Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2023

Γιατί κόβουν το αυτάκι της γάτας;

Γατούλα με με κομμένο αυτάκι, ποζάρει πορόθυμα στο φωτογραφικό φακό!

     Αν ένα γατάκι έχει κομμένο λίγο το αυτί του, αυτό σημαίνει ότι είναι στειρωμένο κι αυτό είναι ένας τρόπος δήλωσης της στείρωσης. Ο ακρωτηριασμός του αυτιού έχει γίνει με χειρουργική μικροεπέμβαση από τον κτηνίατρο, χωρίς το ζώο να ταλιπωρηθεί. Παλιότερα, όμως, για άλλους λόγους έκοβαν το αυτί στα μικρά γατάκια: Για… να μην τα πνίξει ο γάτος!
     Λέγεται ότι η αρσενική γάτα (ο γάτος) θα κάνει εύκολα κακό σ’ ένα μικρό ή περισσότερα γατάκια, για να μπορεί να ζευγαρώσει με τη μητέρα του. Ανάλογα πράττουν και μεγάλα αιλουροειδή: Σκοτώνουν τα νεογέννητα, για να «αναγκάσουν» τη μητέρα τους σε νέο ζευγάρωμα. Φαίνεται πως ήξεραν οι άνθρωποι ότι όταν η γάτα θηλάζει, δεν έχει ερωτικό οίστρο, κάτι που αποτρέπει τη συνουσία κι αυτό ο γάτος δεν το θέλει! Όταν μείνει χωρίς τα μωρά της και δεν θηλάζει, ο οίστρος επανέρχεται και θα ζευγαρώσει για να κυοφορήσει πάλι.
     Ευνόητο είναι πως στο παρελθόν η «επέμβαση» γινόταν με ψαλιδάκι και, φυσικά, χωρίς τοπική αναισθησία από τους ιδιοκτήτες στα νεογέννητα, για να τα προστατέψουν από τον συγκεκριμένο κίνδυνο, χωρίς αν είναι διευκρινισμένο αν η μέθοδος αυτή είχε αποτελέσματα.
 
Νίκος Χρ. Παπακωνσταντόπουλος, 22.1.2023

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου