Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2019

Οι κύριοι δήμαρχοι (διήγημα)



     Τα κορναρίσματα και ο τηλεβόας του αυτοκινήτου του δήμου ακούγονταν και στα τελευταία σπίτια της πόλης. Σε ρόλο ντελάλη ο προϊστάμενος της υπηρεσίας καθαριότητος και δεξί χέρι-«τσιράκι» του δημάρχου, όπως τον ήξεραν και τον αποκαλούσαν πολλοί στα κρυφά και στα φανερά, καλούσε τους δημότες σ’ εκείνη τη συγκέντρωση:
     «Σήμερα στις εφτά το απόγευμα, στο κινηματοθέατρο του δήμου θα μιλήσει ο κύριος δήμαρχος για το καυτό θέμα της πόλης μας, τα όμβρια ύδατα. Καλούνται όλοι οι δημότες να παρευρεθούν σ’ αυτή τη συγκέντρωση, που θα έχει μορφή ανοιχτής γενικής συνέλευσης».
     Ακουγόταν ενδιάμεσα κάποια τραγούδια, που τα διέκοπταν οι επαναλήψεις του καλέσματος. Πάλι τραγούδια, πάλι η πρόσκληση, μέχρι που μεσημέριασε.
     «Μετά τις πέντε και όσο ζυγώνει η ώρα για τη μάζωξη θα μας παλαβώσουν…», είπε ο κουρέας στο μανάβη, που ήταν δίπλα τα μαγαζιά τους και είχαν βγει στην πόρτα, για μια στιγμή που δεν υπήρχαν μέσα πελάτες, λίγο πριν κλείσουν. Ο μανάβης κούνησε το κεφάλι, συμφωνώντας μαζί του.
     Το αυτοκίνητο προχωρούσε αργά από τη μια άκρη των οριζόντιων δρόμων ως την άλλη και μετά συνέχιζε στους κάθετους. Κάποιοι κάτοικοι έκλειναν τα παράθυρά τους ενοχλημένοι ή αγανακτισμένοι από την ηχορύπανση. Κάποιοι άλλοι έβγαιναν στις βεράντες και χαιρετούσαν, δηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο πως θ’ ανταποκριθούν στο κάλεσμα του πρώτου πολίτη της πόλης τους. Ορισμένοι που βρίσκονταν στους δρόμους της αγοράς, κουνούσαν με απαξίωση το κεφάλι τους, είτε ενοχλημένοι, είτε μπουχτισμένοι από τις πολλές προεκλογικές υποσχέσεις και, ενώ η τετραετία έφτανε στο τέλος της, δεν φαινόταν ακόμα φως για την υλοποίησή τους.
     Νωρίς το απόγευμα οι δημότες άρχιζαν να σχηματίζουν τα πρώτα μικρά και μεγαλύτερα πηγαδάκια στους δρόμους, στις πλατείες και σε άλλους ανοιχτούς χώρους. Άλλοι έλεγαν πως θα πάνε να ξεμπροστιάσουν το δήμαρχο κι άλλοι να τον υποστηρίξουν. Δεν ήθελε πολύ και τα αίματα άναβαν εύκολα. Το ίδιο γινόταν και μέσα στα καφενεία, το ίδιο και σε σύντομες συζητήσεις μεταξύ των πελατών στα εμπορικά καταστήματα.
     Το κλίμα που επεκράτησε και στη συγκέντρωση, δεν ήταν διαφορετικό. Κάποιοι διέκοπταν το δήμαρχο με τα χειροκροτήματά τους, τις επευφημίες και τις φωνές επιδοκιμασίας, ενώ άλλοι έκαναν το ίδιο με τις αποδοκιμασίες τους. Ουδετερότητα κρατούσε μόνο μια μικρή μειοψηφία.
     Εν όψει των επικείμενων εκλογών, είχαν αρχίσει από καιρό να γίνονται επαφές και ζυμώσεις από υποψηφίους δημάρχους για την κατάρτιση και τη συμπλήρωση των συνδυασμών τους και την προσέλκυση ψηφοφόρων. Ένα από τα επικρατέστερα «φαβορί» της κάλπης, ο «κυρ-Πέτρος», υποβάθμιζε συνεχώς το θέμα των ομβρίων υδάτων, προβάλλοντας μετ’ επιτάσεως το δικό του, το βιολογικό καθαρισμό, καταχειροκροτούμενους από τους οπαδούς του.
     Εν μέσω αψιμαχιών και αντεγκλήσεων έληξε τελικά η «ανοιχτή γενική συνέλευση», αργά το βράδυ. Μόνο οι οπαδοί του δημάρχου έφυγαν από το κινηματοθέατρο ικανοποιημένοι, που όπως όλα έδειχναν ήταν η μειοψηφία. Οι πλειοψηφία δεν κατάφερε να βγάλει πειστικά συμπεράσματα για το χιλιοειπωμένο θέμα που τόσα χρόνια σερνόταν, ενώ η φράση ενός καθηγητή σηματοδότησε τη συγκέντρωση: «Δεν έγινα περισσότερο σοφός».
     Το δεκάμηνο που υπολειπόταν για τις δημοτικές εκλογές πέρασε γρήγορα και η κάλπη ανέδειξε νικητή τον «κυρ-Πέτρο». Παρά τις βαρύγδουπες υποσχέσεις του «χαμένου» δημάρχου, καμία ενέργεια δεν είχε γίνει για τα όμβρια ύδατα. Οι ζημιές που προκάλεσε μια άγρια νεροποντή τις πρώτες μέρες μετά την ορκωμοσία και την ανάληψη καθηκόντων του, ανέδειξε το θέμα των ομβρίων υδάτων ως μείζον. Τότε, σε μια πολιτιστική εκδήλωση σε αίθουσα του δημαρχείου και, την ώρα που ο νέος δήμαρχος απηύθυνε χαιρετισμό, μια φωνή από το ακροατήριο το διέκοψε, λέγοντας:
     «Με το θέμα του βιολογικού καθαρισμού τί θα γίνει;».
     «Προτεραιότητα για το δήμο μας έχουν τα όμβρια ύδατα και σ’ αυτό το θέμα θα προχωρήσουμε το συντομότερο», απάντησε εκείνος.
     Πριν προλάβει να τελειώσει την απάντησή του, τον διέκοψε ο πρώην δήμαρχος, χωρίς να ζητήσει το λόγο, κάτι για το οποίο σε όλο το διάστημα της θητείας του απαιτούσε αυστηρό σεβασμό:
     «Ο δήμος μας πονάει περισσότερο στο θέμα του βιολογικού καθαρισμού και εκεί πρέπει να δοθεί προτεραιότητα!».
     Οι περισσότεροι γύρισαν και τον κοίταξαν συνοφρυωμένοι, ενώ οι πέντε λέξεις του κυρ-Χαρίλαου με το μεγάλο πολυκατάστημα περιέκλειαν όλο το νόημα του διαλόγου του τέως και του νυν δημάρχων: «Πολύ νωρίς άρχισαν οι κωλοτούμπες»!!

Νίκος Χρ. Παπακωνσταντόπουλος, 7.11.2019
( Σύντομο βιογραφικό δείτε ΕΔΩ )


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου