Τετάρτη 1 Ιουλίου 2020

«ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΑ ΑΝΑΛΕΚΤΑ»


Βιβλιοπαρουσίαση
«ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΑ ΑΝΑΛΕΚΤΑ»
Του Κωνσταντίνου Νικολόπουλου-Καμενιανίτη
Εκδόσεις «Ινφογνώμων», 2020


     Τραγουδιστής και υμνωδός του γενέθλιου τόπου της Καλαβρυτινής Γης από τα εφηβικά του χρόνια ο Κωνσταντίνος Νικολόπουλος-Καμενιανίτης! Και την τραγουδάει και την υμνεί ποικιλοτρόπως και παντοιοτρόπως τη Γη μας: Με την συνεχή φυσική παρουσία του στα αγιασμένα χώματα και τα δρώμενά τους, πάντα μάχιμος και με την ακούραστη δραστηριοποίησή του στα κοινά, με την προσωπική του εθελοντική εργασία, με τη λογοτεχνική και συγγραφική του πένα, με τον πάντα καλό του λόγο. Και ο μελωδικός ήχος του τραγουδιού και ο ύμνος του ακούγονται καθαρά και δυνατά και σε παρασύρουν στη χαρά και στην κατάνυξη.
     Και συν τω χρόνω, το τραγούδι και η υμνολογία συνεχίζονται με περισσότερη γνώση, πείρα και θέληση, και ο Κωνσταντίνος Νικολόπουλος-Καμενιανίτης γίνεται κι αυτός όλο και περισσότερο καλλικέλαδος σε όλες του τις δραστηριότητες, όπως φυσικά και στην πένα του, που «παίρνει φωτιά» και φωτίζει με την νέα του πνευματική δημιουργία «ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΑ ΑΝΑΛΕΚΤΑ».
     Το εξώφυλλο του βιβλίου κοσμεί φωτογραφία του βράχου της Παναγίας Δροβολοβού Καλαβρύτων, με τον ομώνυμο σπηλαιώδη ναό, σύμβολο ανεξαρτησίας και αγώνων για την Πατρίδα, που σηματοδοτεί όλη την περιοχή.  Στο οπισθόφυλλο, το Ηρώο Καμενιανιτών Αγωνιστών, στον αύλειο χώρο του ναού του αγίου Αθανασίου Καμενιάνων.
     Όσο ο αναγνώστης προχωράει στο διάβασμα-μελέτη των ποιημάτων του, με το χέρι στην καρδιά θα πει: «ευλογημένη και επετειακή έκδοση»! Και πράγματι είναι ευλογημένη και επετειακή, γιατί έχει έντονο το χρώμα της Λευτεριάς, που σε λίγο θα γιορτάσουμε τα 200 χρόνια Παλιγγενεσίας. Κι αν οι «μεγάλοι» μας «ξεχνούν» ή μας απαξιώνουν ως κοιτίδα της Λευτεριάς, εμείς είμαστε εδώ και έχουμε να τους επιδεικνύουμε έργα μεγάλα και ανιδιοτελή, όπως του Κωνσταντίνου Νικολόπουλου-Καμενιανίτη, για να τους το θυμίζουμε!
     Εκτός από τα 22 ποιήματά του ο Κωνσταντίνος Νικολόπουλος-Καμενιανίτης, συμπεριλαμβάνει στο βιβλίο του και προσωπικά του αποφθέγματα, πραγματικά αποστάγματα γνώσης, εμπειρίας και «καθημερινής διαπάλης, από το διάκοσμο των δικών του συναισθημάτων». Συμπεριλαμβάνει ακόμα και «εξειδικευμένα αποσπάσματα ομιλιών, που ειπώθηκαν σε μια ιδιαίτερη χαρακτηριστικά, πνευματική-τιμητική εκδήλωση», για την προσωπικότητά του. Μεταξύ αυτών και της ταπεινότητάς μου, για την οποία του καταθέτω το ευχαριστώ της  καρδιάς μου.
     Ξεχωριστέ και αγαπημένε φίλε, συμμαθητή στα γυμνασιακά θρανία, συντοπίτη-συνδημότη, πνευματικέ συνοδοιπόρε και συναθλητή σε «πνευματικά γυμνάσματα», Κωνσταντίνε Νικολόπουλε-Καμενιανίτη, δεν θα μπορούσα να «διαλέξω» ένα από τα ποιήματά σου και να πω: «να, αυτό είναι το καλύτερο»! Θα μου επιτρέψεις, όμως, να σταθώ για λίγο στο «ΑΝ…», που θυμίζει και Ράντγιαρντ Κίπλινγκ. Αν ενστερνιστούμε τα «ΑΝ…» του ποιήματός σου, θα γίνουν γονυκλισία προς την Καλαβρυτινή Γη, «θα γίνουν ένα μήνυμα αισιοδοξίας και αγωνιστικότητας για τους Έλληνες που θέλουν να αντικρύσουν με θάρρος και ελπίδα το μέλλον, αγκαλιάζοντας με σεβασμό, αγάπη και ευαισθησία το ιστορικό μας παρελθόν», όπως πολύ εύστοχα σημειώνει ο εκδότης Σάββας Καλεντερίδης, που προλογίζει το βιβλίο σου!
      Κλείνοντας, από καρδιάς σ’ ευχαριστώ για το ανεκτίμητο δώρο σου, που το συνοδεύει η εγκάρδια ιδιόχειρη αφιέρωσή σου! Και από καρδιάς πάλι εύχομαι να το διαβάσουν/μελετήσουν πολλές χιλιάδες αναγνώστες κι εσύ να έχεις υγεία για την καλή και λαμπρή συνέχεια! Συνέχισε να τραγουδάς τον τόπο μας, Κώστα μου, για να παρασύρεις και να ξεσηκώνεις κι εμάς κι άλλους στο τραγούδι και, γιατί όχι, και στο χορό!
---------------------------------------

Σημειώσεις:
1: Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε στις εκδόσεις "Ινφογνώμων", Φιλελλήνων 14, Αθήνα. 
2: Η «βιβλιοπαρουσίαση» δημοσιεύεται και στην έντυπη έκδοση της έγκριτης εημερίδας ΩΡΑ ΤΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ, φύλλο Ιουνίου 2020.

Νίκος Χρ. Παπακωνσταντόπουλος, 1.7.2020
( Σύντομο βιογραφικό δείτε ΕΔΩ )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου