Κυριακή 5 Απριλίου 2020

Το Πάσχα, άλλοτε κι εφέτος


Το Πάσχα, άλλοτε κι εφέτος

Εικόνα: από το διαδίκτυο

Σημειώνεται εξ αρχής ότι το κείμενο αυτό δεν γράφηκε και δεν αναρτήθηκε για να αποτελέσει έλεγχο. Γράφηκε και αναρτήθηκε μόνο για ευτοέλεγχο.

     Η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης το Πάσχα και ισάξια των Χριστουγέννων. Ίσως, όμως, η χαρά της άνοιξης και τα συναισθήματα χαρμολύπης που είναι πολύ περισσότερο έντονα από το Πάθος του Θεανθρώπου και την αναμονή της Ανάστασης, να την κάνουν πιο «μεγάλη».
     Ο Πασχαλινός εορτασμός έχει δεθεί άρρηκτα με τη λαϊκή παροιμία «Πάσχα στο χωριό και Χριστούγεννα στην πόλη». Πριν ακόμα μπει η Μεγάλη Εβδομάδα, αρχίζουν να γίνονται οι ετοιμασίες και οι επιλογές για την Πασχαλινή περιβολή από τις ντουλάπες και να γεμίζουν βαλίτσες. Τίποτα το επιλήψιμο, βεβαίως, αφού ο εορτασμός με αγαπημένα πρόσωπα στο γενέθλιο τόπο είναι «κεκτημένο δικαίωμα». Ακόμα και όσων ο γενέθλιος τόπος  είναι κάποια πόλη, εξορμούν με οργανωμένες ή μη αποδράσεις για κάποιον εξοχικό προορισμό.  
     Κι εκεί που η κατάνυξη των αγίων ημερών κορυφώνεται, πολλοί εξ ημών βρισκόμαστε υπ’ ατμόν ή καθ’ οδόν προς τον προορισμό μας. Ίσως «περάσουμε» βιαστικά και από κάποια εκκλησία «ν’ ανάψουμε ένα κερί» και να ακούσουμε και «κάνα Ευαγγέλιο» τη Μεγάλη Πέμπτη. Ίσως, ακόμα, και τη Μεγάλη Παρασκευή να επαναλάβουμε το ίδιο την ώρα της Αποκαθήλωσης. Περισσότερο βέβαιο θεωρείται ότι θα ρωτήσουμε τον ιερέα ή το νεωκόρο «τί ώρα κοινωνάνε» τη Μεγάλη Πέμπτη, αποδεικνύοντας έμπρακτα πόσο είμαστε «οκνηροί στα θρησκευτικά καθήκοντα», όπως είχε πει και ο άγιος Παΐσιος!
     Στον τόπο του προορισμού μας, αρκετοί επιδιδόμαστε στις ετοιμασίες για το Πασχαλινό τραπέζι και την υποδοχή των προσκεκλημένων, κυρίως. Απαραίτητη, βεβαίως, και η προσεγμένη εμφάνισή μας στον Επιτάφιο και πολύ περισσότερο στην Ανάσταση, γιατί και το «να κάνουμε εντύπωση», είναι κι αυτό «στο πρόγραμμα»! Κι αμέσως μετά το «αναστήτω ο Θεός», «διεσκορπιστήτωσαν οι εχθροί αυτού»! Τί μας μένει, λοιπόν, από το Πάσχα; Μήπως περισσότερο η εύφρανση των αισθήσεων; Και τούτο, όμως, δεν είναι μεμπτό, αφού ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος προτρέπει: «Νηστεύσαντες και μη νηστεύσαντες, ευφράνθητε σήμερον. Η τράπεζα γέμει, τρυφήσατε πάντες. Ο μόσχος πολύς, μηδείς εξέλθη πεινών». Μεμπτό είναι αν λείπει η συνέχεια του κατηχητικού λόγου του μεγάλου αγίου της πίστης μας: «Πάντες απολαύσατε του συμποσίου της πίστεως».

     Το Πάσχα του 2020 θα είναι εντελώς διαφορετικό. «Μένουμε σπίτι» και γιορτάζουμε ή «γιορτάζουμε» σπίτι. Ίσως εδώ να μας δοθεί περισσότερο η ευκαιρία να παρακολουθήσουμε από την τηλεόραση τις κατανυκτικές ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδος. Ίσως, ακόμα, να μας δοθεί και μια παραπάνω ευκαιρία να ανοίξουμε κάποια ιερά σύνοψη την ώρα των κατανυκτικών ακολουθιών και να κατανοήσουμε καλύτερα και περισσότερο αυτά που «δεν καταλαβαίνουμε» στην εκκλησία!
     Έρχονται στη σκέψη μου, τέλος, σαν «παραλληλισμός», κάποιες λιτές ακολουθίες και Θ. Λειτουργίες σε χωριά μας και σε μοναστήρια μας, που μπορεί αυτές να τις νοιώθουμε περισσότερο από τις μεγαλόπρεπες των μεγαλουπόλεων.  

Νίκος Χρ. Παπακωνσταντόπουλος, 5.4.2020


2 σχόλια:

  1. Εύγε! Τέλεια Ανάρτηση και απόλυτα σωστά τα γραφόμενα! Καλό Βράδυ αγαπητέ Φίλε Νίκο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ, καλή μου φίλη και τ. συνεργάτη-συνάδελφε, Ρούλα!Πάντα την αγάπη μου και την εκτίμησή μου!

      Διαγραφή