Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2021

Προσωπικές αποτιμήσεις από την προβολή/πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ «Δικαίωση 3368»


     H αγάπη μου για τον ιστορικό και μαρτυρικό γενέθλιο τόπο των Καλαβρύτων, αλλά και η προσωπική-τιμητική πρόσκληση από τη σκηνοθέτιδα Ισμήνη Σακελλαροπούλου, δεν επέτρεπαν την απουσία μου από την προβολή του δικού της δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ, με τίτλο «Δικαίωση 3368» και με θέμα το ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων, στις 13 του Δεκέμβρη του 1943 από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Έτσι, φτάνοντας στην είσοδο του κινηματογράφου «STUDIO new star art cinema» στο κέντρο της Αθήνας, το βράδυ της Τετάρτης 8 Δεκεμβρίου 2021, γνώρισα και προσωπικά την Ισμήνη (μέχρι εκείνη τη στιγμή η γνωριμία μας ήταν μόνο διαδικτυακή), αλλά και η θεά Τύχη μου επεφύλασσε μια ακόμα ευχάριστη έκπληξη: Να συναντήσω εκεί και τον αδελφικό μου φίλο, συμμαθητή στα γυμνασιακά θρανία, συντοπίτη-συνδημότη, Συγγραφέα-Λογοτέχνη, τ. Αντιδήμαρχο Πολιτισμού του Καποδιστριακού Δήμου Αροανίας και πνευματικό συνοδοιπόρο Κωνσταντίνο Νικολόπουλο-Καμενιανίτη, που λαμβάνει μέρος και στο ντοκιμαντέρ, το οποίο παρακολουθήσαμε πλάι-πλάι, όπως και ως συγκαθήμενοι στα θρανία του γυμνασίου στα μαθητικά χρόνια.
     Της ταινίας προηγήθηκαν ομιλίες, εύστοχες και καίριες τοποθετήσεις διακριμένων πνευματικών προσωπικοτήτων και συντελεστών της: Της σκηνοθέτιδος και σεναριογράφου κ. Ισμήνης Σακελλαροπούλου, του διασωθέντος του Καλαβρυτινού ολοκαυτώματος Γεωργίου Δημόπουλου 13 χρόνων τότε, του κ. Χαρίλαου Ερμείδη προέδρου της Ένωσης Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, του ηθοποιού και αφηγητή του έργου κ. Κώστα Αρτζόγλου, του κ. Αριστομένη Συγγελάκη διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών και Συγγραματέως του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και του κ. Βελισσάριου Κοσσυφάκη διανομέα της ταινίας «Δικαίωση 3368»
     Τόσο οι ομιλητές, όσο και παράγοντες που έλαβαν μέρος στην ταινία, επικεντρώθηκαν και στο θέμα «παιδεία», για την αντιμετώπιση της ιστορικής λήθης. Χαρακτηριστικές οι τοποθετήσεις των κ. Πέτρου Ευθυμίου, τ. υπουργού Παιδείας και Γεωργίου Δημόπουλου, βιώσαντος και διασωθέντος του Καλαβρυτινού ολοκαυτώματος. Ο μεν πρώτος μίλησε για βιωματική παιδεία στα σχολεία, ο δε δεύτερος είπε χαρακτηριστικά:  «Στην Ελλάδα κάποτε μας καλούσαν σε σχολεία να διδαχθούν τα παιδιά από εμάς τους ίδιους τους επιζήσαντες» και συνέχισε: «Στη Γερμανία τα τελευταία χρόνια διδάσκονται τα παιδιά για τις θηριωδίες του ναζισμού, χωρίς να συμβαίνει πάντα κάτι ανάλογο και στην Ελλάδα». Στο ίδιο μήκος κύματος και η επιγραμματική παραίνεση του ήρωα Μανώλη Γλέζου: «Κι εσύ που θα ζήσεις, μην ξεχάσεις».
     Το ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει εξιστόρηση του ιστορικού της σφαγής, με μαρτυρίες επιζώντων, μαρτυρίες απογόνων επιζώντων, τοποθετήσεις ειδικών (π.χ. Νομικών) στο θέμα των 3368 διεκδικήσεων που έχουν κατατεθεί από το 1995 σε τέσσερις ογκωδέστατους τόμους στο δικαστήρια και ζητούν «δικαίωση». Περιλαμβάνει ακόμα φωτογραφικό υλικό, καθώς και άλλα εκθέματα του «Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος». Προς το τέλος ενσωματώνεται ταινία μικρού μήκους, στην οποία καταξιωμένοι ηθοποιοί αναπαριστούν με αριστοτεχνικό τρόπο δίκη των απαιτήσεων των γερμανικών αποζημιώσεων. Σε πολλά σημεία του ντοκιμαντέρ δε, σκιαγραφείται η υπεκφυγή της Γερμανίας, αλλά και η χαλαρή αντιμετώπιση του θέματος από Ελληνικής πλευράς.
     Για τη θηριωδία αυτή, όπως και για όλες τις άλλες των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής στην Ελλάδα, έχουν ειπωθεί, λέγονται και θα συνεχίσουν να λέγονται πολλά, γιατί έγιναν πολλά, τα οποία δεν έχουν βρει ακόμα δικαίωση. Η σκηνοθέτις Ισμήνη Σακελλαροπούλου θέτει «τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων» και γίνεται η φωνή του δικαίου, γίνεται η φωνή όλων μας. Ο δε δήμαρχος της μαρτυρικής πόλης των Καλαβρύτων κ. Θανάσης Παπαδόπουλος, δίνει το στίγμα των διεκδικήσεων πολύ επιγραμματικά, αλλά καίρια: «Το θέμα δεν είναι τί χρηματικές αποζημιώσεις θα πάρουμε, αλλά να μάθουν οι λαοί για τις ναζιστικές θηριωδίες και παρόμοιες να μην επαναληφθούν».
     Τελειώνοντας αυτή την προσωπική μου, πολύ σύντομη και ταπεινή αποτίμηση για την ταινία ντοκιμαντέρ, σημειώνω τούτο: Η νεαρή σκηνοθέτις Ισμήνη Σακελλαροπούλου, κόρη του Περικλή Σακελλαρόπουλου, ενός  από τους δικηγόρους που συνέταξαν τις απαιτήσεις γερμανικών αποζημιώσεων για το δικαστήριο, έβαλε όλη της την ψυχή. Χωρίς χρηματοδοτήσεις από κινηματογραφικούς οργανισμούς, παρά μόνο με την αγάπη της συνεχίζει μέσα από την τέχνη το νομικό έργο του πατέρα της με τρόπο θαυμαστό και καλό θα είναι το έργο της αυτό να το δει κάθε Καλαβρυτινός, κάθε Έλληνας και κάθε άνθρωπος που θέλει να λέγεται πολίτης της γης. Πέρα από τα θερμά μου συγχαρητήρια στην ίδια για το έργο της αυτό, την προσωπική μου ευχή να διαπρέψει σε ό,τι αγαπάει, εύχομαι η δύναμη του ντοκιμαντέρ της να αποδειχθεί μεγαλύτερη της δύναμης της πολιτικής!
 
Νίκος Χρ. Παπακωνσταντόπουλος, 9.12.2021

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου