Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2023

Παραδοσιακή συνταγή για μπακλαβά

Αφιερωμένη
στην εκ Σερβίας ποιήτρια, αρχισυντάκτρια, φίλη και φίλη των Καλαβρύτων
 Slavica Pejovic,
που διαβάζοντας πρόσφατη ανάρτησή μου, μου ζήτησε
«ότι θέλει να μάθει να φτιάχνει Ελληνικό μπακλαβά»!

 
     Εξαιρετικά επίσημο και εορταστικό γλυκό των Χριστουγέννων και στον τόπο μου ο μπακλαβάς, παρασκευάζεται με πολύ μεράκι και αγάπη από μαστόρισσες νοικοκυρές για το σπίτι και τους καλεσμένους, σε μια πραγματική τελετουργία. Η κυρίως τέχνη είναι στο άνοιγμα του λεπτού φύλλου, που πρέπει να είναι από καλά αλεσμένο και κοσκινισμένο κατάλληλο αλεύρι και καλοζυμωμένη ζύμη, που ο πλάστης να «παίζει» μαζί της και να μην κολλάνε μεταξύ τους. Δύσκολο να περιγραφεί η τεχνική ανοίγματος φύλλου, όμως οι νοικοκυρές την ξέρουν πολύ καλά στην πράξη. Το εμπόριο έχει λύσει, βεβαίως, τα χέρια στις νεότερες γενιές και σε πολλά σπίτια δεν θα βρεις πλάστη. Όμως, το παραδοσιακό χειροποίητο φύλλο είναι αναντικατάστατο και οι νοικοκυρές που το ανοίγουν περιζήτητες.
 
Υλικά που θα χρειαστούν για ένα μεσαίο ή μεγαλύτερο ταψί
α: Για το γλυκό:
     Το μείγμα των υλικών του μπακλαβά είναι: Πέντε-έξι κούπες τσαγιού τριμμένο καρύδι, δυόμισι κούπες ζάχαρη (όχι άχνη), μιάμιση κουταλιά του γλυκού τριμμένη κανέλλα και άλλο τόσο τριμμένο γαρύφαλλο, όλα καλά ανακατεμμένα. Εκτός του μείγματος, μια «κοντόγιομη» κούπα ελαιόλαδο - το υπολογίζουμε στα ¾ της χωρητικότητάς της.
β: Για το σιρόπι:
     Τρεις κούπες ζάχαρη, δυόμισι κούπες νερό, τα οποία βράζουμε στην κατσαρόλα με φλοίδα λεμονιού, για να δώσει περισσότερο άρωμα και γεύση. Όταν «δέσει», το κατεβάζουμε από τη φωτιά. Για μεγαλύτερη επιτυχία και γεύση, μπορούμε να βάλουμε μιάμιση κούπα ζάχαρη και μιάμιση μέλι.
Εκτέλεση:
     Αφού λαδώσουμε καλά το ταψί με το πινέλο, στρώνουμε στον πάτο του δύο χειροποίητα φύλλα. Ρίχνουμε, απλώνουμε και «πατάμε» το μισό μείγμα που έχουμε ετοιμάσει. Πάνω στο μισό αυτό μείγμα στρώνουμε ένα ακόμη φύλλο, που αν είναι πολύ λεπτό, καλό θα είναι να στρώσουμε και δεύτερο. Ρίχνουμε, απλώνουμε και «πατάμε» το άλλο μισό μείγμα (ως δεύτερη στρώση), αλλά μπορούμε να κάνουμε περισσότερες ακόμα και πιο λεπτές στρώσεις, για ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα. Απλώνουμε επάνω άλλα δύο φύλλα, τα οποία πατάμε ελαφρά. Έπειτα κόβουμε προσεκτικά και με κοφτερό μαχαίρι το περιεχόμενο του ταψιού σε μερίδες-ατομικούς ρόμβους. Για περισσότερη γεύση, αλλά και διακόσμηση, «φυτεύουμε» στο κέντρο κάθε ρόμβου κι ένα γαρυφαλλάκι. Τελευταία πράξη, πριν το βάλουμε στο φούρνο, περιχύνουμε το λάδι, ώστε να απλώσει ομοιόμορφα σε όλο το ταψί.
     Το ψήσιμο γίνεται στους 180ο C και για ¾ της ώρας ή και λίγο περισσότερο σε ηλεκτρική κουζίνα. Αν πρόκειται για σπιτικό ξυλόφουρνο, οι νοικοκυρές γνωρίζουν και πόσο πρέπει να «καεί» και το χρόνο ψησίματος.
     Αφού βγει από το φούρνο και παγώσει, περιχύνουμε με το καυτό σιρόπι, και με μεγάλη προσοχή, γιατί στην επαφή του με το γλυκό που περιέχει λάδι, μπορεί να πετάγονται μικρές καυτές «πιτσιλιές».
     Λίγη ώρα μετά, που θα έχει «τραβήξει» και απορροφήσει καλά το σιρόπι, ο μπακλαβάς μας είναι έτοιμος για σερβίρισμα!
     ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!
--------------------------------------
Σημείωση: Σεβόμενοι την άξια νοικοκυρά από το χωριό μου που μας έδωσε τη συνταγή και θέλει να κρατήσει την ανωνυμία της, δεν αναφέρουμε το όνομά της.
 
Νίκος Χρ. Παπακωνσταντόπουλος, 17.12.2023

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου