Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022

Βιβλιοπαρουσίαση: «Ανακαλύπτοντας το βυζαντινό κάστρο των Ιωαννίνων», της αρχαιολόγου Κωνσταντίνας Ζήδρου

     Είναι βέβαιο ότι μια έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Ανακαλύπτοντας το βυζαντινό κάστρο των Ιωαννίνων, Τοπογραφία – Ιστορική αναδρομή – Μνημεία», που θα φιλοξενηθεί τις επόμενες μέρες στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ. Χατζής» των Ιωαννίνων (9-27 Ιανουαρίου 2023), ξεκίνησε από μια ιδέα. Η ιδέα αυτή στην προετοιμασία της, γέννησε άλλη ιδέα: Τη συγγραφή και έκδοση ενός εξαιρετικού βιβλίου από την αρχαιολόγο και συγγραφέα Κωνσταντίνα Ζήδρου, με θέμα ίδιο με αυτό της έκθεσης!
     Η αρχαιολόγος Κωνσταντίνα Ζήδρου κάνει με θαυμαστό τρόπο μια τεκμηριωμένη ιστορική διείσδυση, καταγραφή, ανάλυση και ξενάγηση στο κάστρο, που πραγματικά μαγεύει τον αναγνώστη, ο οποίος συνάμα «περπατάει» μαζί της στο χώρο και στο χρόνο στο ιστορικό μνημείο, μέσα από τις σελίδες του βιβλίου της.
     Από την αρχαιότητα ρίζες του κάστρου και ο όρος «ρίζες» δεν είναι μόνο μεταφορικός. Τα πρώτα ίχνη κατοίκησης ανάγονται στον 4ο π.Χ. αιώνα, για να επισκευαστεί και να αποκατασταθούν φθορές την βυζαντινή και μεταβυζαντινή περίοδο, που προκάλεσε ο χρόνος, κυρίως, όμως, εχθρικές επιθέσεις.
     Την τελική μορφή του έλαβε από τον Αλή πασά των Ιωαννίνων. Αν και σε όλη την αρχιτεκτονική του κυριαρχεί το οθωμανικό χρώμα, το μάτι ενός ειδικού, όπως π.χ. της αρχαιολόγου-συγγραφέως Κωνσταντίνας Ζήδρου, μπορεί εύκολα να διακρίνει τη διαφορετική δόμηση, που ανάγει στις τρεις χρονολογικές περιόδους, της κατασκευής του και των επισκευών-προεκτάσεών του.
     Το εν λόγω μεγάλου ενδιαφέροντος βιβλίο, είναι βέβαιο ότι θα «πρωταγωνιστήσει» στην έκθεση φωτογραφίας που έχει προγραμματιστεί, ως προαναφέρεται. Αξίζει να σημειωθεί ότι, εκτός από την έντυπη μορφή του, κυκλοφορεί και σε ηλεκτρονική μορφή στο διαδίκτυο και μπορεί καθένας να το ξεφυλλίσει, να το διαβάσει και να το μελετήσει ΕΔΩ. Η αρχαιολόγος-υποψήφια διδάκτωρ του πανεπιστημίου Ιωαννίνων και πολύ καλή φίλη Κωνσταντίνα Ζήδρου, το μοιράζεται απλόχερα μαζί μας και μας δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσουμε πολύ καλύτερα το επιβλητικό αυτό μνημείο της πρωτεύουσας της Ηπείρου, που «πρώτη στ’ άρματα, στα γρόσια και στα γράμματα», έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στο ιστορικό γίγνεσθαι της περιοχής και όλης της Ελλάδος.
     Επιβάλλεται δεοντολογικά ν’ αναφερθούν στην σύντομη αυτή βιβλιοπαρουσίαση, τόσο η Μαρία Βλάχου, όσο και ονόματα άλλων ακόμα συνεργατών της συγγραφέως, που συνέβαλαν με πλούσιο φωτογραφικό υλικό -εικόνων του κάστρου- στο πόνημα αυτό, έκδοση του Πνευματικού Κέντρου Ιωαννιτών: Χρόνης Δρούγιας, Χάρης Μπινώλης, Αλεξάνδρα Μπόμπολη, Σπύρος Μπουκουβάλας, Νίκη Ράτσικα. Να σημειωθεί, ακόμα, και η πολύ πλούσια βιβλιογραφία, στην οποία ανέτρεξε η συγγραφέας για την άντληση ιστορικών πληροφοριών.
     Αγαπητή μου Ντίνα, ευχαριστώντας σε για το πολύτιμο αυτό δώρο σου, σου εύχομαι πάντα να μεγαλουργείς!
 
Νίκος Χρ. Παπακωνσταντόπουλος, 23.12.2022
( Σύντομο βιογραφικό σημείωμα δείτε  ΕΔΩ )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου