Τρίτη 23 Μαΐου 2023

Εύθυμες ιστορίες του χωριού με διδακτικά μηνύματα: Η κολοβή σουσουράδα

Εικόνα θέματος: Διαδίκτυο (http://www.polignosi.com/cgibin/hweb?-A=4039&-V=limmata)

     Η σουσουράδα, γνωστή και με άλλα ονόματα, όπως ζευκαλάτης, τσιλιβήθρα, κωλοσούσα, σοκολίθρα, ίσως και περισσότερα, είναι ένα μικρό, έξυπνο και ιδιαίτερα ευκίνητο πουλάκι, που το βάρος του δεν ξεπερνάει τα 25 με 30 γραμμάρια. Στο φτέρωμά του κυριαρχεί η τριχρωμία, είτε ως λευκοσουσουράδα (λευκό, γκρι, μαύρο), είτε ως κιτρινοσουσουράδα (κίτρινο, υποκίτρινο, μαύρο), ενώ το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι η μεγάλη ουρά που έχει, την οποία όταν είναι στο έδαφος κουνάει συνέχεια, ρυθμικά και με χάρη πάνω κάτω. Η ονομασία του πολύ όμορφου αυτού πουλιού της υπαίθρου, χρησιμοποιείται μεταφορικά και για τη νεαρή κοπέλα που κάνει όλο καμώματα, πείσματα και νάζια! Λόγω αυτής της ιδιαιτερότητάς της, οι Νίκος Γούναρης και ο Νίκος Φατσέας έδωσαν το όνομά της στον τίτλο του αγαπημένου παλιού λαϊκού τραγουδιού τους.
     Όταν οι συγκυρίες το απαιτούσαν, ο μπάρμα-Γιώργης έλεγε μια χιουμοριστική ιστορία, με το πάθημα του ίδιου και μιας σουσουράδας στα παιδικά του χρόνια, που με αυτόν τον τρόπο στηλίτευε πρόσωπα και καταστάσεις και έστελνε μηνύματα και διδάγματα:
     «Ήτανε, που λέτε, κατοχή και μαζί με τ’ αδέρφια  μου, όλοι μικρά παιδιά τότε, φυλάγαμε τα πρόβατα. Πιο πέρα από το μαντρί είχαμε και μια αποθήκη, που βάζαμε το σανό για τα ζωντανά το χειμώνα. Μια φορά, η πόρτα της αποθήκης είχε μείνει μισάνοιχτη. Με το που ανοίγω καλύτερα, βλέπω μέσα κάμποσα πουλιά και τρώγανε σπόρους από χάμου. Αμέσως την έκλεισα βιαστικά, για να πιάσω κανένα για μεζέ! Όλοι πεινασμένοι ήμαστε τότε κι ακόμα κι ένα πουλάκι το υπολογίζαμε για φαΐ… Πάνω στη βιασύνη μου, η πόρτα έμεινε πάλι μισάνοιχτη και τα πουλιά πετάξανε τρομαγμένα και φύγανε! Μπόρεσα μόνο κι έπιασα μια σουσουράδα από την ουρά! Εκείνη, όμως, τραβήχτηκε, μου άφησε την ουρά στο χέρι κι έφυγε! Την άλλη μέρα, κι όλες τις επόμενες, ερχότανε τα πουλιά στο μαντρί και έξω από την αποθήκη να βρούνε τίποτα να φάνε, ερχότανε και η κολοβή σουσουράδα κι άλλες σουσουράδες μαζί. Κουνάγανε οι άλλες την ουρά, την κούναγε κι εκείνη που δεν είχε!», τελείωνε παντα την αφήγησή του με στόμφο!  
 
Νίκος Χρ. Παπακωνσταντόπουλος, 23.5.2023

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου