Δευτέρα 10 Απριλίου 2023

Ποιο ήταν το τέλος του Πιλάτου;

Εικόνα:
Ο Robert Powel (Ρόμπερτ Πάουελ), αριστερά,
και ο  Rod Steiger (Ρόντ Στέιγκερ), δεξιά,
υποδυόμενοι αντίστοιχα τους ρόλους του Χριστού και του Πιλάτου,
στην ταινία του Gian Franco corsi Zeffirelli (Φράγκο Τζεφιρέλι)
«Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ»


     Ο Πόντιος Πιλάτος ήταν ο πέμπτος έπαρχος-ηγεμόνας της Ρώμης στην Ιουδαία για μια δεκαετία, από το 26 έως το 36 μ.Χ., στις υπηρεσίες του αυτοκράτορα Τιβέριου. Το όνομά του και η θητεία του έχουν συνδεθεί στενά με την Δίκη και τη Σταύρωση του Χριστού.
     Και τα τέσσερα Ευαγγέλια της Εκκλησία μας μάς πληροφορούν ότι προσπάθησε να επηρεάσει τα πλήθη του λαού, ώστε να απαλλαγεί ο Χριστός από τι κατηγορίες τις οποίες Του είχαν προσάψει οι αρχιερείς και οι πρεσβύτεροι, και για τις οποίες ο ίδιος ποτέ δεν πείστηκε. Όμως, η επιμονή του ήταν πολύ χαλαρή, γιατί διαφορετικά δεν θα ήταν «φίλος του Καίσαρος» Ευαγγέλιο Ιωάννου, κεφ. ΙΘ΄, 12) και για να απαλλαγεί από την ενοχή έπλυνε τα χέρια του ενώπιον του λαού.  
     Για το τέλος του ηγεμόνα Πόντιου Πιλάτου, υπάρχουν διάφορες εκδοχές. Μία εξ αυτών θέλει μετά από ατιμωτική εκθρόνησή του να αυτοκτόνησε. Ενδέχεται η εκθρόνησή του να ήταν ως απόρροια της δίκης παρωδίας και της Σταύρωσης του Ιησού. Κατ’ άλλη πηγή, ο αυτοκράτορας Τιβέριος είχε πληροφορηθεί τα πάμπολλα θαύματα του Χριστού και ειδικά τις θεραπείες ανίατων ασθενειών και τις αναστάσεις νεκρών και έστειλε ο ίδιος απεσταλμένους στην Ιουδαία να τον συλλάβουν. Η αποστολή του Τιβέριου συνέλαβε παράλληλα και άλλους εμπλεκόμενους στην καταδίκη και στο θάνατο Του Χριστού, μεταξύ των οποίων τους αρχιερείς Άννα και Καϊάφα και τους οδήγησε σιδηροδέσμιους στον Αυτοκράτορα. Λέγεται ότι κατά της διάρκεια του ταξιδιού ο Καϊάφας πέθανε ανατολικά της Κρήτης και το πλοίο σταμάτησε και τον έθαψαν εκεί. Σύμφωνα με την παράδοση, το σώμα του δεν το δεχόταν η γη και εκβράσθηκε από τον τάφο επτά φορές! Πλήθος Κρητών τότε συγκεντρώθηκε και αφού έμαθε περί τίνος επρόκειτο, το έθαψαν με κατάρες και αναθεματισμούς, κάτω από έναν τεράστιο σωρό από πέτρες. Σύμφωνα μ’ έναν θρύλο, ο τάφος του είναι ένας «καταραμένος» μεγάλος σωρός από πέτρες κοντά στο λιμάνι τη Κνωσού.
     Φτάνοντας το πλοίο στη Ρώμη, ο αυτοκράτορας Τιβέριος δεν θέλησε να δει καθόλου ο ίδιος τους ενόχους και σύμφωνα με εντολή του, ο μεν Άννας τυλίχτηκε  γυμνός με δέρμα ζώου και αφέθηκε εκτεθειμένος στον ήλιο του καλοκαιριού. Από τη ζέστη το δέρμα συρρικνώθηκε και ξεράθηκε, επιφέροντας στον αρχιερέα αργό και φρικτό θάνατο.
     Ο Πιλάτος κλείστηκε αλυσοδεμένος σε φυλακή, με σκοπό να εκτελεστεί από τον ίδιο τον αυτοκράτορα. Κατά μία εκδοχή-θρύλο, μια μέρα που ο κατάδικος πληροφορήθηκε ότι ο Τιβέριος κυνηγούσε στην περιοχή, ζήτησε από τους φύλακές του να βγει να τον δει. Η φρουρά του τον οδήγησε σε κάποια οπή του τοίχου και την ώρα που ο αυτοκράτορας έριξε με το τόξο του σ’ ένα ζαρκάδι, το βέλος του τόξου εξετράπη της πορεία του αφήνοντας ανέπαφο το ζαρκάδι, πέρασε την οπή του τοίχου και βρήκε τον Πιλάτο στο μάτι και τον άφησε νεκρό. Άλλη εκδοχή αναφέρει ότι αποκεφαλίστηκε, ίσως από τον ίδιον τον αυτοκράτορα. Επικρατέστερη όμως, είναι η εκδοχή, ο Τιβέριος να είχε πεθάνει μέχρι την επιστροφή του πλοίου στη Ρώμη και τη θέση του να είχε πάρει ο Καλιγούλας. Οι ιστορικοί εικάζουν πως, είτε εκδιώχθηκε ο Πιλάτος και έχασε το αξίωμά του, είτε αυτοκτόνησε για να ξεπλύνει την ντροπή τη εκδίωξης. Πάντως, ο Ρωμαίος ιστορικός Τάκιτος, δεν αναφέρει κάποια αυτοκτονία που ήταν μέχρι πρότινος η κυρίαρχη άποψη για το τέλος του Πιλάτου.

-------------------------------

Πηγές:

- Εγκυκλοπαίδεια ΔΟΜΗ

- Διαδίκτυο
 
Νίκος Χρ. Παπακωνσταντόπουλος, 10.4.2023

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου