Παρασκευή 12 Απριλίου 2024

Εύθυμες ιστορίες του χωριού: Η νυφική ανθοδέσμη


     Είχε δείξει και είχε εκφράσει από την πρώτη στιγμή την αντίθεσή της η κυρά-Χαρίλαινα για την υποψήφια νύφης, κυρίως με τη στάση της. Όταν την πήγε ο γιος στο χωριό, μ’ ένα κρύο χαμόγελο την περίμενε και τους ευχήθηκε. Και εκείνη και ο γιος της διάβασαν πολύ καθαρά τις αντιρρήσεις της, αλλά «όταν θέλει η νύφη κι γαμπρός», όλα τα εμπόδια προσπερνιόνται.  
     Είχε φύγει από το χωριό με το που τελείωσε το σχολείο ο γιος της ο Σωκράτης. Εύκολα βρήκε μια δουλίτσα στην πόλη και «ίσα βάρκα, ίσα νερά», ήταν ευχαριστημένος. Λίγο μετά το στρατό, γνωρίστηκαν με την Ανθή και αφού αποφάσισαν να το προχωρήσουν σοβαρά, πήγαν να την γνωρίσουν και οι γονείς του με τον αδελφό του στο χωριό. Μιλώντας ιδιαιτέρως στη μάνα του ο Σωκράτης, δεν της άφησε περιθώρια να έχει λόγο και αντιρρήσεις. Τι να έκανε κι αυτή, αναγκαστικά το κατάπιε, αφού η κοπέλα άρεσε στο γιο της και σε όλους τους άλλους και υποσχόταν να τον κάνει ευτυχισμένο.
     Τις σκέψεις της δεν έκρυβε η κυρά-Χαρίλαινα και από γειτόνισσες και συγχωριανές της, όταν έφυγε το ζευγάρι από το χωριό. Δεν έδειξε, όμως, να πείθεται ούτε από τα δικά τους λόγια, που όλες της έλεγαν ότι «καλή κοπέλα φαίνεται».
     Στο χρόνο επάνω, τα παιδιά κανόνισαν και το γάμο, που θα γινόταν στην πόλη. Δεν έφερε δυσκολίες η κυρά-Χαρίλαινα, αλλά οι διαφωνίες της ήταν γνωστές, με κυριότερη ότι η νύφη της φορούσε παντελόνια! Ξεκίνησαν με τον άνδρα της και τον άλλο της γιο, με τα δώρα τους και τις άλλες ετοιμασίες για το γάμο. Οι ευχές έπεφταν βροχή από τους συγχωριανούς, τόσο όλες τις προηγούμενες μέρες, όσο και τη στιγμή που έμπαιναν στο λεωφορείο και αρκετοί πήγαν να του ξεπροβοδήσουν.
     «Καλοστέριωτοι! Να σας ζήσουν! Και γρήγορα με εγγόνια!», ήταν οι ευχές συγγενών και των συγχωριανών τους, όταν επέστρεψαν στο χωριό. «Ευχαριστούμε πολύ! Έγινε πολύ ωραίος γάμος! Και των παιδιών σας των ελεύθερων!», ήταν και η απάντησή τους, έκδηλα ευχαριστημένοι.
     Είχε «μαλακώσει» η κυρά-Χαρίλαινα, όμως κάποιες φορές δεν μπορούσε να κρύψει αυτά που ένοιωθε, χωρίς να έχει εκφράσει ποτέ και κάποιον σοβαρό λόγο να υπερασπιστεί τα αρνητικά αισθήματά της για την Ανθή. Μόνο κάποιες κατηγορίες ξεστόμιζε, όπως και πριν το γάμο για πολύ ασήμαντα πράγματα, αστεία για τους περισσότερους, που στην ίδια φάνταζαν μεγάλα. Ένα από αυτά, ήταν και η ανθοδέσμη από ορχιδέες που κράταγε η νύφη της. Η καημένη η κυρά-Χαρίλαινα, όμως, δεν είχε ακούσει καλά ή δεν είχε συγκρατήσει σωστά το όνομα των λουλουδιών της ανθοδέσμης και το πρώτο γράμμα το έκανε «α», αντί του «ο»!
     Σχεδόν κάθε βράδυ, συγγενείς και συγχωριανοί τους επισκέπτονταν στο σπίτι τους να τους συγχαρούν και να τους ευχηθούν. Ο ανιψιός της, ο Θοδωρής, που της είχε περισσότερο θάρρος και είχε γνωρίσει και τον καλό χαρακτήρα της νύφης της, θέλησε εκείνο το βράδυ να την πειράξει, όπως αρκετές φορές το συνήθιζε, χωρίς ν’ αναφέρει το όνομα των λουλουδιών της ανθοδέσμης. Στο ξέσπασμά της από το κατά τα άλλα καλοπροαίρετο αυτό πείραγμα, δεν άντεξε και απάντησε ειρωνικά:
     «Ναι!... Μου ήθελε να κρατάει και ανθοδέσμη με τέτοια ακριβά λουλούδια! Τα ήξερε κι από το χωριό της!», και είπε το όνομά τους όπως και τις άλλες φορές! «...Ντρέπομαι και να το πω...», συμπλήρωσε!
     Κάποιες και κάποιοι προσπάθησαν να πνίξουν το γέλιο τους. Άλλοι που δεν γνώριζαν την ύπαρξη λουλουδιών με αυτό το όνομα, κοιτάχτηκαν με απορία. Τότε ο άλλος της γιος, ο μικρότερος, ο Δήμος, την διόρθωσε για ακόμα μια φορά, με έκδηλη ντροπή και αγανάκτηση:
     «Στο ’χω πει τόσες φορές, ρε μάνα! Ορχιδέες τις λένε και όχι όπως τις λες εσύ! ...Αυτό που λες εσύ είναι για άλλες ώρες!».
 
Νίκος Χρ. Παπακωνσταντόπουλος, 12.4.2024

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου