Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018

Τα στέφανα του Χριστιανικού γάμου και η θέση τους μέσα στο σπίτι


     Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Γάμος ήταν θεότητα της αρχαιότητας, γιός του Έρωτα. Γνωστή από τoυς αρχαίους χρόνους και η ένωση του άνδρα και της γυναίκας, με σύμβολο του δεσμού τα στέφανα, κατασκευασμένα τότε από υλικά της φύσης, όπως  κληματόβεργες, κλάδους ελιάς, πέταλα λουλουδιών, κλπ. Γνωστά, επίσης, από τότε και τα άλλα σύμβολα της ένωσης, τα δαχτυλίδια. Για τη Χριστιανική θρησκεία ο γάμος είναι ένα από τα επτά μυστήρια και από τις πιο μεγαλοπρεπείς τελετές της Εκκλησίας μας.
     Μία από τις κορυφαίες στιγμές του μυστηρίου είναι αυτή που ο ιερέας θέτει τα στέφανα στις κεφαλές των νεονύμφων, ως σύμβολα βασιλικά. Συμβολίζουν το νέο βασίλειο που δημιουργείται με το γάμο. Πριν ακόμα αρχίσει το μυστήριο, τα στέφανα έχουν τοποθετηθεί σε σχήμα σταυρού επάνω στο Ευαγγέλιο, το οποίο συμβολίζει την παρουσία του Χριστού στο μυστήριο.
     Εκτός από σύμβολα βασιλικά, τα συναντάμε και με άλλους συμβολισμούς, π.χ.: Α. Σύμβολα νίκης. Με αυτά επιβραβεύονται οι νεόνυμφοι επειδή έμειναν ανίκητοι στον αγώνα τους κατά της ηδονής και διατήρησαν την αγνότητά τους στην προ του γάμου ζωή τους, κάτι που εν πολλοίς σήμερα θεωρείται παρωχημένο. Β. Συμβολίζουν τα στέφανα των μαρτύρων, τονίζοντας τις υποχωρήσεις και τις θυσίες που πρέπει να γίνονται και από τον άνδρα και από τη γυναίκα στην επόμενη ζωή τους. Γ. Για τα στέφανα μιλάνε με σεβασμό και πολλοί σύζυγοι, αποκαλώντας ο ένας τον άλλον «στεφάνι μου». Δ. Το κυκλικό σχήμα τους θυμίζει δύο κρίκους αλυσίδας, που πιθανότατα συμβολίζουν την ένωση και τη συνέχεια της ζωής.
     Σεβασμό στα στέφανα του γάμου επιδεικνύει γενικά ο λαός. Σε ορισμένες περιοχές, μάλιστα, μαζί με τον χαιρετισμό, τις ευχές και τους ασπασμούς στο νέο ζευγάρι μετά το μυστήριο, οι προσκεκλημένοι ασπάζονται και τα στέφανα που το ένωσαν.
      Τα σύμβολα της ένωσης του ζευγαριού παραμένουν μέσα στο σπίτι τους για όλον τον υπόλοιπο βίο του. Η ιερότητά τους τούς δίνει θέση στο εικονοστάσι του σπιτιού σε ειδική κορνίζα, πολλές φορές περίτεχνη, τη στεφανοθήκη. Η θέση τους εδώ συνδέεται και με τη δέηση του ιερέα προς τον Ύψιστο την ώρα του μυστηρίου: «ανάλαβε τους στεφάνους αυτών εν τη Βασιλεία σου, ασπίλους και αµώµους και ανεπιβουλεύτους». Αποδίδεται έτσι τυπικά και ουσιαστικά ο συμβολισμός  της προστασίας του γάμου από τον ίδιο το Χριστό που τον ευλόγησε στο πρώτο Του θαύμα στην Κανά της Γαλιλαίας.
     Για άλλους συμβολισμούς, θρησκευτικούς και κοσμικούς την ώρα του μυστηρίου, π.χ. τις λαμπάδες, την ένωση των χεριών του ζευγαριού, το ρύζι, κλπ, θα ασχοληθούμε σε προσεχές άρθρο.

Νίκος Χρ. Παπακωνσταντόπουλος, 9.12.2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου