Δευτέρα 29 Αυγούστου 2022

Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Ινδαρές για το βιβλίο μου «Η Ανάσταση στον καιρό τη πανδημίας»


     Αν και η πανδημία έβαλε εμπόδια στην πρώτη προγραμματισμένη παρουσίαση του βιβλίου μου «Η Ανάσταση στον καιρό τη πανδημίας»-διηγήματα και ποιήματα, εκδόσεις «ΑΠΕΙΡΟΣ ΧΩΡΑ 20022», όμως, μια ιδιαίτερα ευχάριστη έκπληξη ήρθε να φέρει πολλά και ευχάριστα συναισθήματα, αντισταθμίζοντας το «ατύχημα» αυτό, που με πολύ ενθουσιασμό είχα ετοιμάσει και με, επίσης, πολύ ενθουσιασμό περίμενε ο κόσμος στο χωριό της συζύγου μου! Πρόκειται για την κριτική του καταξιωμένου σκηνοθέτη και συγγραφέα, προσωπικού φίλου και με ιστορικές ρίζες από το χωριό μου, Δημήτρη Ινδαρέ! Την παραθέτω αυτούσια:
 
«Η Ανάσταση στον καιρό της πανδημίας»
Διηγήματα και ποιήματα
του Νίκου Χρ. Παπακωνσταντόπουλου.
Αθήνα, 2022
 
      Μια θύρα κοσμεί το εξώφυλλο. Και η θύρα αυτή ανοίγοντας οδηγεί τον αναγνώστη σ' έναν κόσμο καλοσύνης.
     Οι μέρες της πανδημίας ήταν για όλους μια ευκαιρία ενδοσκόπησης. Η απειλή του αγνώστου που κρύβει πάντα μέσα της την αγωνία της απώλειας, στην περίπτωση του συγγραφέα τον έκανε να στραφεί στην παραμυθία του καλού.
     Την ώρα που πολλοί διχάζονται στο χρηματιστήριο των ταπεινών ενστίκτων και των μισαλλόδοξων παθών, ο Νίκος επιμένει στο καλό σαν άσκηση και σαν προσευχή, εμπνεόμενος από μια παράδοση αγάπης και καλοσύνης που φέρει μέσα του ζωντανή και θέλει να τη μοιραστεί με τους άλλους.
     Η ύπαιθρος είναι η μήτρα των πάντων. Ο απόηχός της στην πόλη, ενεργός. Ο περασμένος χρόνος συνδέεται με διαδρομές που είναι καθαρές από τα χορτάρια της αλλοτρίωσης. Οι χαρακτήρες που επιλέγει και οι σκηνές που συλλαμβάνει ο συγγραφέας, οργανώνονται με την πληρότητα μιας λιτότητας που συγκινεί κι εντυπωσιάζει. Χωρίς φτιασίδια ή οποιουδήποτε είδους επιτήδευση παρουσιάζει μπροστά μας κάθε δράση με τρυφερότητα κι ανθρωπιά.
     Ένας κόσμος χωρίς τάμπλετ και κινητά κάνει τη μόνη ψηφιακή συσκευή που αναφέρεται στο βιβλίο να μοιάζει με μαγικό καθρέφτη, όπου ο αναγνώστης αναμετριέται με τη μυστική ζωή που κατοικεί εντός του, αυτή που ο συγγραφέας επιμένει να μας δείχνει με όλο του το έργο και την επίμονη πνευματική του παρουσία.
     Πολύ ωραίο κι ευανάγνωστο βιβλίο.
     Φίλε μου Νίκο, ευχαριστώ!
 
     Φίλε μου Δημήτρη, δικό μου το ευχαριστώ!

Με τον σκηνοθέτη Δημήτρη Ινδαρέ,
εμπρός στο μνημείο του προγόνου του 
Δημητράκη Ινδαρέ - ήρωα της Επανάστασης του 1821,
στην συνοικία Μεσοχώρι στο Λειβάρτζι Καλαβρύτων, 
απ' όπου και οι ρίζες του Δημήτρη.


Νίκος Χρ. Παπακωνσταντόπουλος, 29.8.2022

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου