Σάββατο 6 Απριλίου 2019

Η εφημερίδα και οι άγνωστες σε πολλούς χρήσεις της


     Η έντυπη μορφή της εφημερίδας, που και αυτή γνωρίζει μεγάλη κρίση στις μέρες μας, ήταν τις περασμένες δεκαετίες το μοναδικό μέσο μαζικής ενημέρωσης. Δύσκολη, όμως, τότε η διακίνηση και στα απομακρυσμένα χωριά έφτανε με καθυστέρηση ημερών, εβδομάδων ή και μηνών! Τα βράδια που μαζευόταν όλη η οικογένεια γύρω από το τζάκι, κάποιος, κατά προτίμηση ο αρχηγός ή ένας με ευχέρεια στην ανάγνωση, διάβαζε μεγαλόφωνα και όλοι ενημερώνονταν ετεροχρονισμένα για τις «τελευταίες» ειδήσεις γύρω από διάφορα θέματα. Αυτό συνέβαινε για τους λάτρεις της ενημέρωσης. Άλλοι που δεν ενδιαφέρονταν να «πιάσουν» εφημερίδα στα χέρια τους», μάθαιναν τυχαία νέα «από δω και από κει», ετεροχρονισμένα πάντα. Ήταν και μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων των χωριών μας, που όταν «έπεφτε» εφημερίδα στα χέρια τους, την «ξεκοκάλιζαν», κι ας ήταν δύο και τριών ή και περισσότερων μηνών. Ανεξίτηλα έχει μείνει στη μνήμη μου, που παππούδες συγχωριανοί μου διάβασαν και είδαν φωτογραφίες για το θάνατο του βασιλιά Παύλου (το Μάρτιο το 1964) τρεις μήνες αργότερα!
     Όμως, η εφημερίδα ήταν πολύτιμη σε χίλιες δυο άλλες χρήσεις, που τα όσα έγραφε ήταν κατά πολύ υποδεέστερα για ορισμένους! Ας δούμε μερικές από τις χρήσεις αυτές, ειδικά στα χωριά μας:
-   Ήταν το υπ’ αριθμόν ένα (και το μοναδικό) χαρτί περιτυλίγματος του παραδοσιακού παντοπώλη των χωριών μας. Χαρτί περιτυλίγματος, βεβαίως, και για κάθε σπίτι.
-  Χρησίμευε και ως πρόχειρο-καθημερινό «τραπεζομάντηλο μιας χρήσης» ή και περισσότερων χρήσεων, ανάλογα με τη φθορά της, την ώρα του φαγητού, κυρίως στα χωράφια. 
-  «Δεξί χέρι» και πολλών καπνιστών για το «στριφτό» τσιγάρο, ελλείψει άλλου τσιγαρόχαρτου.
-   Πολύ καλό-άριστο μέσο/υλικό για το καθάρισμα των τζαμιών.
-   Από τα καλύτερα προσανάμματα για το τζάκι.
«Γεμίζει» και κρατάει σε φόρμα τα παπούτσια που δεν χρησιμοποιούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα.
-  Πολύ καλή λύση για το περιτύλιγμα των προς μεταφορά αυγών ή άλλων εύθραυστων αντικειμένων.
-  Πολύ καλό «μονωτικό μέσο» για το κρύο και προστασία από το κρυολόγημα: Συχνά την έβαζαν στο στήθος τους, μέσα από τα ρούχα κατά τους χειμερινούς μήνες, ειδικά όταν ήταν αναγκασμένοι να μείνουν εκτεθειμένοι σε μεγάλη παγωνιά (π.χ. κτηνοτρόφοι, αγρότες ή και οδηγοί δικύκλων).
-   Η «καλοκεντημένη» εφημερίδα καθρέφτιζε στα φτωχόσπιτα και την αξιοσύνη της νοικοκυράς και έδινε μεγάλη αρχοντιά: Με κατάλληλο συμμετρικό δίπλωμα και κόψιμο χρησίμευε και ως «δαντέλα» στα ράφια του τοίχου, στο εικόνισμα του σπιτιού και σε πολλά ακόμα σημεία που θα μπορούσε να στολίσει, να ομορφύνει ή να «κρύψει» κάτι. Οι άξιες νοικοκυρές δίδασκαν από μικρά τα κορίτσια να κόβουν και να κεντάνε εφημερίδες για τους σκοπούς αυτούς. Έτσι, παραμονές μεγάλων γιορτών και γιορτινών ημερών για το σπίτι, τα ψαλίδια έπαιρναν φωτιά και μαζί με αυτά οι… διαγωνισμοί μεταξύ των κοριτσιών! 
     Για την εφημερίδα «δαντέλα», μπορείτε να δείτε/διαβάστε  ΕΔΩ.

Εφημερίδα σε… ρόλο δαντέλας στο εικονοστάσι σπιτιού

     Για όλους τους παραπάνω λόγους, πολλά μπακάλικα πουλούσαν παλιές εφημερίδες «με το κιλό», και σε πολύ συμφέρουσα τιμή, φυσικά.
    
Νίκος Χρ. Παπακωνσταντόπουλος, 6.4.2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου