Τετάρτη 20 Μαΐου 2020

"Στην Αγία Λαύρα πρώτα"


«Στην Αγία Λαύρα πρώτα»

     Αν και η συγγραφή-ανάρτηση ενός άρθρου με θέμα την Αγία Λαύρα και την Επανάσταση του 1821 προς το τέλος Μαΐου,  δεν φαίνεται εκ πρώτης όψεως επετειακά επίκαιρη, δεν είναι ακριβώς έτσι. Και γίνομαι πιο συγκεκριμένος:
Α: Γενικότερα:
      Ι: Ήδη, πολλοί Σύλλογοι και Φορείς, καθώς και η επίσημη Πολιτεία, έχουν μπει σε τροχιά προγραμματισμού εκδηλώσεων για την επέτειο των διακοσίων χρόνων από την Εθνική Παλιγγενεσία.
     ΙΙ: Προσωπικότητες και ήρωες και Αξίες του «Μεγάλου Ξεσηκωμού» δεν πρέπει να «φεύγουν» καθόλου από το μυαλό μας, όλο το χρόνο.
Β: Ειδικότερα:
     Ι: Η 30ή Μαΐου 1826, είναι η ημέρα εκδημίας του ήρωα ιεράρχη Παλαιών Πατρών Γερμανού.
     ΙΙ. Ακριβώς 194 χρόνια μετά, δηλ. την 30ή Μαΐου 2020, με τις άοκνες και αθόρυβες φροντίδες του «αεικίνητου» και αταλάντευτα προσηλωμένου στις Αξίες Συλλόγου Καλαβρυτινών Πειραιά, θα τοποθετηθεί από τον ίδιο Σύλλογο ο τρίτος κατά σειρά ανδριάντας του Παλαιών Πατρών Γερμανού, στην Κλειτορία Καλαβρύτων. Οι δύο που έχουν προηγηθεί είναι: το 2003 στον Πειραιά και το 2006 στην Αγία Λαύρα. Η Κλειτορία Καλαβρύτων (παλαιότερη ονομασία Μαζαίικα), είναι ο τόπος όπου ο ιεράρχης αντέταξε το πρώτο επίσημο «ΟΧΙ» κατά των Τούρκων.

Ο τρίτος ανδριάντας του Παλαιών Πατρών Γερμανού,
που θα τοποθετηθεί από το σύλλογο Καλαβρυτινών Πειραιά
στην Κλειτορία Καλαβρύτων, στις 30.5.2020
Φωτογραφία:
Από την προσωπική ιστοσελίδα του Προέδρου κ. Αθανάσιου Χρονόπολου

     Η κατά ορισμένους αμφισβητούμενη  (ή και απορριπτέα) άποψη, ότι ο Παλαιών Πατρών Γερμανός δεν ύψωσε το Λάβαρο της Επαναστάσεως στην Αγία Λαύρα και δεν όρκισε τους αγωνιστές, καταρρίπτεται και από τα ιστορικά γραπτά κείμενα της Μονής. Αξίζει εδώ όμως και η επίκληση ενός ακόμα, μέχρι πρότινος άγνωστου ντοκουμέντου, από τον Κώδικα της ιστορικής Μονής Αγίας Λαύρας: μια δεύτερη δοξολογία μετά την της 21 Μαρτίου 1821, ημέρα Απελευθερώσεως της πρώτης πόλης της Ελλάδας, των Καλαβρύτων. Γράφει σε παλαιότερο άρθρο του ο εκ Σκοτάνης Καλαβρύτων Πρόεδρος του δραστήριου Συλλόγου Καλαβρυτινών Πειραιά κ. Αθανάσιος Χρονόπουλος:
     «Την 19η Φεβρουαρίου 2011, ομού με τον καθηγούμενο της Ιεράς μας Μονής Αγίας Λαύρας, τον αρχιμανδρίτη Ευσέβιο, προβήκαμε σε αναδίφηση του Κώδικα της Μονής των ετών 1700 έως 1900 και ανεύρομεν ότι: "Την 22α Μαρτίου, επανελθών ο Ιεράρχης Γερμανός στην Ιερά Μονή, μετά την απελευθέρωση της πόλεως των Καλαβρύτων, (μετά την από 17 Μαρτίου πολιορκία) που έγινε την προηγουμένην την 21ην, τέλεσεν και νέαν δοξολογίαν, για την επιτυχίαν του αγώνος (δεύτερη)". Το σημαντικό αυτό στοιχείο, άγνωστο μέχρι τότε, πρέπει να αξιοποιηθεί για χάρη της ιστορικής αληθείας».
     «Στην Αγία Λαύρα πρώτα», λοιπόν, όπως μας θυμίζει και το γνωστό από τα πρώτα σχολικά μας χρόνια τραγούδι-εμβατήριο  «όλ’ η δόξα όλ’ η χάρη», κι αυτό δεν επιδέχεται αμφισβήτησης!
======================

Πηγές:
-  Διαδικτυακές αναρτήσεις του Προέδρου του Συλλόγου Καλαβρυτινών Πειραιά, κ. Αθανάσιου Χρονόπουλου.
-  Κείμενο του δρα του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Δημήτρη Σταθακόπουλου, έγκριτου ιστορικού, δικηγόρου, μουσικολόγου, συγγραφέα, οθωμανολόγου, λαογράφου.
-  Διαδικτυακή ανάρτηση του Συγγραφέα-Λογοτέχνη, τ. Αντιπροέδρου της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών, κ. Κωνσταντίνου Νικολόπουλου-Καμενιανίτη.

Νίκος Χρ. Παπακωνσταντόπουλος, 20.5.2020
( Σύντομο βιογραφικό σημείωμα δείτε ΕΔΩ )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου