Τρίτη 2 Απριλίου 2024

Βιβλιοπαρουσίαση: «Λέξεις» - ποιητική συλλογή, της Παναγιώτας Π. Λάμπρη

                                      

    Συνεχίζοντας την μεγάλη, ανιδιοτελή και λαμπρή προφορά της στην παιδεία, την οποία υπηρετεί και ως εκπαιδευτικός (φιλόλογος) η Παναγιώτα Π. Λάμπρη, προσθέτει άλλο ένα πόνημά της στο μεγάλο πνευματικό της κεφάλαιο. Είναι το πολλοστό στις εκδόσεις της και το δέκατο σε ηλεκτρονική μορφή. Πρόκειται για το βιβλίο «Λέξεις», που μπορεί καθένας μας να ξεφυλλίσει, να διαβάσει και να μελετήσει, χωρίς κόπο και κανένα οικονομικό κόστος, αφού διατίθεται δωρεάν στο διαδίκτυο.
     «Στην Ελληνίδα ΓΛΩΣΣΑ, με απέραντο θαυμασμό και βαθιά ευγνωμοσύνη», αφιερώνει το έργο της αυτό η Παναγιώτα Π. Λάμπρη κι αυτό όχι τυχαία. Εκφράζει με αυτόν τον τρόπο τα όσα λέει στην αφιέρωσή της στην μητέρα των γλωσσών, η βεβαιωμένη και πολυβραβευμένη πνευματική δημιουργός. Και εδώ, όπως και στα άλλα έργα της, ακολουθεί το πολυτονικό σύστημα, που η επίσημη κατάργησή του από την ίδια την Πολιτεία, ήταν η αρχή των αλλεπάλληλων εκπτώσεων στην παιδεία.
     Πλούσια η θεματολογία των εξήντα δύο (62) ελεύθερου στίχου ποιημάτων της, σε καλούν δελεαστικά, όχι απαλά να τα διαβάσεις, μα να τα μελετήσεις, να σταθείς μπροστά τους, να γίνουν ο έλεγχός σου και να δεις που «βρίσκεσαι». Μια ποιητική συλλογή πραγματικής αφύπνισης και με πλούσια εικονογράφηση σε όλο το βιβλίο, για όλους εμάς, τους «ανθρώπους της εποχής».
     Έχοντας ως κίνητρο την αφιέρωση του βιβλίου της Παναγιώτας Π. Λάμπρη, στην «Ελληνίδα  ΓΛΩΣΣΑ», δανείζομαι τίτλους και στίχους από τα ποιήματά της, σαν «κραυγή αγωνίας», που, μεταφορικά και εδώ, στέλνουν μηνύματα για τη ΓΛΩΣΣΑ μας, την οποία συχνά βλέπουμε να κακοποιείται βάναυσα, «χωρίς αἰδῶ».   
[…]Σ’κωθεῖτε, μήν ἀργεῖτε,
πρίν πολλά ἐγκλήματα συντελεστοῦν
κι ἀνώφελα τά λόγια πλέον θά ’ναι»
(Από το ποίημα «Προσβολή»)
***
Γνώριζαν, εἶπαν,
ἀλλά σιωποῦσαν,
θαρρεῖς καί ἡ σιωπή
πού ἀποκρύπτει πράξεις εἰδεχθεῖς
εἶναι τό καθαρτήριο
κάθε ἐνοχῆς»
(Το ποίημα «Γνώριζαν»)
***
     Η «αυτόματη διόρθωση» στον υπολογιστή, την οποία συχνά επικαλούμεθα γράφοντας, δεν μας πλουτίζει τις γνώσεις ορθογραφίας. Αντίθετα, μας ενισχύει την αδράνεια και μας ποιεί θύματα, όπως «θύμα» στο ομώνυμο ποίημα και «η γατούλα», που
«[…]ταϊσμένη μέ τροφές πολυεθνικῶν,
τρέχει σάν παλαβή, μόλις τίς μυριστεῖ,
ἀδιαφορῶντας - τί μετάλλαξη! -
ἀκόμα καί γιά ψάρια γευστικά
πού ἄλλοτε χωρίς αὐτά δέν ζοῦσε!
Ἔτσι, ἡ γατούλα,
ἡ παιχνιδιάρα καί ἀξιαγάπητη,
σταμάτησε νά τρέχει δῶθε κεῖθε
καί θηράματα νά κυνηγᾶ,
πάχυνε σάν κυρά τῆς γειτονιᾶς
καί ὡς θῦμα πιά τοῦ σύγχρονου πολιτισμοῦ
ἔπαψε τόν ἑαυτό της νά θυμίζει.
     Αν συνεχίσουμε να ακολουθούμε την «πεπατημένη» της «έτοιμης λύσης» και της αδιαφορίας σε διάφορα θέματα της ζωής μας, φυσικά και για τη ΓΛΩΣΣΑ μας, είναι ορατή η πιθανότητα να επαναληφθούν και στις μέρες μας τα λόγια του τελευταίου χρησμού της Πυθίας: «Εἴπατε τῷ βασιλεῖ, χαμαί πέσε δαίδαλος αὐλά· οὐκέτι Φοῖβος ἔχει καλύβην, οὐ μάντιδα δάφνην, οὐ παγάν λαλέουσαν, ἀπέσβετο καί λάλον ὕδωρ».
     Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι μεταξύ των υπέροχων ποιημάτων του βιβλίου, το ποίημα «Οἱ Σουλιώτισσες», συμμετείχε στον 11ο Παγκόσμιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό του Ελληνικού Πολιτιστικού Ομίλου Κυπρίων (Ε.Π.Ο.Κ.), το 2021, και έλαβε το Β' Βραβείο και Έπαινο. Είναι βέβαιο, ότι ανάλογες διακρίσεις θα λάβει όλη η ποιητική συλλογή.
     Το βιβλίο «Λέξεις» σε ηλεκτρονική μορφή (pdf), μπορείτε να αναζητήσετε και να βρείτε, «πατώντας» ΕΔΩ.
     Εύχομαι στην αγαπημένη φίλη Παναγιώτα Π. Λάμπρη, να καλοταξιδέψει, να πολυταξιδέψει και να πολυδιαβαστεί και αυτό το πνευματικό της έργο, όπως και όλα τα άλλα.
 
Νίκος Χρ. Παπακωνσταντόπουλος, 2.4.2024

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου