Κυριακή 7 Απριλίου 2024

Βιβλιοπαρουσίαση: «ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΤΩΝ ΡΩΓΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥ», του Φώτη Παν. Βράκα


     Ένοιωσα ιδιαίτερη τιμή, όταν ο εξ Άρτης διαδικτυακός μου φίλος κ. Φώτης Παν. Βράκας με ενημέρωσε για ένα βιβλίο του, που προοριζόταν για την ταπεινότητά μου, μέσω κοινού γνωστού. Και δεν ήταν μόνο η τιμή, αλλά και το ενδιαφέρον για το περιεχόμενο του έργου του, αφού μέσα από διαδικτυακές του αναρτήσεις έχω διαπιστώσει την αρτιότητα και την τεκμηρίωση των θεμάτων του. Το βιβλίο του, τελικά, έφτασε στα χέρια μου αρκετά πριν το χρόνο που υπολόγιζα κι αυτό με χαροποίησε πολύ περισσότερο. Πρόκειται για ένα πολύ καλαίσθητο ιστορικό, περισπούδαστο πόνημα, με τον τίτλο «ιστορική διαδρομή του κάστρου των Ρωγών και της περιοχής του», από τις εκδόσεις «ΕΚΤΥΠΩΣΙΣ» - 2023, με επιστημονική τεκμηρίωση, όπως και τα άλλα έργα του συγγραφέα. Αναμφισβήτητα, καταδεικνύει τις ευαισθησίες του, αλλά και την πολυετή και ιδιαιτέρως επισταμένη έρευνα, όπως και την άρτια καταγραφή του, ως προαναφέρεται.
     Οι Ρωγοί ήταν Βυζαντινή καστρόπολη, που βρισκόταν στη σημερινή Νέα Κερασούντα Πρέβεζας. Οικοδομήθηκε στην θέση της αρχαίας πόλης Βουχέτιο που καταστράφηκε τον 1ο αιώνα π.Χ. Η περιοχή οχυρώθηκε και κατοικήθηκε ξανά τον 8ο αιώνα, παίζοντας σημαντικό ρόλο στην Βυζαντινή αυτοκρατορία. Μετά την κατάκτηση από την Οθωμανική αυτοκρατορία, ερημώθηκε και πάλι.
     Στο Α΄ μέρος του έργου του, ο συγγραφέας αναφέρεται «στο σημερινό κάστρο των Ρωγών, με το ταξίδι να ξεκινά από τους αρχαίους χρόνους, το αρχαίο Βουχέτιο, να συνεχίζεται στους μεσαιωνικούς Ρωγούς, τους Ρωγούς του 16ου αιώνα και να κλείνει με την ίδρυση της Νέας Κερασούντας». Στο Β΄ μέρος περιλαμβάνει «τα τοπωνύμια (“πολύτιμος εθνικός θησαυρός”), τα οποία ανήκαν ως και τον 16ο αιώνα στο Δήμο Ρωγών, πολλά εκ των οποίων συμπεριλαμβάνει και ο σημερινός Δήμος Ζηρού».  
     Αν και επισημαίνεται η μεγάλη έλλειψη ιστορικών πηγών για την δημιουργία ενός τέτοιου έργου, είναι εξαιρετικά αξιοθαύμαστος ο αριθμός εκείνων που επικαλείται και παραθέτει στη βιβλιογραφία του ο συγγραφέας.
     Είναι βέβαιο ότι το παρουσιαζόμενο έργο θα σαγηνεύσει και θα κατακτήσει τον αναγνώστη-μελετητή του, και ειδικά εκείνον που ενδιαφέρεται για ιστορικά θέματα, αφού έχει πολλά να τον διδάξει στις 290 σελίδες της εξόχως επιμελημένης, καλαίσθητης και πολυτελούς έκδοσής του. Και, πράγματι, όπως σημειώνει και ο εκπαιδευτικός κ. Χρήστος Αποστόλου που προλογίζει το Β΄ μέρος του έργου, «η ιστορία στέκει αμήχανη στα ερείπια του περιβάλλοντος», αφού «ο τόπος έχει υπόσταση και μνήμη».
     Δεν θα ήταν και καθόλου υπερβολή, παράλληλα, να ειπωθεί ότι, διαβάζοντας το έργο του κ. Φώτη Βράκα, εύκολα ο αναγνώστης διαπιστώνει ότι και στις μέρες μας «η ιστορία επαναλαμβάνεται», τόσο στη χώρα μας (π.χ. με πρόσφυγες), όσο και σε διάφορα άλλα μέρη και περιοχές του πλανήτη με τα επακόλουθα των πολέμων (απώλειες ανθρώπινων ζωών, υποδομών, υγειονομικών συνεπειών, οικονομικών καταστροφών κλπ).
     Το βιβλίο ντύνουν μεγάλος αριθμός γραπτών ντοκουμέντων και επίσημων εγγράφων, εικόνων πινάκων ζωγραφικής, σκαριφημάτων, χαρτών, σχεδιαγραμμάτων, παλαιότερων και νεότερων φωτογραφιών, προσφέροντας πέραν των καλογραμμένων κειμένων μια ακόμα πολύ πλούσια ξενάγηση και περιήγηση στον αναγνώστη, στο χώρο και στο χρόνο.
     Αξιότιμε κύριε Φώτη Βράκα, σας ευχαριστώ εκ βαθέων για το ανεκτίμητο δώρο σας, που ήταν ξεχωριστά ευχάριστη έκπληξη για την τεπεινότητά μου! Ομοίως σας ευχαριστώ και για την ιδιόχειρη αφιέρωσή σας! Και οι ευχές μαζί, βεβαίως, για την «καλή συνέχεια» της θαυμαστής πνευματικής διαδρομής σας! Χαίρομαι ιδιαιτέρως που σας γνωρίζω πολύ περισσότερο μέσα από το δώρο σας αυτό. Αναμφισβήτητα, θα χαρώ πολύ περισσότερο όταν γνωριστούμε εκ του σύνεγγυς, κάτι που πολύ έχουμε καθυστερήσει!
 
Νίκος Χρ. Παπακωνσταντόπουλος, 7.4.2024

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου