Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020

O σώγαμπρος και το αυγό

     Η πανδημία του κορωνοϊού που έχει εισβάλει στη ζωή μας, στη ζωή όλου του πλανήτη, δεν είναι καθόλου αστεία υπόθεση. «Αστεία» τείνουν να γίνουν σε ορισμένες περιπτώσεις τα αποκαλούμενα «φέικ νιουζ», όπως έχει επικρατήσει να λέγεται διεθνώς η «στρατιωτική ορολογία», γνωστή ως «ράδιο αρβύλα»! Αυτή, λοιπόν, η κατάσταση μου θύμισε ένα παραμύθι που μου έλεγε ο πατέρας μου στην προσχολική-πρώτη σχολική ηλικία, που περισσότερο έχει τη μορφή ανεκδότου. Το μοιράζομαι, λοιπόν, μαζί σας:  
     Μια φορά ένας παντρεύτηκε και πήγε σώγαμπρος σε άλλο χωριό. Πολύ γρήγορα διαπίστωσε ότι εκεί η διάδοση ανυπόστατων και συνήθως κακόβουλων φημών, το γνωστό μας κουτσομπολιό, έπαιρνε πάντα μεγάλες διαστάσεις. Η περιέργειά του να δει μέχρι «πού φτάνει», τον έκανε να παρουσιάσει στη γυναίκα του μια φανταστική ιστορία ως αληθινή:
     Ένα πρωί γύρισε, τάχα τρομαγμένος, από την τουαλέτα και κράταγε στα χέρια του ένα αυγό. Δείχνοντάς το στη γυναίκα του, της είπε πως κάτι δεν πάει καλά με την υγεία του και ότι το… έκανε στην τουαλέτα, αλλά την όρκισε να μην πει πουθενά τίποτα και τον κοροϊδεύει ο κόσμος.
     «Τι λες, που θα πω τέτοια κουβέντα!», του απάντησε εκείνη ανήσυχη. Του ζήτησε, μάλιστα, πως αν ξανασυμβεί, να πάνε στο γιατρό.
     Δεν πρόλαβε, όμως, να απομακρυνθεί από το σπίτι για τη δουλειά του και η γυναίκα του έτρεξε στη γειτόνισσα, λέγοντάς πως ο άντρας της έκανε δύο αυγά(!) και την παρακάλεσε να μην πει σε κανένα τίποτα και τον εκθέσει! Εκείνη την διαβεβαίωσε με τον πλέον σαφή τρόπο, μα μόλις η γυναίκα του «παθόντος» βγήκε από το σπίτι της, έτρεξε στη διπλανή γειτόνισσα, να της αναγγείλει το γεγονός με… τέσσερα αυγά αυτή τη φορά!
    Δεν πέρασαν πολλές μέρες και ο αστυνόμος κάλεσε τον «παθόντα».
     «Δεν μου λες, τί συμβαίνει με σένα και όλο το χωριό έχει αναστατωθεί; Είσαι πολύ άρρωστος;», τον ρώτησε.
     «Δεν έχω τίποτα, κυρ-αστυνόμε… μια χαρά είμαι…».
     «Μα, εσύ δεν είσαι που έκανες τα… εκατό αυγά; Πρέπει να ξέρουμε αν έχεις κάτι. Πρέπει να φροντίσουμε κι εσύ πρέπει να γίνεις καλά και να μην κολλήσεις κι εμάς»!
     Μόλις εκείνος εξήγησε στον αστυνόμο τί συνέβη στην πραγματικότητα, αυτός απάντησε!
     «Χμ… Μπορεί και να έχεις δίκιο… Κι εγώ για ενενήντα εννιά αυγά άκουσα…»!

Νίκος Χρ. Παπακωνσταντόπουλος, 27.3.2020
https://nikolpapak.blogspot.com/2017/05/blog-post_22.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου