Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2024

Βιβλιοπαρουσίαση: ΔΩΔΩΝΗ ΙΕΡΟ, ΜΑΝΤΕΙΟ, ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ, της Αρχαιολόγου Κωνσταντίνας Ζήδρου


     Γνωστή για την επιστημονική και συγγραφική της πληρότητα η αρχαιολόγος και υποψήφια διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Κωνσταντίνα Ζήδρου, προσθέτει ένα ακόμα πολύ αξιόλογο έργο της στη σωρεία του πνευματικού ενεργητικού της. Πρόκειται για το βιβλίο «ΔΩΔΩΝΗ ΙΕΡΟ, ΜΑΝΤΕΙΟ, ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ», που εξέδωσε πρόσφατα το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών. Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πόνημα, το οποίο ταξιδεύει τον αναγνώστη στον ιερό και ιστορικό χώρο της Αρχαίας Δωδώνης.
     Τόπος λατρείας του Δία, αλλά και άλλων θεών η Δωδώνη, εκεί και το αρχαιότερο Μαντείο της Αρχαίας Ελλάδας. Πολλές οι μεγάλες προσωπικότητες της εποχής που ζήτησαν τους χρησμούς της ιερής βελανιδιάς, πολλοί και οι μεταγενέστεροι ερευνητές που αναζήτησαν στοιχεία της αίγλης του και της ακμής του και πολλοί εκείνοι που θα ακολουθήσουν.
    Πραγματικά ιλιγγιώδης ο αριθμός των ιστορικών πηγών που επικαλείται η αρχαιολόγος και συγγραφέας και τεκμηριώνει το έργο της, αφήνει τον αναγνώστη εκστατικό. Επιβάλλεται να υπογραμμιστεί ακόμα, ότι το βιβλίο αυτό της αγαπητής Κωνσταντίνας Ζήδρου, συμπλήρωσε και συνόδεψε την ξενάγηση  του πολύ μεγάλου αριθμού επισκεπτών στην ομαδική έκθεση «Δία, μ’ ακούς;», στον εκθεσιακό πολυχώρο του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών «Δ. Χατζής», από 27 Νοεμβρίου έως και 13 Δεκεμβρίου 2023. Η έκθεση περιελάμβανε έργα ζωγραφικής, φωτογραφίες, βίντεο και κείμενα. Συμμετείχαν: Μαρία Βλάχου, Χρόνης Δρούγιας, Χάρης Μπινώλης, Σπύρος Μπουκουβάλας, Νίκη Ράτσικα, Παύλος Σπουρέλας, Άννα Μπουκουβάλα, Απόστολος Τσόλας και η αρχαιολόγος και συγγραφέας Κωνσταντίνα Ζήδρου, με θέμα, τι άλλο, την Αρχαία Δωδώνη.
     Σημειώνει χαρακτηριστικά η συγγραφέας στην εισαγωγή του βιβλίου της «ΔΩΔΩΝΗ ΙΕΡΟ, ΜΑΝΤΕΙΟ, ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ»: «Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η παρουσίαση του ιερού της Δωδώνης με τρόπο σύντομο και σαφή, ώστε να καταστεί ξεκάθαρη και δυνατή η λειτουργία του, η μορφή του, η εξέλιξή του, η θέση και η σημασία του, σε κάθε περίοδο, για την Ήπειρο, και την Ελλάδα γενικότερα, αλλά και να καταδειχθεί η πληθώρα των αρχαιολογικών θησαυρών, που έχει φέρει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στα ιερά χώματά του».
     Κλείνοντας αυτή τη σύντομη βιβλιοπαρουσίαση, θέλω: 1. Να βεβαιώσω την αρχαιολόγο, συγγραφέα και φίλη Κωνσταντίνα Ζήδρου, ότι πράγματι ο σκοπός της αυτός επιτυγχάνεται με τον καλύτερο τρόπο. 2. Να την ευχαριστήσω για το πολύ όμορφο ταξίδι που μου προσέφερε στο χώρο και στο χρόνο, αφιερώνοντάς μου το βιβλίο της. 3. Να τη συγχαρώ ολόθερμα για το βιβλίο της, καθώς και για το εν γένει έργο της, και να της ευχηθώ σύντομα να κρατάει στα χέρια της τον διδακτορικό της τίτλο, τον οποίο θα λάβει επαξιότατα!
 
Νίκος Χρ. Παπακωνσταντόπουλος, 17.1.2024

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου