Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021

Εύθυμες ιστορίες του χωριού: Ο αϊ-Βασίλης δεν ήταν αληθινός!


     Όλα ήταν έτοιμα ν’ αρχίσει η Χριστουγεννιάτικη γιορτή στο διθέσιο νηπιαγωγείο στο κεφαλοχώρι. Παρόντες και όλοι οι γονείς να καμαρώσουν τα βλαστάρια τους, να τα χειροκροτήσουν και να τα σφίξουν στην αγκαλιά τους που «μεγάλωσαν» και θα έλεγαν τα ποιηματάκια τους με τη βοήθεια των νηπιαγωγών. Αμέσως μετά θα ερχόταν ο «αϊ-Βασίλης» να τους μοιράσει τα δώρα, που οι ίδιοι είχαν αγοράσει και είχαν δώσει στις δασκάλες, χωρίς τα παιδιά να το ξέρουν.
     Κάποια απρόοπτα, όμως, που όχι σπάνια συμβαίνουν, δημιουργούν μικροεμπόδια. Έτσι κι εδώ, ο επιστάτης του δημοτικού σχολείου που είχαν συμφωνήσει να ντυθεί αϊ-Βασίλης αρρώστησε και ενημέρωσε τελευταία στιγμή για την απουσία του από τη γιορτή. Δεν έχασαν την ψυχραιμία τους οι δύο νηπιαγωγοί  και από κοινού αποφάσισαν να ντυθεί η νεότερη και να μοιράσει εκείνη τα δώρα.
     Αφού τελείωσαν τα ποιηματάκια και τα χειροκροτήματα και τα «μπράβο» περίσσεψαν, αναγγέλθηκε η «άφιξη» του αϊ-Βασίλη. Το παρατεταμένο «ωωωωω» ακούστηκε από τα στόματα όλων των γονιών και τα παιδάκια κοίταζαν με αδημονία την είσοδο της σκηνής, περιμένοντας τα δώρα τους!
     Το «χο, χο, χο» του ασπρομάλλη «γέροντα» με την κόκκινη στολή, το σκούφο  και το σακούλι με τα δώρα στην πλάτη, ακούστηκε βραχνό, αλλά βροντερό! Τα παιδάκια τον κοίταζαν με δέος και με κομμένη την ανάσα! Αφού είπε καλησπέρα και ευχήθηκε «χρόνια πολλά» σε όλους, έφτασε η μεγάλη στιγμή ν’ ανοίξει το σακούλι του. Φώναζε κάθε παιδάκι με τ’ όνομά του, εκείνο πήγαινε έπαιρνε το δώρο του κι αμέσως μετά το περίμεναν οι γονείς του. Η Βασιλικούλα, όμως, μόλις πήρε το δώρο της, της κόπηκε απότομα το χαμόγελο από τα χείλη. Όταν σε λίγα δευτερόλεπτα έφτασε στη μαμά της, την αγκάλιασε και με σοβαρότητα της λέει ψιθυριστά στο αυτί, κοιτάζοντας με λοξές ματιές και με μεγάλη απορία τον «αϊ-Βασίλη»:
     «Μαμά, μας κοροϊδέψανε! Ο αϊ-Βασίλης είναι γυναίκα»!
     Η μαμά της την αγκάλιασε σφιχτά και χαμογέλασε με την καρδιά της!

Ν.Π., 4.12.2021

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου