Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023

Το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στο ιστορικό θωρηκτό «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΒΕΡΩΦ»


     Σύμφωνα με την παράδοση, αλλά και πολλά γραπτά κείμενα, ο επίσκοπος Μύρων της Λυκίας Άγιος Νικόλαος έχει θαυματουργήσει και έχει σώσει πολλές φορές ναυτικούς και καράβια από μεγάλους κινδύνους στη θάλασσα, γι’ αυτό και έχει ανακηρυχθεί προστάτης τους  και γιορτάζεται μεγαλοπρεπώς κάθε χρόνο. Σε κάθε καράβι βρίσκονται σε εμφανή σημεία εικόνες του, αλλά υπάρχει κι ένα πολεμικό-το μοναδικό πολεμικό πλοίο  που έχει και ναό του αγίου-, στον οποίο, μάλιστα, υπηρετούσε και ιερέας, ως μέλος του πληρώματος, που λειτουργούσε κάθε Κυριακή και κάθε γιορτή, εμψυχώνοντας όλο το πλήρωμα σε δύσκολες στιγμές. Πρόκειται για το ιστορικό πολεμικό πλοίο, το θωρηκτό «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΒΕΡΩΦ». Το ναΰδριο αυτό έγινε στο κέντρο του καταστρώματος, στο χώρο που είχε αρχικά σχεδιαστεί να γίνει η πυριτιδαποθήκη. Γράφει ο αρχιμανδρίτης Ιουστίνος Μαρμαρινός, συνταγματάρχης - ιερέας του ΓΕΝ:
     «Τα χριστιανικά αισθήματα της τότε Ελληνικής κοινωνίας, αλλά και οι προσωπικές πεποιθήσεις των αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού και της ηγεσίας του, φρόντισαν ώστε στη ναυαρχίδα του Ελληνικού στόλου να υπάρχει εκκλησία επί του καταστρώματος, παρότι δεν προβλεπόταν από τα αρχικά σχέδια του πλοίου, τα οποία προσαρμόστηκαν κατόπιν σχετικής επιθυμίας και παραγγελίας του Πολεμικού Ναυτικού».
     Ο ναός του αγίου Νικολάου στο θωρηκτό επέδρασε ουσιαστικά στην ψυχολογία του πληρώματος και συνετέλεσε στην επιτυχία της αποστολής του. Στο μικρό αυτό ναό έχουν τελεστεί και μυστήρια γάμων και βαπτίσεων ναυτικών και των παιδιών τους, αλλά και μυστήρια ομογενών κατά τα ταξίδια του θωρηκτού σε άλλες χώρες.
     Σύμφωνα με γραπτές και προφορικές μαρτυρίες, πάντα, ο ναός του πλοίου και η προστασία του αγίου Νικολάου ήταν ο λόγος που το «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΒΕΡΩΦ» δεν έχασε ούτε μία μάχη και δεν υπέστειλε ποτέ τη σημαία του από την ημέρα της καθέλκυσής του.
     Περισσότερες πληροφορίες για το θωρηκτό «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΒΕΡΩΦ» μπορείτε να βρείτε σε σχετικό αφιέρωμά μου, ΕΔΩ.
 
Νίκος Χρ. Παπακωνσταντόπουλος, 5.12.2023

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου