Τρίτη 16 Αυγούστου 2022

Η «γλώσσα» της κόρνας του αυτοκινήτου!


     Χαρακτηριστικό της εποχής μας η γνώση (πολλών) ξένων γλωσσών, ενδεικτικό της μετακίνησης πληθυσμών σε άλλες χώρες, της παγκόσμιας διακίνησης του εμπορίου, των επιστημών, του τουρισμού και άλλων ακόμα αναγκών του σύγχρονου ανθρώπου. Και όπως κάθε γλώσσα στον κόσμο έχει την ευγενική και την πολιτισμένη πλευρά της, έχει όμως και την αντίθετη. Η γνώση της «γλώσσας» της κόρνας του αυτοκινήτου δεν αποτελεί εξαίρεση και όλοι την αποκτάμε εμπειρικά και χωρίς να την έχουμε διδαχθεί στα θρανία! Ας δούμε, λοιπόν, όχι τις ιδιαιτερότητές της, αλλά γενικότητές της!
     Πολύ συχνά, σχεδόν πάντα, «μιλάμε» σε άλλους οδηγούς αυτοκινήτων στο δρόμο με την κόρνα του οχήματός μας. Το πώς και γιατί «μιλάμε», εξαρτάται από το είδος του κορναρίσματος. Ας δούμε, λοιπόν, τί τους «λέμε», τί μας λένε, ή τι θέλουμε να τους «πούμε» και να μας πουν, κάθε φορά που «συνομιλούμε»:
-  «Μπιπ» (κορνάρισμα κλασμάτων δευτερολέπτου): Με αυτό μπορεί να ειδοποιούμε το ή τα προπορευόμενα οχήματα που έχουν σταματήσει στο φανάρι μπροστά από εμάς, ότι ο φωτεινός σηματοδότης άναψε πράσινο και πρέπει να ξεκινήσουν, αφού, ενδεχομένως δεν το έχουν δει ή είναι αφηρημένοι. Αν με το «μπιπ» αυτό δεν ανταποκριθούν, αμέσως μετά το κορνάρισμα είναι κάπως παρατεταμένο ή διπλό («μπιιιιιπ» ή «μπιπ-μπιπ»), που σημαίνει: «Εεε! Ξύπνα! Το φανάρι άναψε!». Εκτός τούτων, το μονό ή διπλό πολύ σύντομο «μπιπ», μπορεί να είναι και χαιρετισμός στο δρόμο σε άλλον γνωστό οδηγό ή πεζό, με τον οποίο συναντιόμαστε.
-  «Μπιιιιιιπ!» (κάπως παρατεταμένο): Ήπιο «βρίσιμο» σε οδηγό άλλου αυτοκινήτου, ο οποίος μας προκάλεσε κάποια μικρή δυσκολία στην πορεία μας.
-  «Μπιιιιιιιιιιιιιιιιπ!» (πολύ παρατεταμένο): «Άγριο βρίσιμο» σε οδηγό, ο οποίος γίνεται αιτία να κινδυνεύουμε ή μας κλείνει προκλητικά κι αδιάφορα το δρόμο στο προσπέρασμα. Δεν είναι και λίγες οι φορές που το παρατεταμένο αυτό κορνάρισμα είναι «προστάδιο» φραστικών επιθέσεων ή και χειροδικιών μεταξύ των εμπλεκομένων οδηγών, αφού ακινητοποιήσουν τα οχήματά τους στην άκρη του δρόμου και κατεβαίνουν να… λογαριαστούν, γιατί τα «αίματα ανάβουν» πανεύκολα σ’ αυτές τις περιπτώσεις και, συνήθως, οι παράνομοι είναι περισσότερο επιθετικοί και «λίαν ευγενείς» στους τρόπους!  
-  «Μπιπ!... Μπιπ!... Μπιπ, μπιπ, μπιπ!» (πανηγυρικό κορνάρισμα-δύο με χρονική απόσταση κλασμάτων δευτερολέπτου μεταξύ τους και τρία συνεχόμενα): Αυτό σίγουρα είναι έκφραση/εκδήλωση χαράς, π.χ. συνοδεία νύφης για την εκκλησία. Επίσης, στη γαμήλια πομπή, συνηθίζονται και τα πολύ παρατεταμένα κορναρίσματα, τόσο του νυφικού αυτοκινήτου, όσο και όλων των άλλων που ακολουθούν και συνοδεύουν τη νύφη στην εκκλησία, προκαλώντας έτσι τους κατοίκους των περιοχών που διέρχονται για συμμετοχή στη χαρά τους! Τα ίδια κορναρίσματα ακούγονται και στο ξεκίνημα από το σπίτι, αλλά και κατά την άφιξή τους στην εκκλησία ή στο δημαρχείο.
     Πέρα από τη χιουμοριστική αναφορά μας αυτή, δεν πρέπει να παραλείψουμε και τον τρόπο με τον οποίο πλανόδιοι έμποροι διαλαλούν τα προϊόντα τους, τα κορναρίσματα μεγάλων οχημάτων που κάνουν γνωστή την άφιξη εμπορευμάτων στον παραλήπτη τους, των οχημάτων άμεσης δράσης και επέμβασης, των ασθενοφόρων, των καραβιών, των τραίνων, που για τους γνωστούς, δικούς του λόγους το καθένα δηλώνει την διέλευσή του. Επίσης, δεν πρέπει να παραλείψουμε και ότι η άσκοπη χρήση «ηχητικών οργάνων οχήματος», και εφ’ όσον αυτή βεβαιωθεί, τιμωρείται από τον ΚΟΚ, με όχι ευκαταφρόνητα χρηματικά ποσά.
     Διάφορων ήχων κόρνες κατασκευάζονται στο εμπόριο, δίνοντας τη δυνατότητα πολλών επιλογών στους πελάτες. Μία μόνο «κόρνα» δεν έχει βελτιωθεί και δεν έχει αναβαθμιστεί στο πέρασμα του χρόνου: Το ταπεινό κουδουνάκι του ποδηλάτου!  
 
Νίκος Χρ. Παπακωνσταντόπουλος, 16.8.2022

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου