Παρασκευή 9 Αυγούστου 2019


Ένα Θεάρεστο παρέδειγμα προς μίμηση!

      Ένα μέρος των φετινών διακοπών το περάσαμε με τη σύζυγό μου στη μαγευτική Σάμο. Συγκεκριμένα, στο πανέμορφο σε φυσικό κάλος και με μεγάλη καρδιά ανθρώπους χωριό, τα Κοντακαίικα του Καρλοβάσου, φιλοξενούμενοι όπως πολλές άλλες φορές στο παρελθόν από συγγενική και πολύ οικεία οικογένεια. Στις δόξες τους τις μέρες της παραμονής μας εκεί το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου τα προσκυνήματα στα ξωκκλήσια που γιόρταζαν, του Προφήτη Ηλία, της Αγίας Παρασκευής, του Αγίου Παντελεήμονα, με τα πολλά και όμορφα τοπικά έθιμα, όπως αυτό της «γιορτής» (δείτε/διαβάστε για τη «γιορτή» περισσότερα εδώ).
     Μια εκδήλωση, όμως, με πολύ πολιτιστικό και θρησκευτικό χρώμα, ήταν η χοροεσπερίδα στον αύλειο χώρο του καθεδρικού Ιερού Ναού του χωριού, της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Την πρωτοβουλία για την άψογη διοργάνωση και την όλη επιμέλεια, μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, είχε η ενορία και ο πρωταγωνιστικός ρόλος ανήκε στον εφημέριο π. Αργύριο Μελά. Να σημειωθεί δε, ότι με το χρηματικό ποσό που συγκεντρώθηκε, θα γίνουν εργασίες συντήρησης στο ιερό  του ναό του κοιμητηρίου του χωριού, στον άγιο Νεκτάριο, που έχει υποστεί φθορές.
     Πραγματικά πολύ όμορφη πρωτοβουλία με πάνδημη συμμετοχή των κατοίκων, πολύ κέφι και διάθεση για τον ιερό αυτό σκοπό. Η προσφορά τοπικών εδεσμάτων από τις νοικοκυρές, με «πρωταγωνιστές» τα λαχταριστά «τυροπιτάρια» και τις πεντανόστιμες «τηγανόπιτες», ξεπέρναγε κάθε φαντασία! Όμως, αυτό που δεν πέρασε καθόλου απαρατήρητο (προσωπική πάντα η εκτίμηση) ήταν ο συνεχής έλεγχος από τον συντονιστή, πανάξιο π. Αργύριο, να μην ξεφύγει η παραμικρή λεπτομέρεια. Και δεν ήταν μόνο αυτό! Συνεχώς τον βλέπαμε να σερβίρει με πολλή προθυμία και χαμόγελο ενορίτες και παρευρισκόμενους, μαζί με τους εθελοντές σερβιτόρους! Τότε μας ήλθαν στο νου τα λόγια του Ευαγγελίου: «τίς γὰρ μείζων, ὁ ἀνακείμενος ἢ ὁ διακονῶν;» (Λουκά, ΚΒ΄, 22) και «ὃς ἐὰν θέλῃ ἐν ὑμῖν εἶναι πρῶτος, ἔσται ὑμῶν δοῦλος» (Ματθαίου, Κ΄, 27).


     Στην πολύ σύντομη συνομιλία που είχαμε μαζί του, εντυπωσιαστήκαμε ακόμα περισσότερο, αφού ο π. Αργύριος δεν είναι μόνιμος κάτοικος του χωριού, που θα είχε κι ένα λόγο παραπάνω να ενδιαφέρεται για τον τόπο του. Είναι από τη γειτονική Ικαρία, αυτό όμως δεν τον εμποδίζει να ενδιαφέρεται για την ενορία του. Δεν τον εμποδίζει ακόμα να διοργανώνει μαθήματα κατηχητικού στα παιδιά και Αγιογραφικό Κύκλο για όλες τι ηλικίες! Και όλα αυτά, παρά το βεβαρυμμένο ιστορικό της υγείας του!
     Στη συνέχεια ο π. Αργύριος έσυρε με πολλή χάρη πρώτος έναν Ικαριώτικο  χορό μαζί με την πρεσβυτέρα. Το ενθουσιώδες χειροκρότημα των ενοριτών του ήταν η εκδήλωση λατρείας στο πρόσωπο του πανάξιου ποιμένα τους!


          Τότε θυμήθηκα και τα λόγια του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου:
     «Φέρτε μου τέτοιους παπάδες, ν’ αλλάξουμε τον κόσμο»!

Νίκος Χρ. Παπακωνσταντόπουλος, 9.8.2019
e-mail: nikolpapak@yahoo.gr 
( Σύντομο βιογραφικό εδώ )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου