Τρίτη 15 Μαρτίου 2022

Βιβλιοπαρουσίαση: «Στιγμές», της Παναγιώτας Π. Λάμπρη


    Άλλο ένα βιβλίο-μία ακόμα ηλεκτρονική, διαδικτυακή αυτοέκδοση της πολύ γνωστής εκπαιδευτικού και λογοτέχνιδος Παναγιώτας Π. Λάμπρη έρχεται να προστεθεί στο πολύ μεγάλο πνευματικό της οικοδόμημα. Μετά τις πολλές έντυπες εκδόσεις της και τις ηλεκτρονικές-διαδικτυακές που ακολούθησαν και, παράλληλα με την συνεχή-πολύ πλούσια αρθρογραφία της σε εφημερίδες και περιοδικά, προφέρει δωρεάν στο αναγνωστικό κοινό τη συλλογή της με ποιήματα χαϊκού με τον τίτλο "Στιγμές", που έχουν πολλά να διδάξουν.

     Ποτέ δεν περιορίστηκε η διδασκαλία της καταξιωμένης φιλολόγου, συγγραφέως, ποιήτριας, ερευνήτριας, λαογράφου στις σχολικές αίθουσες και με κάθε τρόπο παρέχει απλόχερα την παιδεία της στον καθένα μας. Όπως και η ίδια αναφέρει σε σημείωμά της, το χαϊκού είναι ιαπωνική ποιητική φόρμα, η οποία αποτελείται από 17 συλλαβές, που παραδοσιακά αναπτύσσονται σε τρίστιχα των 5, 7 και 5 συλλαβών, χωρίς να αποκλείεται πιο ελεύθερη ανάπτυξή τους, ενώ ο ποιητής προσπαθεί ν’ αποτυπώσει τη στιγμή, ώστε αυτή να ζήσει στην αιωνιότητα.
     Αν και το χαϊκού σημαίνει «αστείος στίχος», από τα πρώτα κιόλας ποιήματα διαπιστώνει ο αναγνώστης ότι το παρουσιαζόμενο έργο «Στιγμές» τον καλεί σε ό,τι η ποιήτρια επιχειρεί: σ’ ένα ξεχωριστό ταξίδι που μπορεί να του δώσει σκέψη, σχετικά με την αρχαία σοφία του «ουκ εν τω πολλώ το εύ, αλλ᾿ εν τω εύ το πολύ». Πιστό λοιπόν, το πόνημά της στο «το Λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν», τα ποιήματά της είναι ταυτόχρονα και αποφθέγματα κι αυτό δεν είναι καθόλου υπερβολή. Συμβολικός, αλλά και πραγματικός και ο τίτλος του βιβλίου, αφού μια στιγμή περισυλλογής έχει τη δύναμη πολλά ν’ αλλάξει.
     Αξιοσημείωτο και το ότι το βιβλίο της είναι αφιερωμένο «στα παιδιά, τη χαρμοσύνη και την ελπίδα του κόσμου», στη συνέχεια της ζωής, κάτι ισάξιο, δηλαδή, του «dum spiro spero».
     Οι σελίδες του βιβλίου ξεπερνούν τις εκατό, εκατόν οκτώ για την ακρίβεια, με αξιόλογη εικονογράφηση και ο αναγνώστης μπορεί να περιηγηθεί σ' αυτές πολύ εύκολα, φτάνει να εισέλθει στον σύνδεσμο της ανάρτησης της ποιήτριας, εδώ:

https://issuu.com/panagiotalampri/docs/_ 

     Εντελώς ενδεικτικά παραθέτω έξι ποιήματα χαϊκού της φίλης Παναγιώτας, για αμεσότερη επαφή με αυτά του αναγνώστη της παρούσας βιβλιοπαρουσίασης, αλλά και για την διαπίστωση του πόσες πολλές σκέψεις, προβληματισμούς και αλήθειες κρύβουν οι στίχοι της:
 
«Όταν των παιδιών
η ψυχή υποφέρει,
κόσμε στοχάσου!»
***
«Τα αγάλματα
ποιόν δρόμο πήρανε;
Πολλή η σιγή»
***
«Σταγόνες βροχής
ραίνουν το παράθυρο.
Δάκρυα ή σπονδή;»
***
«Η Πατρίδα μου
 θυμάται, γιορτάζει,
στεφάνους πλέκει»
***
«Τιμή και δόξα
στην ελληνική λαλιά
 χθες, νυν και αεί»
***
«Βάνδαλοι φρικτοί
στο δημόσιο χώρο
φρικτά ασελγούν»
 
     Από καρδιάς οι ευχαριστίες μου  στη πολύτιμη φίλη μου Παναγιώτα για το ακριβό της δώρο, από καρδιάς και η ευχή να πολυταξιδέψει, να πολυδιαβαστεί και θεωρώ βέβαιο ότι θα πολυσυνετίσει!
 
Νίκος Χρ.Παπακωνσταντόπουλος, 14.3.2022

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου