Τρίτη 24 Αυγούστου 2021

Βιβλιοπαρουσίαση: «ΠΕΤΡΟΓΕΦΥΡΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ», του Θοδωρή Χαμάκου


     Συνεχίζοντας ο Θοδωρής Χαμάκος την πολύ αγαπημένη του ενασχόληση, την καταγραφή και μελέτη των πέτρινων γεφυριών, αυτή τη φορά «ήλθε» και στα πετρογέφυρα του τόπου μας, με το βιβλίο του «ΠΕΤΡΟΓΕΦΥΡΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ» και με υπότιτλο «Τα Πέτρινα γεφύρια του Ερύμανθου, του Νέδοντα στην Αλαγωνία και των παραποτάμων τους», από τις Εκδόσεις «Βιβλιοπανόραμα» - Γεώργιος Δημητρόπουλος. Ένα έργο πραγματικό απόκτημα που διασώζει πλείστα στοιχεία και πληροφορίες για το θέμα στο οποίο αναφέρεται.
     Ο αναγνώστης έλκεται από την πρώτη στιγμή και από τη φωτογραφία του εξωφύλλου του βιβλίου, με ένα από τα πλέον μεγαλόπρεπα γεφύρια ης περιοχής του Ερυμάνθου, το Παραλογγίτικο.  Μνημείο της τέχνης και της παράδοσης κι αυτό, όπως και όλα τ’ άλλα, που έφτιαξε όχι μόνο η ανάγκη, αλλά και το μεράκι των μαστόρων, για να ενωθούν άνθρωποι και πολιτισμοί, συνήθειες, έθιμα και παραδόσεις, χαρά και πόνος και να διακινηθούν υπηρεσίες και προϊόντα.
     Με πολλή επιστήμη «σκύβει» πάντα ο συγγραφέας, όχι μόνο στα γεφύρια της Πελοποννήσου, αλλά και όλης της Ελλάδος και πολλών του εξωτερικού. Πέρα από τις λεπτομερείς περιγραφές, τους θρύλους, τις ιστορικές πηγές, τις μαρτυρίες, την  ονοματολογία μερών του γεφυριού, τον πολύ μεγάλο αριθμό φωτογραφιών που παραθέτει, τα σχεδιαγράμματα και πολλά ακόμα στοιχεία που συμπεριλαμβάνει στις σελίδες του πονήματός του, καταθέτει στην αφιέρωσή του και την προσωπική του ευγνωμοσύνη «σ’ όλους τους μάστορες, που άφησαν με τα εμπνευσμένα έργα των χεριών τους το ίχνος τους στην ιστορία της νεοελληνικής αισθητικής, σμιλεύοντας την πέτρα και δαμάζοντας το νερό της Πελοποννησιακής γης, με την απαράμιλλη τεχνική τους, τη φλόγα της ψυχής τους και το σεβασμό στη φύση»!
     Με ανάλογο τρόπο εκφράζει και την αγωνία του στο επίλογό του (σελ. 253): «[…]Η προσπάθεια ανάδειξης, μελέτης και καταγραφής των πέτρινων γεφυριών θα συνεχιστεί με όποιο κόστος. Το οφείλουμε σ’ αυτούς που με μόνα όπλα το μεράκι και τη δύναμη της ψυχής τους έφτιαξαν και μας άφησαν απίθανα χτίσματα λαϊκής αρχιτεκτονικής, που δένουν άριστα με το γύρω περιβάλλον και συνθέτουν ένα υψηλής ποιότητας και μοναδικής ομορφιάς τοπίο.
     Στη διαδρομή του χρόνου, μέσα από απάνθρωπες και βέβηλες συμπεριφορές αλλά και φυσικές καταστροφές, έφτασαν στις μέρες μας όπως έφτασαν!
     Τα θαυμαστά αυτά έργα της λαϊκής γεφυροποιίας πρέπει να παραδοθούν αλώβητα και με σεβασμό στη μνήμη και στο θαυμασμό των επόμενων γενιών».
     H ευαισθησία του συγγραφέα δεν σταματάει στην τέχνη της πέτρας και στην αρχιτεκτονική των γεφυριών μόνο. Συνεχίζεται και προχωράει και σε κάθε είδους ιστορική/πέτρινη/παραδοσιακή κατασκευή, όπως σε σπίτια, εκκλησίες, μοναστήρια, βρύσες, λιθόστρωτα κλπ. Χαρακτηριστική μία από τις πολλές ατόφιες μαρτυρίες που παραθέτει, είναι κι αυτή του Διβραίου Άγγελου Αλμπάνη, απόσπασμα της οποίας παραθέτουμε, από τη σελίδα 80:
     «[…]Ήτανε μαστόροι Λαγκαδινοί, καμιά δεκαριά-δεκαπέντε και είχανε είκοσι μουλάρια. Το βράδυ τα επαίρνανε τα μουλάρια και τα πηγαίνανε στο βουνό, τα βόσκανε… χτίζανε σπίτια… χτίσανε και το δικό μου. Και δουλεύανε οι φουκαράδες για το ψωμάκι… μόνο για το ψωμάκι. Και κει πέρα στην κορφή, αποκάτω αν πας, είναι βουνό το πελεκίδι… κάτου… τις πελεκάγανε επιτόπου. Οι γωνίες πούνε στα σπίτια… τις πελεκάγανε επιτόπου. Τα φορτώνανε… με τα ζώα και τα φέρνανε για να μη κουβαλάνε όγκο πολύ. Δηλαδή αιματηρή θυσία κάνανε… δουλεύανε επί το πλείστον για το ψωμάκι…  λέει φέρτε μας να φάμε, να δουλέψουμε … αν δεν έχετε λεφτά δεν πειράζει, όσα έχεις[…]».
     Το πολύ προσεγμένης/πολυτελούς έκδοσης βιβλίο της αποτελείται από 260 σελίδες και, όπως προαναφέρθηκε, «ντύνεται» με πληθώρα έγχρωμων φωτογραφιών. Τη δική του ιδιαίτερη βαρύτητα έχει και το σημείωμα του κ. Ανδρέα Μπουντουβή, Πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, καθώς και το σημείωμα της κ. Παναγιώτας Ηλία Κυριακοπούλου, Καθηγήτριας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
 
     Αγαπητέ μου Θοδωρή,
     Μαζί με τις από καρδιάς ευχαριστίες μου για το ανεκτίμητο δώρο σου, που με ιδιόχειρη αφιέρωση αγάπης και εκτίμησης μου προσέφερες, θέλω να σου εκφράσω και τις ολόθερμες ευχαριστίες μου που συμπεριέλαβες στο βιβλίο σου «ΠΕΤΡΟΓΕΦΥΡΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ» και προσωπικές μου μαρτυρίες και στοιχεία από το βιβλίο μου «Λειβάρτζι σ’ ευχαριστώ!». Σου εύχομαι να έχεις πάντα υγεία και το «όποιο κόστος» που αναφέρεις στον επίλογό σου, να φέρνει (και φέρνει και θα φέρνει) την ηθική αμοιβή σου στη μεγάλη και ανεκτίμητη προσφορά σου!
     Πάντα με εκτίμηση και θαυμασμό, Ν.Π.
 
Λίγα λόγια για το συγγραφέα
 
     Ο Θοδωρής Χαμάκος γεννήθηκε στον Άγιο Ηλία Πύργου, με καταγωγή (εκ μητρός) από το Λεχούρι Καλαβρύτων. Μόνιμος κάτοικος Πειραιά, μετά τις γυμνασιακές και πανεπιστημιακές του σπουδές εργάστηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού.  Ασχολήθηκε από πολύ νωρίς με τον αθλητισμό, λαμβάνοντας πολλές διακρίσεις και φθάνοντας σε ύπατα αξιώματα αθλητικών οργανώσεων, όπως, π.χ. Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πάλης για τα έτη 1985-2003, Μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (1997-2005), Μέλος της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων 2004, Μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Πάλης (United World Wrestling) από το 1996 έως σήμερα και Αντιπρόεδρος από τον Απρίλιο του 2021, καθώς και Αντιπρόεδρος  της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Πάλης (1994-σήμερα).
     Δίδαξε τη φιλοσοφία του «εύ αγωνίζεσθαι» και ειδικά της Πάλης σε διάφορα σεμινάρια και σε σχολεία.  Έχει πάει σε οκτώ Ολυμπιακούς αγώνες από το 1988 μέχρι το 2016, ως αρχηγός αποστολής της Πάλης και από το 2000 ως Μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Πάλης. Στην Ολυμπιάδα του 2020 στο Τόκιο (που λόγω της πανδημίας έγινε τον Αύγουστο του 2021) ήταν υπεύθυνος (Technical Delegate) για το άθλημα της Πάλης.
     Είναι Γενικός Γραμματέας του Κέντρου Μελέτης Πέτρινων Γεφυριών (ΚΕ.ΜΕ.ΠΕ.Γ.) και το 1998 ίδρυσε το Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου (Α.Γ.Π.). Έχει γράψει το βιβλίο «Ελληνική Πάλη» από τις εκδόσεις ΔΩΔΩΝΗ και μαζί με το Σπύρο Μαντά το «Η Σκάλα του Βραδέτου-Οδοιπορώντας στο Ζαγόρι», των εκδόσεων «Νίκας Ελληνική Παιδεία». Ακάματη και πλούσια η συμμετοχή του και σε συλλογικά βιβλία του Κέντρου Μελέτης Πέτρινων Γεφυριών. Μέγα και το πλήθος των δημοσιευμάτων του σε περιοδικά και εφημερίδες, με θέμα τα γεφύρια. Η συμμετοχή του σε σεμινάρια και ημερίδες σχετικά με τα πετρογέφυρα, είναι εξ ίσου σημαντική.
 
     Να σημειώσουμε, τέλος, ότι την κεντρική διάθεση του βιβλίου «ΠΕΤΡΟΓΕΦΥΡΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ - Τα Πέτρινα γεφύρια του Ερύμανθου, του Νέδοντα στην Αλαγωνία και των παραποτάμων τους», έχουν οι Εκδόσεις «Βιβλιοπανόραμα» - Γεώργιος Δημητρόπουλος, Αθανασίου Διάκου 4 και Ερμού  27200  Αμαλιάδα Ηλείας. Τηλ: 2622021221, 2622029638. Ιστότοπος: www:  ebibliopanorama.gr. email (1): info@bibliopanorama.gr και email (2): bibliopanorama2@yahoo.gr
 
Νίκος Χρ. Παπακωνσταντόπουλος, 24.8.2021
( Σύντομο βιογραφικό σημείωμα διαβάστε ΕΔΩ )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου