Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2023

Στον απόηχο του θανάτου του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου

Εικόνα: Από το διαδίκτυο

     Ήρθε και το τέλος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, για να μας θυμίσει για άλλη μια φορά ότι διαφωνούμε. Και μέχρι εκεί που σε οποιοδήποτε θέμα μπορεί να υπεισέρχονται στοιχεία φανατισμού, η διαφωνία είναι υγιής και εποικοδομητική. Όμως, σ’ αυτή την σύντομη αναφορά δεν θα σταθώ ούτε σε πιθανές διαφωνίες, ούτε στην πολιτική διάσταση του θέματος, αφού ουδέποτε υπήρξα «βασιλόφρων», αλλά ούτε και φανατικός οπαδός κάποιου πολιτικού κόμματος, ούτε καν απόλυτα «πιστός». Θέλω απλά να παραθέσω κάποιες απόλυτα προσωπικές διαπιστώσεις-συμπεράσματα από την αλληλουχία των εικόνων στο τελετουργικό της εξοδίου ακολουθίας στον μητροπολιτικό ναό των Αθηνών και της επιμνημόσυνης δέσης που ακολούθησε στο Τατόι, παρακολουθώντας την τέως βασιλική οικογένεια ως οικογένεια και σε καμία περίπτωση ως κάτι άλλο. Θεωρώ βέβαιο ότι πολλοί θα είναι αυτοί που έχουν κάνει ίδιες ή παρόμοιες διαπιστώσεις και θα έχουν εξάγει ίδια ή παρόμοια συμπεράσματα, έχοντα σχέση με την παράδοσή μας και μόνο.
  Η τέως βασίλισσα Άννα Μαρία φόραγε το σταυρό της και συνέχεια εσταυροκοπείτο με τον ορθόδοξο τρόπο και με ευλάβεια (και όχι σαν να "έπαιζε μαντολίνο", όπως "συνηθίζουμε" πολλοί Έλληνες).
  Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο έκαναν το σταυρό τους και τα παιδιά του βασιλικού ζεύγους.
  Ο πρωτότοκος γιος της οικογένειας υποδέχθηκε υποδειγματικά όλους τους επίσημους προσκεκλημένους.
  Οι εκδηλώσεις σεβασμού στον αρχηγό της οικογενείας νεκρό ήταν εμφανέστατες.
  Τα παιδιά μετέφεραν στους ώμους τους τον πατέρα τους στην τελευταία του κατοικία.   
  Γενικά, ήταν εμφανής η εικόνα μιας οικογένειας πρότυπο.
  Εμφανής ήταν και η διδασκαλία ήθους, ευπρέπειας, σεμνότητας και αξιοπρέπειας όλης της οικογένειας.
     Ίσως αναρωτηθεί κάποιος γιατί επισημαίνονται όλα αυτά. Απλά, γιατί είναι όλο και πιο μεγάλη η διαπίστωση ότι ο θεσμός της οικογένειας διέρχεται κρίση και ό,τι μπορεί να μας διδάξει επί τα βελτίω, καλοδεχούμενο, άσχετα από ποια πηγή προέρχεται, όντας ότι στη χώρα μας η οικογένεια ανήκει κατά παράδοσιν στη ραχοκοκαλιά των Αξιών της φυλής μας.  
 
Νίκος Χρ. Παπακωνσταντόπουλος, 17.1.2023

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου