Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2020

Εύθυμες ιστορίες του χωριού-το γυναικείο παντελόνι

     Γνωστός για τη θυμοσοφία του μπάρμ’-Αντρέας, όχι μόνο στο χωριό του, αλλά και στα γύρω χωριά. Είχε τελειώσει το σχολαρχείο και ήταν πολυδιαβασμένος και καλλιεργημένος, από τους λίγους σοφούς στον τόπο του. Μέχρι και δυο τρία παιδιά από το χωριό που πήγαιναν στο γυμνάσιο, απ’ αυτόν ζητούσαν να τους βοηθήσει να λύσουν τις ασκήσεις των μαθηματικών, απ’ αυτόν να τους πει δυο λόγια να γράψουν καλή έκθεση. Αλλά και πολλοί μεγάλοι, πριν ξεκινήσουν για κάποιο σοβαρό τόλμημά τους, πάντα ζήταγαν τη γνώμη του.
     Ο μπάρμπ’ Αντρέας είχε κι ένα άλλο χάρισμα: Να συνθέτει εύκολα σατυρικά τετράστιχα, στηλιτεύοντας έτσι τα στραβά ανάποδα της εποχής του, αλλά και όσους τον πείραζαν κακοπροαίρετα.
     Μια φορά πήγε στην Αθήνα, στα παιδιά του. Σπάνια ταξίδευαν τότε οι άνθρωποι για την Αθήνα και όσοι το κατόρθωναν θεωρούνταν πολύ τυχεροί και «κοσμογυρισμένοι». Και μετά την επιστροφή τους στον τόπο τους, ο βομβαρδισμός από ερωτήσεις φίλων συγγενών, γειτόνων και συγχωριανών ήταν αναπόφευκτος. Οι πιο συνηθισμένες ερωτήσεις ήταν «πώς πέρασες» και «τί είδες στην Αθήνα». Στη δεύτερη ο μπάρμπ’-Αντρέας έδινε πάντα την ίδια απάντηση:
     «Αρσενικοί και θηλυκοί γινήκαν ένα πράμα»!
     Ήταν η εποχή που το γυναικείο παντελόνι εισέβαλε στη μόδα!
 
Νίκος Χρ. Παπακωνσταντόπουλος, 21.11.2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου