Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019

Εύθυμες ιστορίες του χωριού: Και το όνομα αυτής, Ιφιγένεια


     Το έθιμο θέλει, ήθελε στο παρελθόν για να ήμαστε πιο συγκεκριμένοι, οι γονείς του παιδιού που βαπτιζόταν να μην πηγαίνουν στην εκκλησία για το μυστήριο! Το μωρό το πήγαινε εκεί η μαμή με το νουνό. Οι γονείς περίμεναν στο σπίτι, όπου μάθαιναν εκεί το όνομα του παιδιού τους από τα μικρά παιδιά που με το που άκουγαν στην εκκλησία κι έτρεχαν να τους ενημερώσουν («να τους πάρουν τα συχαρίκια»). Τα συχαρίκια είχαν και αμοιβή, συνήθως κάποιο φίλεμα μικρό φιλοδώρημα ή γλυκό. Να σημειωθεί  ακόμα, πως υπήρχαν και περιπτώσεις που το όνομα του παιδιού το επέλεγε αποκλειστικά ο νουνός και το κράταγε επτασφράγιστο μυστικό, μέχρι να το πει στον παπά στην εκκλησία, την ώρα του μυστηρίου. Κανένας άλλος, ούτε και οι ίδιοι οι γονείς είχαν το δικαίωμα να το ξέρουν! Ένας άλλος άγραφος νόμος, επέβαλλε να μην αποκαλεί κανείς το παιδί με το όνομά του, ακόμα κι αν το ήξερε, πριν αυτό ακουστεί από το νουνό και τον παπά.
     Το έθιμο τηρήθηκε απαρέγκλιτα και στη μικρή και αληθινή ιστορία μας, στη βάφτιση ενός κοριτσιού. Όλα έγιναν σύμφωνα με το τυπικό της παράδοσης. Σύμφωνα και με το τυπικό της εκκλησίας, στο πρώτο μέρος της βάπτισης, στην κατήχηση, ο νουνός απάντησε στα λόγια του παππά:
      «Δέσποτα, Κύριε, ο Θεός ηµών, προσκάλεσε την δούλην Σου»… «Ιφιγένεια», απάντησε ο νουνός και ο παππάς συνέχισε: «προς τὸ άγιόν Σου φώτισµα  και καταξίωσον αυτὴν της µεγάλης ταύτης χάριτος του Αγίου σου Βαπτίσµατος».
    Το άκουσμα του ονόματος «Ιφιγένεια», ήταν και το σύνθημα εκκίνησης για τα πέντε-έξι παιδιά που βρίσκονταν σε απόλυτη ετοιμότητα για τον αγώνα δρόμου μέχρι το σπίτι που περίμεναν οι γονείς. Όμως, το όνομα Ιφιγένεια ήταν πρωτάκουστο/άγνωστο, γι’ αυτά και ο πρώτος που έφτασε στο σπίτι των γονιών της νεοφώτιστης να «πάρει τα συχαρίκια», είπε δυνατά και λαχανιασμένος: «Έχει γένια», παρακούοντας το Ιφιγένεια!

Νίκος Χρ. Παπακωνσταντόπουλος, 10.11.2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου