Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2021

Η συνοπτική ευχή «χρόνια πολλά» και οι σημασίες της

 

    «Χρόνια πολλά»: Η πρώτη και πολλές φορές η μοναδική ευχή σε εορτάζοντα, η ίδια ευχή στις μεγάλες γιορτινές ημέρες, η ίδια και σε γενέθλια, όπως και σε κάθε άλλη εορταστική εκδήλωση, κάποιες φορές και τυπική. Για να δούμε, όμως, πόσες ακόμα ευχές μπορεί να «περικλείουν» οι δύο αυτές λέξεις.
     Τα «χρόνια πολλά» είναι η κύρια και πολλές φορές «συνοπτική» ευχή και προηγείται κάθε άλλης, ίσως «συμπληρωματικής». Σημαίνουν, πρωτίστως, η ζωή εκείνου που γιορτάζει, ή εκείνου στον οποίο ευχόμαστε, να διαρκέσει πολλά χρόνια. Σχεδόν πάντα ακολουθούν κι άλλες ευχές μαζί, ανάλογα με την κατάσταση ή την περίοδο που διέρχεται ο εορτάζων που απευθυνόμαστε. Τέτοιες μπορεί να είναι  για τη νέα χρονιά, την καλή υγεία του ίδιου και των αγαπημένων του προσώπων, την καλή και γρήγορη ανάρρωση σε ασθενή, την πρόοδο, την ευημερία, την καλή οικονομική εξέλιξη, την επαγγελματική αναβάθμιση, την αίσια έκβαση ενός ευχάριστου γεγονότος που τελεί σε αναμονή (π.χ., γάμου, τοκετού), την ολοκλήρωση ενός έργου που κι αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη (π.χ. ανέγερση ή αγορά κατοικίας), το καλό ταξίδι, την καλή επιστροφή του ξενιτεμένου και, ίσως, πολλές ακόμα. Άλλοτε πάλι, όλες ή ορισμένες από αυτές τις ευχές εκφράζονται με λίγες επιπλέον γενικόλογες λέξεις, «κολλητά» στο «χρόνια πολλά»: Τις «και ό,τι επιθυμείς» ή τις «και καλά». 
     Οι ευχές που απευθύνουμε ή δεχόμαστε σε ή από αγαπημένα μας πρόσωπα, συγγενείς, φίλους και γνωστούς, συνοδεύονται, συνήθως, και με θερμή χειραψία όταν συναντιόμαστε, την οποία στην περίοδο της πανδημίας που μας έχει ενσκήψει έχουμε στερηθεί. 
     Μέρες Χριστουγέννων που διερχόμαστε, λοιπόν, «ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ» και εκπλήρωση κάθε άλλης επιθυμίας ΣΕ ΟΛΟΥΣ! Άλλωστε, οι ευχές δημιουργούν καλή διάθεση κι αισιοδοξία. Αν, μάλιστα, συνοδεύονται κι από δώρα, η ατμόσφαιρα γίνεται πολύ πιο χαρούμενη!
     Τελικά οι ευχές σε κάθε εορταστική εκδήλωση μπορεί να δίνονται και από μακριά και χωρίς δώρα, ποτέ όμως χωρίς τα "χρόνια πολλά"!


Νίκος Χρ. Παπακωνσταντόπουλος, 25.12.2021

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου