Δευτέρα 1 Μαΐου 2023

«Αντιπελαργισμός»: Μια όμορφη τακτική των πελαργών, που πρέπει να μας διδάσκει!


     Είναι γνωστή εν πολλοίς η ισόβια ή μακροχρόνια μονογαμική σχέση του αγαπημένου και συμπαθέστατου αποδημητικού πουλιού με το ταίρι του, του πελαργού. Εκτός απ’ αυτό, μετά την γέννηση των αυγών και την εκκόλαψη των νεοσσών, πάντα ένας από τους δυο γονείς μένει κοντά τους, για να τους προστατεύει από καιρικές συνθήκες, εχθρούς ή άλλους κινδύνους που μπορεί να τους απειλήσουν. Η δε αυτοθυσία, προκειμένου να σώσει τα μικρά του, θεωρείται δεδομένη.  
     Οι αρχαίοι πρόγονοί μας είχαν παρατηρήσει και μία ακόμα θαυμαστή ιδιαιτερότητα αυτού του πουλιού, χάρις στην οποία θέσπισαν τον «πελαργικό νόμο». Ο νόμος αυτός υπαγόρευε την φροντίδα των γονέων από τα παιδιά τους, όταν οι πρώτοι καθίσταντο αδύναμοι να αυτοεξυπηρετηθούν και να φροντίσουν τον εαυτό τους, ως υπερήλικες ή ασθενείς. Η υποχρέωση αυτή των νεότερων ονομάστηκε «αντιπελαργία», «αντιπελάργησις» ή «αντιπελαργισμός».
     Και ο Μέγας Βασίλειος πρόσεξε την ιδιαιτερότητα αυτή του πελαργού και την αναφέρει ως διδακτικό παράδειγμα στον «όγδοο λόγο» του. Λέει συγκεκριμένα ο μεγάλος πατέρας της Εκκλησίας μας, ότι «η πρόνοια προς τους γέροντες πελαργούς από τους νεότερους, πρέπει να διδάσκει τους νέους. Οι νεαροί πελαργοί σχηματίζουν κύκλο γύρω από τους γέροντες προγόνους τους, τους φροντίζουν, τους παρέχουν τροφή και τους βοηθούν να μετακινηθούν αν κριθεί απαραίτητο».
     Ο «όγδοος λόγος» του Μεγάλου Βασιλείου, «περί πτηνών και ενύδρων», συμπεριλαμβάνεται στις ομιλίες του με τον γενικό τίτλο «εξαήμερον» και είναι ένα από τα σπουδαιότερα έργα του. Αποτελείται από εννέα ομιλίες-υποενότητες που εκφωνήθηκαν στην Καισάρεια της Καππαδοκίας και αναφέρεται στα πρώτα κεφάλαια του πρώτου βιβλίου τα Παλαιάς Διαθήκης «Γένεσις».
     Σύμφωνα δε και με μια παράδοση, συχνά οι νεαροί πελαργοί μαδούν και τα φτερά τους για να σκεπάσουν με αυτά τους αδύναμους γέροντες γονείς τους και να τους προφυλάξουν έτσι από το κρύο!
---------------------------
Εικόνα ανάρτησης: Διαδίκτυο

Πηγές: «Εξαήμερον» Μεγάλου Βασιλείου

 
Νίκος Χρ. Παπακωνσταντόπουλος, 1.5.2023

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου