραστάσεις. Το δε θεατρικό έργο απέσπασε το πρώτο βραβείο ανδρικού ρόλου στο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Σάτιρας Ερασιτεχνικών Θιάσων στην Πάτρα.
    Ο συγγραφέας ασχολείται αρκετά με την καταγραφή της λαογραφίας του τόπου του. Εκατοντάδες είναι τα σχετικά με το θέμα αυτό άρθρα του, που έχουν αναρτηθεί και συνεχίζουν να αναρτώνται στην ηλεκτρονική εφημερίδα http://www.kalavrytanews.com/
και στη στήλη
http://www.kalavrytanews.com/search/label/%CE%9D%CE%AF%CE%BA%CE%BF%CF%82%20%CE%A7%CF%81.%20%CE%A0%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%BA%CF%89%CE%BD%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%BD%CF%84%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%82?max-results=20
     Από τις σημαντικότερες λαογραφικές εργασίες του και το «ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΟ ΛΕΞΙΚΟ», μέρος του οποίου συμπεριλαμβάνεται στα βιβλία του  «Λειβάρτζι, σ’ ευχαριστώ!», «Η Φωτογραφία» και με περισσότερα λήμματα στην ιστοσελίδα του,  ΕΔΩ, και στην ηλεκτρονική εφημερίδα ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ NEWS,  ΕΔΩ, το οποίο έχει αναπαραχθεί και σε πολλά άλλα sites.
    Έχει ασχοληθεί ακόμα με τη μετάφραση Ευαγγελικών Περικοπών της Μεγάλης Εβδομάδας, καθώς και των Κυριακών όλου του έτους. Επίσης, συνεχίζει να δημοσιεύει πολύ συχνά άρθρα και λογοτεχνικά κείμενα στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, καθώς και στον προσωπικό του ιστότοπο http://nikolpapak.blogspot.gr/Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι πολλές ομιλίες του και τα άρθρα του για διάφορα λογοτεχνικά, πολιτιστικά, κοινωνικά θέματα και παρουσιάσεις/κριτικές βιβλίων. Πέραν των ανωτέρω, έχει επιμεληθεί φιλολογικά και την έκδοση βιβλίων φιλικών του προσώπων και συμμετέχει σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές για πολιτιστικού, κοινωνικού και ιστορικού ενδιαφέροντος θέματα.
     Τόσο τα έντυπα, όσο και τα ηλεκτρονικά και ελεύθερης διακίνησης μέσω διαδικτύου έργα του, συγκεντρώνουν πολλές και με τιμητικά λόγια κριτικές από προσωπικότητες του πνεύματος και εν γένει από το ευρύ αναγνωστικό του κοινό.  
    Έργα υπό έκδοση: 
- «Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Λειβαρτζίου», ιστορική έρευνα, με αντικείμενο τη πορεία στο χρόνο και την προσφορά στην παράδοση, στα γράμματα και στην πατρίδα της ιστορικής ομώνυμη μονής του χωριού του, ανεγερθείσης το 1550 μ. Χ..
- «Ευθυμογραφήματα» (συλλογή ευθυμογραφημάτων).  
 Είναι Μέλος της ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ και έχει διατελέσει Μέλος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ. Πνευματικά του έργα έχουν διακριθεί και βραβευθεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, έχουν δημοσιευθεί σε ξένα βιβλία και περιοδικά και έχει τιμηθεί από Συλλόγους και Φορείς για την προσφορά του στα Γράμματα.   
    Το Μάιο του 2017 δημιούργησε το προσωπικό του ιστολόγιο http://nikolpapak.blogspot.gr/, το οποίο πολύ συχνά εμπλουτίζει με λογοτεχνικά και λαογραφικά θέματα. Ο ιστότοπος αυτός έχει μεγάλη απήχηση στο αναγνωστικό του κοινό και συν τω χρόνω η επισκεψιμότητά του αυξάνεται. Η αγάπη του για το γενέθλιο τόπο και γενικά για όλη την περιοχή Καλαβρύτων, η νοσταλγία των παιδικών χρόνων, η φύση και ειδικότερα η Καλαβρυτινή φύση, οι Αξίες που εκφυλίζονται ή χάνονται, στέκουν ως εφαλτήριο της συγγραφικής-λογοτεχνικής-λαογραφικής ενασχόλησής του. Αστείρευτη πηγή εμπνεύσεών του η ιδιαίτερη πατρίδα του, η ορεσίβια ζωή και οι παιδικές του αναμνήσεις. Μεταξύ των αγαπημένων του συγγραφέων-λογοτεχνών-ποιητών ο Κρυστάλλης, ο Παπαδιαμάντης, ο Σολωμός, ο Παλαμάς, ο Δροσίνης,  ο Ξενόπουλος, ο Καρυωτάκης, ο Βάρναλης, ο Καρκαβίτσας, ο Λουντέμης, ο Βενέζης κ.ά. 
    Είναι παντρεμένος με την Ελένη Γάλλιου από τον Γοργόμυλο Πρέβεζας και έχουν δύο παιδιά.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου