Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022

Δύο βραβεία πνευματικών μου έργων μαζί – Χριστουγεννιάτικα δώρα!


     Δικαιολογημένα, πιστεύω, τα όμορφα συναισθήματα, όταν οι τιμητικές διακρίσεις πνευματικών σου έργων έρχονται «σε δυάδες» και ως Χριστουγεννιάτικα δώρα, που σου ευφραίνουν την ψυχή!
      Δύο τα βραβεία στην ταπεινότητά μου για εφέτος (2022), από τη συμμετοχή μου στον Πανελλήνιο και Παγκύπριο διαγωνισμό ποίησης και διηγήματος, του ιστορικού Σωματείου ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ, με θέμα «100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή (1922-2022)»: Α΄ ΒΡΑΒΕΙΟ στο βιβλίο μου «Η Ανάσταση στον καιρό της πανδημίας, διηγήματα-ποιήματα» και ΕΙΔΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ στο ποίημα μου «Σμύρνη».
     Ενημερωτικά να σημειώσω ότι η ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ, της οποίας έχω την τιμή να είμαι Μέλος, είναι το αρχαιότερο λογοτεχνικό σωματείο στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 1930 και μεταξύ των ιδρυτικών μελών του συγκαταλέγονται ο Κωστής Παλαμάς, ο Γεώργιος Δροσίνης, ο Γρηγόριος Ξενόπουλος και άλλοι σύγχρονοί τους. Πρώτος πρόεδρός του διετέλεσε ο Ιωάννης Γρυπάρης. Όλους σχεδόν τους λογοτέχνες που την ίδρυσαν, τους έχουμε διδαχθεί στα σχολεία, ιδίως οι μεγαλύτεροι.
    Σε ειδική πανηγυρική τελετή της ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ, που πραγματοποιήθηκε την 14η Δεκεμβρίου 2022 στην αίθουσα της ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ, στο κέντρο της Αθήνας, επιδόθηκαν οι τιμητικές διακρίσεις στα έργα των συμμετεχόντων που διακρίθηκαν. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά, τόσο τον Πρόεδρο της ΕΝΩΣΗΣ κ. Λευτέρη Τζόκα και όλο Διοικητικό  Συμβούλιο, όσο και την ειδική Κριτική Επιτροπή.
     Θέλω ακόμα να ευχαριστήσω την οικογένειά μου, τη σύζυγό μου Ελένη και τις κόρες μας Μαρίνα και Αγγελική, που με την ομορφιά τους, την αγάπη τους και τη δροσιά τους πάντα με στηρίζουν και με ενθαρρύνουν στις «μοναχικές» πνευματικές μου ενασχολήσεις, όσο και που με περιστοίχισαν στην πανηγυρική εκδήλωση των απονομών. Ιδιαίτερα τιμητική και η περιτοίχιση αγαπημένων μου προσώπων στην εκδήλωση των βραβεύσεών μου, του Παναγιώτη και της Γιώτας, που και αυτούς ευχαριστώ θερμά.  
     Παραθέτω το ποίημα (πρώτη δημοσίευση), με το οποίο συμμετείχα στο διαγωνισμό της ΕΝΩΣΗΣ:
 
                                                         ΣΜΥΡΝΗ
 
           Σμύρνη, της Ιωνίας γη, της δόξας περηφάνια,
          που τ’ όνομά σου έφτανε ως τα εφτά ουράνια,
          στολίδι του πολιτισμού σ’ ανατολή και δύση,
          καλότυχος που του ’τυχε σε σένα να ’χει ζήσει
          πριγκίπισσα πεντάμορφη, διαμαντοστολισμένη,
          μα κάποια μάγισσα κακιά σ’ ήθελε σκλαβωμένη.
          Κι έστειλε απολίτιστους, χωρίς πόνο να νοιώσουν,
          αιώνων τον Ελληνισμό φρικτά να ξεριζώσουν.
          Φωτιές, σφαγές ανείπωτες, πληγές πολλές ανοίγουν,
          χιλιάδες άλλους μάρτυρες στη θάλασσα τους πνίγουν.
          Μαυρίλα ως τον ουρανό, τέτοια ποτέ δεν είδα,
          μαυρίλα,  πίσσα κι οι ψυχές και πουθενά ελπίδα.
          Παιδάκια βυζανιάρικα, δυο μέρες απ’ τη γέννα
          και άνθρωποι ανήμποροι με μάτια τρομαγμένα,
          στοίβες σε πλοία προσφυγιάς. Θλίψη και δυστυχία.
          Πώς, Παναγιά μου, την μπορείς μια τέτοια αδικία;
          Κι  αν κάποιοι τον ξεριζωμό, «συνωστισμό» τον λένε,
          οι μνήμες αξεθώριαστες πάντα πονούν και κλαίνε.

Απαγγέλοντας το ποίημα "Σμύρνη", αμέσως μετά τη διπλή βράβευση

Η στιγμή της απονομής των βραβεύσεων από τον Πρόεδρο 
της ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ κ. Λευτέρη Τζόκα
 
     Για το βιβλίο «Η Ανάσταση στον καιρό της πανδημίας», παραθέτω αυτούσιο τον πρόλογο του εκπαιδευτικού  Α΄/βάθμιας εκπαίδευσης Χρήστου Βασ. Γάλλιου:
     Το βιβλίο που κρατάτε είναι το αποτέλεσμα γοητείας που μας ασκεί το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Η φυσική περιέργεια του συγγραφέα έγινε έρευνα και η αναζήτηση αυτή μας προσέφερε απρόβλεπτες συναντήσεις με ανθρώπους – αγωνιστές της καθημερινής ζωής. Οι ιστορίες που περιέχονται στις σελίδες του είναι μαρτυρίες και εμπειρίες ανεπηρέαστες από συμφέροντα και ιδεολογικές σκοπιμότητες. Αυτονόητη και η ευγνωμοσύνη του δημιουργού του πνευματικού έργου στους πρωταγωνιστές των διηγήσεων και των γεγονότων που του τις εμπιστεύτηκαν.
    Ήρεμη δύναμη ο συγγραφέας, αλλά και ανήσυχος και αεικίνητος ταυτόχρονα, με τα χαρακτηριστικά του αυτά βάζει τα δικά του πετραδάκια στην Ελληνική Γραμματολογία.
Το βιβλίο Η Ανάσταση στον καιρό της πανδημίας είναι το τελευταίο στη σειρά έκδοσης. Συμβολική και η χρήση του αριθμού 14 των διηγημάτων του (2X7). Το 7 συνδυάζεται με τα ιερά και τα όσια, ως αριθμός τελειότητος, αλλά το 14 δίνει ζωηρή φαντασία, γεμάτη ιδέες, ενέργεια, ζωτικότητα, ρίσκο και απόδραση από την πραγματικότητα.
  Περισσότερο έμπειρος και δημιουργικός σήμερα ο Νίκος Παπακωνσταντόπουλος, κάνει μια νέα διείσδυση, τόσο στη διήγηση, όσο και στην ποίηση και δίνει πολλές επιλογές στον αναγνώστη: Να προβληματιστεί, ν’ αναζητήσει, να παραδειγματιστεί-να διδαχθεί, να χαλαρώσει, να ταξιδέψει, να ενθουσιαστεί, να νοιώσει αγαλλίαση αλλά και πόνο ψυχής, με πολλές από τις ευαίσθητες χορδές του να ταλαντεύονται και να διεγείρουν πολλά ακόμα συναισθήματα. Τον συγχαίρω για τα μηνύματα που στέλνει, τις αρχές και τις αξίες που διδάσκει, για τον κόσμο της αρετής που ονειρευόμαστε,
τον κόσμο της αγάπης, της σοφίας και προ πάντων της ηθικής και του εύχομαι καλοτάξιδο το νέο του πόνημα.
                                                                         Χρήστος Βασ. Γάλλιος
                                                                       Ιωάννινα-Μάρτιος 2022
Το βιβλίο μου "Η Ανάσταση στον καιρό της πανδημίας"

Περιστοιχισμένος από την οικογένειά μου με τα λουλούδια της αγάπης της!


Με τη σύζυγό μου Ελένη,
 τον αγαπημένο εξάδελφο Παναγιώτη, Στρατηγό της ΕΛ.ΑΣ ε.α. (επάνω)
και την καλή φίλη και συνάδελφο Γιώτα (κάτω).
Όταν η χαρά μοιράζεται, πολλαπλασιάζεται! 



Νίκος Χρ. Παπακωνσταντόπουλος  14.12.2022
(Σύντομο βιογραφικό σημείωμα δείτε ΕΔΩ)  
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου