Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019


Πολυπληθής «παρουσία»
κορυφαίων των Γραμμάτων μας
σε έκθεση του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου


     Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έκθεση άνοιξε τις πύλες της πριν λίγες μέρες στο κοινό, σε αίθουσες του Ιστορικού Αρχείου του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, στην οδό Σκουφά 45 στο Κολωνάκι. Θέμα της οι «Λογοτεχνικές Αρχειολογίες στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, 19ος & 20ος αιώνας» και στο πλαίσιο της ενότητας «Ανοιχτές Συλλογές» της διοργάνωσης του Δήμου Αθηναίων «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου».
      Ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί και να ξεναγηθεί στο φωτογραφικό, έντυπο, χειρόγραφο, δακτυλογραφημένο υλικό, βιβλία. όπως και σε τίτλους σπουδών από το Ιστορικό Αρχείο του Πανεπιστημίου. Όλα αυτά τα άριστα ταξινομημένα εκθέματα ανήκουν σε κορυφαίους της λογοτεχνίας μας, των οποίων η συμβολή έφερε τη μεγάλη άνθηση των γραμμάτων και του πολιτισμού μας, από την απελευθέρωση και μετά μέχρι τις μέρες μας. Λέξεις εδώ, που θα μπορούσαν να δώσουν «βαρύτητα» στο υλικό της έκθεσης, όπως «πολύ πλούσιο», «σπάνιο», «πρωτότυπο», «αξιοθαύμαστο» κλπ, πραγματικά  χάνουν την αξία τους, αφού ο επισκέπτης κυριολεκτικά απορροφάται στο μεγαλείο της.
     Η ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης, την Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2019, ήταν ιδιαίτερα ξεχωριστή. Πέραν των εισηγήσεων, της περιήγησης και ξενάγησης του κοινού στις αίθουσες και τα εκθέματα, φοιτητές διάβασαν αποσπάσματα μεγάλων της λογοτεχνίας μας. Μεταξύ των κειμένων αυτών, ήταν του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, του Άγγελου Τερζάκη, της Μαρίας Πολυδούρη, του Γεωργίου Σουρή, του Νίκου Καζαντζάκη και πολλών ακόμα. Την επιμέλεια έχει η κάτοχος διδακτορικού τίτλου του Πανεπιστημίου κ. Χάιδω Μπάρκουλα, την οποία στο σύντομο χαιρετισμό του ο Καθηγητής και Διευθυντής του Ιστορικού Αρχείου του Πανεπιστημίου κ. Ευάγγελος Καραμανωλάκης, χαρακτήρισε «ψυχή της έκθεσης».
     Τα κείμενα αυτά, εύθυμου περιεχομένου τα περισσότερα, στην πλειοψηφία τους αναφέρονταν στη ζωή των τότε φοιτητών και μετέπειτα κορυφαίων λογοτεχνών μας. Το κοινό πραγματικά τα απόλαυσε.   
     Θέλω να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μου στην αγαπητή μου συγχωριανή, τη Χάιδω Μπάρκουλα, για την πρόσκληση στην ταπεινότητά μου, δίνοντάς μου έτσι τη δυνατότητα να κοινωνήσω σ’ αυτή τη μυσταγωγία. Θέλω, επίσης, να της εκφράσω ολόθερμα τις ευχές μου να κατακτήσει σύντομα ύπατα αξιώματα της Πανεπιστημιακής Κοινότητος.
     Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή στο κοινό για ένα μήνα, δηλαδή μέχρι την 15 Φεβρουαρίου 2019, εργάσιμες ημέρες 10 π.μ. – 14 μ.μ..










Νίκος Χρ. Παπακωνσταντόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου