Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023

Εύθυμες ιστορίες του χωριού: «Επάνω επί της πλαξ»!

Παλαιότερο στρατιωτικό όπλο (εικόνα: διαδίκτυο)


     Με πάρα πολλούς αγώνες, άλλες τόσες δυσκολίες και στερήσεις έφτασε να πάρει το πτυχίο του ο Περικλής. Δύσκολα τα χρόνια εκείνα των δεκαετιών του 1960 και 1970 και για τους φτωχούς ακόμα δυσκολότερα. Η επιμονή, η αφοσίωση και η μελέτη, όμως, του Περικλή στον κλάδο της φιλολογίας που πάντα τον γοήτευε, έγιναν το εφαλτήριο να πετύχει τους στόχους του. Μόλις γύρισε στο σπίτι τους στο χωριό από το πανεπιστήμιο με το πτυχίο στα χέρια του, έστησαν μεγάλο πανηγύρι οι γονείς του στο σπίτι τους και προσκάλεσαν όλους τους συγχωριανού τους. Εκείνοι εξέφρασαν τα ειλικρινή συγχαρητήριά τους στον καθηγητή και στους γονείς του και τού ευχήθηκαν «καλή σταδιοδρομία».
     Κι αμέσως μετά ήρθαν τα χρόνια του στρατού, που για να διοριστεί έπρεπε να πρώτα να υπηρετήσει. Παρουσιάστηκε στο κέντρο νεοσυλλέκτων ως υποψήφιος έφεδρος αξιωματικός, μα οι αξιωματικοί, οι αξιωματικοί, αλλά και παλαιότεροι στρατιώτες φέρονταν σε όλους τους «νέους» το ίδιο, είτε είχαν κάποιο πτυχίο, είτε ήταν τελείως αναλφάβητοι: Σαν να ήταν το απόλυτο «τίποτα»!
     Πολύ σύντομα άρχισε και η στρατιωτική εκπαίδευση. Μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα περιείχε κα «λύση-αρμολόγηση οπλοπολυβόλου», την οποία, συνήθως, έκανε κάποιος υπαξιωματικός, επιτηρούμενος από αξιωματικό. Στο μάθημα εκείνης της ημέρας, αφού ο υπαξιωματικός μίλησε για τις χρήσεις του όπλου στους εκπαιδευόμενους, προχώρησε στη λύση, δηλαδή στην απελευθέρωση-απόσπαση των τμημάτων και μερών του.   
     Έκανε, λοιπόν, τις απαραίτητες κινήσεις και πρώτο απελευθερώθηκε το πίσω μέρος του όπλου, ο υποκόπανος. Αφού τον πήρε στα χέρια του, το ακούμπησε επάνω σε μια πλάκα, που υπήρχε για το λόγο αυτό στο χώρο εκπαίδευσης, λέγοντας:
     «Αφήνουμε τον υποκόπανο επάνω επί της πλαξ»!
     Ο Περικλής θεώρησε σωστό να τον διορθώσει:
     «Επί της πλακός», είπε, πολύ συνεσταλμένα.
     «Σκάσε, κακομαθημένε!», ήταν βροντώδης και πολύ αυστηρή η απάντηση του υπαξιωματικού!
     Εκείνη τη στιγμή ο επιβλέπων αξιωματικός έσκυψε στο αυτί του υπαξιωματικού και τον προέτρεψε διακριτικά, που όμως στις πρώτες θέσεις των εκπαιδευομένων νεοσυλλέκτων ακούστηκε:
     «Πρόσεχε τι λες… Αυτός που σε διόρθωσε είναι καθηγητής φιλόλογος…».
     Με περισσό θράσος και έπαρση και με τη βροντώδη πάντα τη φωνή του τότε ο υπαξιωματικός, απάντησε ευθέως στον αξιωματικό του και εμμέσως στους εκπαιδευόμενους:
     «Δεν μ' ενδιαφέρει! Στο στρατό εγώ είμαι ο καθηγητής!»!
 
Νίκος Χρ. Παπακωνσταντόπουλος, 27.1.2023

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου