Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020

Κυνέγειροι των Αξιών

Ο Κυνέγειρος κρατάει το περσικό πλοίο με το χέρι
(Εικόνα: https://www.thoughtco.com/persian-wars-battle-of-marathon-120238)

    
Ο Κυνέγειρος ήταν αδελφός του τραγικού ποιητή Αισχύλου, με τον οποίο πολέμησαν μαζί στη μάχη του Μαραθώνα (490 π.Χ.). Μετά την πρώτη φάση της σύγκρουσης, οι Πέρσες τρομοκρατήθηκαν κι έτρεξαν να φύγουν με το στόλο τους. Στο σκληρό αγώνα που ακολούθησε, ο Κυνέγειρος προσπάθησε να συγκρατήσει ένα περσικό πλοίο με το χέρι του, για να μην αποπλεύσει, μέχρι να έλθουν κι άλλοι συμπολεμιστές του να το καταλάβουν. Τότε ένας πέρσης στρατιώτης του έκοψε το χέρι με το σπαθί του. Αμέσως ο Κυνέγειρος  το κράτησε με το άλλο χέρι, αλλά ο πέρσης του το έκοψε κι αυτό. Τότε προσπάθησε να το συγκρατήσει με τα δόντια του, οπότε του έκοψε και το κεφάλι.
    Για την πράξη του αυτή οι Αθηναίοι ανακήρυξαν ήρωα τον Μαραθωνομάχο Κυνέγειρο, ενώ ο ζωγράφος Πολύγνωτος αποθανάτισε την πράξη του σε πίνακα ζωγραφικής. Σημειωτέον ότι ο Πλούταρχος γράφει για τον Πολύγνωτο, πως δεν ζωγράφιζε για τα χρήματα, αλλά από τα ευγενικά του αισθήματα προς τους Αθηναίους.
     Σήμερα, σε μια εποχή που οι Παραδοσιακές μας Αξίες σφυροκοπούνται και κάποιες απλό αυτές εκφυλλίζονται ή χάνονται, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μεταφορικά η ενέργεια του Κυνέγειρου και για όσους με κάθε τρόπο πασχίζουν να τις διατηρήσουν. Και πασχίζουν ακούραστα  με τον ανιδιοτελή και μόχθο τους, με την αγωνία τους, πασχίζουν με το παράδειγμά τους που είναι διδασκαλία, με τις ικανότητές τους, με την παιδεία τους και αξιοποιώντας το κάθε τι που μπορεί να συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση.
     Κυνέγειροι των Αξιών και οι πολιτιστικοί σύλλογοι, όπως και κάθε αξιοκεντρικός σύλλογος, που με τις ποικιλότροπες δράσεις τους και κάτω από μεγάλες δυσκολίες και πολλές φορές αντίξοες συνθήκες,  αξιώνουν στη μύηση  και στο σεβασμό σε όλα εκείνα τα ιδανικά που καθοδηγούν στο εύ ζην και κράτησαν ψηλά την Πατρίδα μας σε χαλεπούς καιρούς. Προσοχή όμως! Αν δεν τους ακολουθήσουμε, κινδυνεύουμε να χάσουμε σε καιρούς ευμερίας ό,τι κρατήσαμε ψηλά στους χαλεπούς καιρούς!
     Υποκλινόμαστε, λοιπόν, σε όλους τους σύγχρονους Κυνέγειρους, που ισοδυναμούν με ισχυρά τείχη προστασίας των παραδοσιακών Αξιών μας.

Νίκος Χρ. Παπακωνσταντόπουλος, 9.7.2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου