Πέμπτη 5 Μαΐου 2022

Κυριακή των Μυροφόρων: «Διαβάζοντας» το Ευαγγέλιο σε μια ιερή εικόνα


     Μπαίνοντας αυτές τις μέρες σε μια εκκλησία να προσκυνήσω, «ν’ ανάψω ένα κεράκι», όπως έτσι απλά συνηθίζουμε να λέμε, πρόσεξα κάποιες λεπτομέρειες σε μια φορητή και μικρών διαστάσεων εικόνα, σ’ ένα από τα προσκυνητάρια. Εικονίζονταν σ’ αυτή οι Μυροφόρες και ο Άγγελος με λευκή περιβολή μπροστά στον Τάφο Του Χριστού, με «τα οθόνια κείμενα μόνα», όπως έτσι τα είδε και ο ίδιος ο Απόστολος Πέτρος, όταν πήγε να βεβαιωθεί κι αυτός για το γεγονός της Αναστάσεως Του Κυρίου (Λουκά ΚΒ΄, 12).
     Προσέχοντας, λοιπόν, ορισμένες λεπτομέρειες της μικρής αυτής εικόνας, «διάβασα» εκεί το Β΄ Εωθινό Ευαγγέλιο, το οποίο είναι πολύ γνωστό, αφού αναγιγνώσκεται λίγο μετά το «δεύτε λάβετε φως» και λίγο πριν το «Χριστός Ανέστη», την Κυριακή του Πάσχα, στην Ανάσταση και την Κυριακή των Μυροφόρων - τρίτη Κυριακή μετά το Πάσχα (Μάρκου ΙΣΤ΄, 1-8).
     Εισερχόμενες στον Τάφο, «διαγενομένου του Σαββάτου Μαρία ἡ Μαγδαληνὴ καὶ Μαρία ἡ τοῦ ᾿Ιακώβου καὶ Σαλώμη» (εδώ εικονίζονται μόνο οι δύο), κρατάνε στα χέρια τους τα μύρα («ἠγόρασαν ἀρώματα ἵνα ἐλθοῦσαι ἀλείψωσιν Αὐτόν»). Αφού οι φρουροί δεν τις εμπόδισαν και ο «μέγας σφόδρα λίθος» δεν ήταν στη θέση του («ἀποκεκύλισται»), «εἶδον νεανίσκον -Άγγελον- καθήμενον ἐν τοῖς δεξιοῖς, περιβεβλημένον στολὴν λευκήν καὶ ἐξεθαμβήθησαν[…], ὁ δὲ λέγει αὐταῖς· μὴ ἐκθαμβεῖσθε· ᾿Ιησοῦν ζητεῖτε τὸν Ναζαρηνὸν τὸν Εσταυρωμένον; Ηγέρθη, οὐκ ἔστιν ὧδε· ἴδε ὁ τόπος ὅπου ἔθηκαν αὐτόν».
     Δύο ακόμα σημαντικές λεπτομέρειες της συγκεκριμένης εικόνας, η οποία παρατίθεται και στην ανάρτηση. Η πρώτη: Ο Άγγελος δείχνει με το χέρι του στις Μυροφόρες τα «οθόνια» και σύμφωνα με την επιγραφή («λεζάντα») της εικόνας τους λέει: Ίδε ο τόπος όπου έκειτο Ο Κύριος («ἴδε ὁ τόπος ὅπου ἔθηκαν αὐτόν»). Η δεύτερη: προσέχοντας κανείς την έκφραση του προσώπου των Μυροφόρων, όπως έχει αποτυπωθεί από τον αγιογράφο, «διαβάζει» και εδώ την απορία τους για το 
«μέγα λίθο» που έχει μετακινηθεί και η θύρα του Μνημείου είναι ανοιχτή, αλλά και τα τελευταία λόγια του Β΄ Εωθινού Ευαγγελίου: «εἶχε δὲ αὐτὰς τρόμος καὶ ἔκστασις καὶ οὐδενὶ οὐδὲν εἶπον· ἐφοβοῦντο γάρ».


Ν.Π., 5.5.2022

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου