Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020

Το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων

 


     Μας χωρίζουν λίγες μέρες από τα Χριστούγεννα και πολύς λόγος γίνεται και πολλή κατήφεια και απογοήτευση επικρατεί, για  την πιθανή ακύρωση των ρεβεγιόν λόγω πανδημίας. Το θέμα ήδη «παίζει» σε μεγάλο βαθμό σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές και τον έντυπο Τύπο, φορτίζοντας περισσότερο τα αρνητικά συναισθήματα. Απόλυτα κατανοητή η ανησυχία αυτή για την οικονομία, όμως ας δούμε το θέμα και από μια άλλη «οπτική γωνία»: τη Χριστιανική και την παραδοσιακή.
     Μέχρι πριν λίγα χρόνια, το μήνυμα που δινόταν από την οικογένεια, το σχολείο και την κοινωνία, καθρεφτίζεται στη δεύτερη στροφή του παιδικού τραγουδιού «χιόνια στο καμπαναριό», που σιγοτραγουδάμε όλοι μας τις μέρες των Χριστουγέννων:
 
«Κι όλοι παν’ στην εκκλησιά
το Χριστό να προσκυνήσουν.
Κι όλοι παν στην εκκλησιά,
τυλιγμένοι στα ζεστά».
 
     Σήμερα κάποια πράγματα έχουν αλλάξει και δεν είναι λίγοι εκείνοι που τρέχουν να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα πριν τα Χριστούγεννα. Πανάκριβες ενδυμασίες για τον «εντυπωσιασμό» και με περιεχόμενο κοσμικό και μόνο, εντελώς ξένο από τα δικά μας πατροπαράδοτα πιστεύω και μακριά από τα χριστιανικά μας ήθη. Το ξενόφερτο «ρεβεγιόν» έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και λίγο πριν το ξημέρωμα, που οι καμπάνες των εκκλησιών αναγγέλλουν χαρμόσυνα τη γέννηση του Θεανθρώπου, οι «οπαδοί» του, είτε γυρίζουν σπίτι τους για ύπνο, ή αναζητούν τη χαλάρωση σε κάποια καφετέρια!
     Τελικά, τί αποκομίζουμε από τα Χριστούγεννα με αυτόν τον τρόπο εορτασμού; Τί γιορτάζουμε στην ουσία; Γιατί αν ισχυριστεί κανείς ότι γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα, «πλανάται πλάνην οικτράν». Αν δεν ανοίξουμε την καρδιά μας πρώτα στο Χριστό, αν δεν Τον προσκυνήσουμε στην Εκκλησία, δεν θα νοιώσουμε κανένα από τα συναισθήματα που περιμένουμε τη μεγάλη αυτή γιορτή. Επειδή όμως τα φετινά Χριστούγεννα είναι διαφορετικά, λόγω της πανδημίας, μην ξεχνάμε και την "κατ' οίκον εκκλησία": την οικογένεια…Και όσο για βραδινές και νυχτερινές  εξορμήσεις και ξεφαντώματα, θα τα βρούμε και για να τα βρούμε πρέπει πρωτίστως να είμαστε καλά.
 
Νίκος Χρ. Παπακωνσταντόπουλος, 22.10.2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου