Πέμπτη 2 Απριλίου 2020

Κορωνοϊός: Το "ταρακούνημα";


Κορωνοϊός: Το «ταρακούνημα»;


     Ήδη έχουν αρχίσει να πέφτουν οι επιδοκιμαστικές φωνές που μέχρι τώρα υψώνονταν για τα πρότυπα που υιοθετούνται και προβάλλονται σε σύγχρονους, σε νεότερους και σε επερχόμενους. «Θεοί», π.χ., μεγάλοι του ποδοσφαίρου, «θεοί» και «θεές» μεγάλοι της τηλεθέασης, μα στην αφάνεια μεγάλοι της επιστήμης, μεγάλοι της προσφοράς και παρεξηγημένα και υποβαθμισμένα πολλά ανθρωπιστικά επαγγέλματα! Και εδώ, αξίζει νομίζω, να ειπωθεί παρενθετικά κάτι ευτράπελο, πλην όμως αληθινό: Σε κάποιο χωριό, ένας παραδοσιακός «τύπος» ήταν προξενητής. Πουθενά το επιλήψιμο, αφού, αφιλοκερδώς πάντα, είχε συμβάλει να γνωριστούν και να δημιουργήσουν οικογένεια πολλά ζευγάρια. Κάποια στιγμή τον πλησίασε κι ένας συγχωριανός του, σχετικά προχωρημένης ηλικίας που είχε «ξεμείνει». «Μπάρμπα-Θανάση», του λέει, «μήπως υπάρχει και για μένα καμιά καλή κοπέλα; …Ας είναι και νοσοκόμα»!!!
     Κι «όλα πήγαινα καλά»!… Μεγάλες οι φιλοδοξίες οικονομικών κολοσσών, μεγάλα και τα οράματα, των επενδυτών και στελεχών τους. Ανυπολόγιστες και οι μεγάλες επενδύσεις και οι παραγωγές, όπως, π.χ. των πολεμικών βιομηχανιών ανά την υφήλιο. Ανυπολόγιστα τεράστιες και οι παραγγελίες των «πελατών» τους,  αδιαφορώντας εκατέρωθεν για τις ζωές των χιλιάδων - των εκατομμυρίων «μικρών». Άραγε, αναρωτιέται κανείς, μόνο στων «μικρών» τις σκέψεις μπορεί να βρει κανείς την παραβολή του άφρονος πλουσίου;  (Ευαγγέλιο Λουκά, ΙΒ΄, 13-21).
     Και ήλθε ο κορωνοϊός με το δικό του πολλών Ρίχτερ «ταρακούνημα», «και ιδού σεισμός εγένετο μέγας» (Ευαγγέλιο Ιωάννου ΚΗ΄,2) «και η γη εσείσθη» (Ευαγγέλιο Ματθαίου ΚΖ΄, 51)! «Μεγάλες αξίες» άρχισαν να αμφισβητούνται και Αξίες «μικρές» να υπερυψώνονται!
     Θα είναι, άραγε η γνωστή αρχή της «ανοικοδόμησης» μετά από κάθε «φυσική καταστροφή», ή γρήγορα θα ξεχάσουμε και θα συνεχίσουμε «κατά τα ειωθότα»;  

Νίκος Χρ. Παπακωνσταντόπουλος, 2.4.2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου