Κυριακή 2 Απριλίου 2023

Βιβλιοπαρουσίαση: «ΠΟΙΗΣΗ του Έρωτος», του Γεωργίου Ε. Γεωργάκη


     Ένα πολύ σπουδαίο βιβλίο, μια ξεχωριστή ποιητική συλλογή έλαβα με πολλή χαρά πρόσφατα από τον εκ Μπιζανίου Ιωαννίνων πολύτιμο φίλο και πνευματικό συνοδοιπόρο Γεώργιο Γεωργάκη, με ιδιόχειρη και με λόγια τιμής αφιέρωσή του στην ταπεινότητά μου, τον οποίο ευχαριστώ εκ βαθέων!
     Είναι θέμα πολύ μεγάλο, πολύ «βαρύ» ο έρωτας και ο αγαπητός Γεώργιος Γεωργάκης «το ψάχνει έτσι κι αλλιώς», κάτι που, άλλωστε, έχει ως αρχή του να τηρεί για κάθε πνευματική του δημιουργία. Ύμνος στον φτερωτό θεό και στο «γλυκό βέλος» το έργο του αυτό, μα και ξεχωριστός ύμνος καθένα από τα σαράντα οκτώ ποιήματά του στην πολύ προσεγμένη έκδοση των εξήντα πέντε σελίδων, ύμνος και κάθε στίχος τους! Ύμνος και χαιρετισμός, αφού πολλές φορές δανείζεται τη λέξη «χαίρε» και τη λέξη «εσύ», συνομιλώντας μαζί του σε δεύτερο πρόσωπο, έτσι που κάθε φορά και το «εσύ» επέχει κι αυτό θέσιν χαιρετισμού! Και καθόλου αδικαιολόγητα, αφού ο έρωτας μας κάνει όλους «παιδιά του», φέρνει «το ξημέρωμα χωρίς καθόλου νυσταγμό», «ανοίγει τους παράδεισους της ψυχής», είναι «παντοκράτορας» αλλά και «θανατηφόρος», σε κάνει να «περπατάς ως τους οκτώ ουρανούς και σε χίλιους κόσμους» και να «φτερουγίζεις ως τ’ άστρα» και «προς τα πλάτη και τα μήκη του απείρου». Και, σίγουρα, ο ποιητής δεν αφήνει έξω από τους στίχους του και τις συμφορές που προήλθαν για χάρη του φτερωτού θεού «για μιαν ωραίαν Ελένη», αυτή του Τρωικού πολέμου:
                                   «[...]για μιαν Ελένη που ’ν’ του Μενελάου η λαχτάρα,
                                   αλλά και της Αφροδίτης θεσπέσιο δώρο του Πάρη.
                                   Για τους γλυκού της ίμερους,
                                   για του γλυκούς της κόρφους,
                                   για το γλυκό μαργιόλισμα των ομματιών της.
                                  Το ’παν  κι γέροντες της Τροίας οι βαθύγνωμοι:
                                  “Χαλάλι για μια τέτοια γυναίκα τόσος πόλεμος…”.
                                  Μάλιστα! Τα ακριβά πράγματα πληρώνονται ακριβά».
     Το βιβλίο του αυτό των εκδόσεων ΝΙΚΑΣ, όπως και όλα τα προηγούμενα του καταξιωμένου και φτασμένου φιλολόγου-εκπαιδευτικού, ποιητή, λογοτέχνη, το χαρακτηρίζουν η πολύ προσεγμένη ενασχόληση και η τελειότητα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κρατάει τον αναγνώστη καθηλωμένο και με αμείωτο ενδιαφέρον, μέχρι και την τελευταία του σελίδα, μέχρι και τον τελευταίο στίχο. Εκτός από τον ελεύθερο στίχο που με ιδιαίτερη χάρη υπερισχύει στο έργο, εμπεριέχονται και αρκετά ποιήματα με ιαμβικό δεκαπεντασύλλαβο και με πλούσιο το «άρωμα» του δημοτικού τραγουδιού!
     Αγαπητέ μου Γιώργο, σ’ ευχαριστώ για το ανεκτίμητο αυτό δώρο σου! Εύχομαι το εξαίρετο και υπέροχο αυτό πόνημά σου να πολυταξιδέψει και να πολυδιαβαστεί, γιατί πραγματικά αξίζει! Εύχομαι και σε σένα να έχεις υγεία και η «καλή συνέχεια» είναι δεδομένη!
 
Νίκος Χρ. Παπακωνσταντόπουλος, 2.4.2923
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου