Παρασκευή 7 Μαΐου 2021

Η Θεία και η ανθρώπινη Φύση Του Χριστού: Κάποιες σκέψεις…


     Ακούγοντας σήμερα, Παρασκευή της Ζωοδόχου Πηγής («Παρασκευή της Λαμπρής») το Ευαγγέλιο στην Εκκλησία, έκανα κάποιες προσωπικές σκέψεις.
 
Το Ευαγγέλιο (μεταφρασμένο κείμενο - Ιωάννου, κεφ. Β΄, 13-20):
 
     «[…]Πλησίαζε το Πάσχα τον Ιουδαίων και ανέβηκε ο Ιησούς στα Ιεροσόλυμα. Βρήκε μέσα στο Ναό (του Σολομώντος) εκείνους που πουλούσαν βόδια και πρόβατα και περιστέρια και τους ανταλλάκτες νομισμάτων να κάθονται. Τότε, αφού έφτιαξε φραγγέλλιο (μαστίγιο με ιμάντες που στην άκρη είχαν μικρά σιδερένια αντικείμενα), τους έβγαλε όλους έξω από το Ναό, και τα πρόβατα και τα βόδια και σκόρπισε τα κέρματα των ανταλλακτών νομισμάτων και ανέτρεψε τα τραπέζια τους. Σ’ εκείνους που πουλούσαν περιστέρια είπε: «Σηκώστε αυτά από εδώ. Μην κάνετε τον Οίκο Του πατρός μου οίκον εμπορίου»[…] Του μίλησαν τότε οι Ιουδαίοι και Τον ρώτησαν: «Τί σημείο μας δείχνεις (τί σημαίνουν όλα αυτά) και με ποια εξουσία τα κάνεις;» Τους απάντησε Ο Ιησούς: «Γκρεμίστε το Ναό τούτο και σε τρεις ημέρες θα τον ξαναχτίσω». Απάντησαν τότε οι Ιουδαίοι: «Σαράντα έξι χρόνια χρειάστηκαν να κτισθεί ο Ναός αυτός, κι εσύ θα τον χτίσεις σε τρεις ημέρες;[…]»
 
Οι σκέψεις μου:
 
     Ο Ιησούς μόνος του με το μαστίγιο στο χέρι, μπροστά στους εμπόρους και τους ανταλλάκτες συναλλάγματος, που σύμφωνα με τους Πατέρες της Εκκλησίας, μαζί με τους προσκυνητές (Ιουδαίο κι αυτοί) ανέρχονταν σε κάτι χιλιάδες! Κανείς, μα κανείς όμως από αυτούς δεν τόλμησε να «υψώσει το ανάστημά του» απέναντί Του! Και ήταν οι ίδιοι που λίγο μετά Τον έφτυναν, Τον μαστίγωναν, Του έλεγαν «Χαίρε ο Βασιλεύς των Ιουδαίων» (Ματθαίου ΚΗ΄-29), οι ίδιοι που φώναζαν δυνατά «σταυρωθήτω» (Ματθαίου ΚΗ΄-23), οι ίδιοι που έλεγαν μεταξύ τους χλευάζοντάς Τον επάνω στο Σταυρό «άσε, να δούμε αν θα έλθει ο Ηλίας να Τον σώσει», οι ίδιοι που Του έδωσαν να πιει «χολήν και όξος» και οι ίδιοι που κουνούσαν ειρωνικά κι εκδικητικά τα κεφάλια τους λέγοντας: «Αυτός που μπορεί να ξαναχτίσει το Ναό σε τρεις μέρες» (Μάρκου ΙΕ΄-29) και «Αν είσαι Εσύ ο Υιός του Θεού, κατέβα από το Σταυρό για να δούμε και να πιστέψουμε» (Ματθαίου ΚΗ΄-42).
     Αναρωτήθηκα, λοιπόν, βάζοντας όλες αυτές τις εικόνες στο μυαλό μου: Σαν ποια θα ήταν η μορφή και η έκφραση Του Προσώπου του Χριστού μπροστά στα, μάλλον έντρομα, μάτια των Ιουδαίων, αφού δεν τόλμησε κανείς από αυτούς να Τον απομακρύνει, αφού δεν τόλμησε κανείς να «απλώσει χέρι επάνω του»!...

 


          «Και ποιήσας φραγέλλιον εκ σχοινίων πάντας εξέβαλεν εκ του ιερού»
                                                         (Ιωάννου Β΄-15)


-------------------------------------------

Σημείωση: Οι εικόνες είναι από το διαδίκτυο.

 
Ν.Π., 7.5.2021

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου