Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023

Σκέψεις του Γιάννη και του Μεμέτη (ποίημα)


                            Να ’ρχονται πρέπει συμφορές οι αγκαλιές ν’ ανοίγουν;
                        Να τρέμ’ η γης συθέμελα οι δρόμοι μας να σμίγουν;
                        Σαν το θεό κι ο γείτονας. Το ξέρουν οι μεγάλοι;
                        Γιατ’ οι μικροί το ξέρουνε, κι αν η ειρήνη θάλλει,
                        τότε προκόβουν οι λαοί κι ευημερούν τα έθνη.
                        Το χάσμα που έκλεισ’ ο σεισμός, κλειστό πάντα να μένει!


Εικόνα από διαδικτυακή ανάρτηση:
Έλληνες και Τούρκοι διασώστες συνεργάζονται αρμονικά,
 διασώζοντας εγκλωβισμένους
μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία.
Αριστερά της εικόνας: Εκφράσεις ευγνωμοσύνης Τούρκων στους Έλληνες!

Απαραίτητες σημειώσεις:
 
      Ο Γιάννης και ο Μεμέτης είναι τα πρόσωπα του πολύ γνωστού τραγουδιού «μες του «Βοσπόρου τα στενά», σε στίχους του Πυθαγόρα, μουσική του Απόστολου Καλδάρα και πρώτη εκτέλεση του Γιώργου Νταλάρα. Το παραπάνω ποίημα το έγραψαν τα συναισθήματα και τα ερωτήματα μαζί, που προκάλεσε η πρόσφατη συμφορά στην Τουρκία. Απαγγέλθηκε από τον γράφοντα σε διεθνή συνάντηση Ελλήνων ποιητών και ποιητών της Διεθνούς Οργάνωσης «Ποιητές για την Ειρήνη», στο Σκεπαστό Καλαβρύτων, στις 26 Μαρτίου 2023. Το θέμα της συνάντησης-εκδήλωσης ήταν: «Ποίηση: Η γλώσσα πέρα από τα σύνορα» και τιμήθηκαν ταυτόχρονα η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης (21 Μαρτίου) και η Εθνική μας Παλιγγενεσία (25 Μαρτίου), ενώ μέσα από τα ποιήματα, την εν γένει εκδήλωση και τους λόγους του Δημάρχου Καλαβρύτων και όλων των ομιλητών στάλθηκαν μηνύματα για την αδελφοσύνη των λαών.

     Η λαμπρή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ σε δύο μέρη: Το Α΄ ΜΕΡΟΣ στην αίθουσα «Ο Κήπος του Μουσείου», στην οδό Πατησίων στην Αθήνα στις 23.3.2023 και το Β΄ ΜΕΡΟΣ στο Σκεπαστό Καλαβρύτων. Εκφράστηκαν απ’ όλους πολύ θερμές ευχαριστίες στην εκ Σκεπαστού σκηνοθέτρια και ποιήτρια κ. Παρασκευή (Βούλα) Μέμου, που συνέλαβε την όμορφη και πρωτότυπη αυτή ιδέα και η ίδια φρόντισε για την τέλεια και πολύ επιτυχημένη διοργάνωσή της. Εκφράζω και προσωπικά τις θερμότερες των ευχαριστιών μου και καταθέτω την ευγνωμοσύνη μου στην αγαπημένη φίλη Βούλα, για την ιδιαιτέρως τιμητική πρόσκληση της συμμετοχής μου και τη φιλοξενία. Θέλω, ακόμα, να ενώσω την ευχή μου με την ευχή της Βούλας, ώστε αυτή η πρώτη διεθνής συνάντηση ποιητών στη χώρα του φωτός και του πολιτισμού, στην Ελλάδα μας, να είναι ο θεμέλιος λίθος μιας λογοτεχνικής γέφυρας αδελφοσύνης των λαών. Ομοίως ευχαριστώ και ευχαριστούμε όλοι οι συμμετέχοντες τον Δήμο Καλαβρύτων, την τοπική Κοινότητα, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σκεπαστού και τους κατοίκους του πανέμορφου χωριού για την υποδοχή και την καθ' όλα Αβραμιαία φιλοξενία.
     Μετά την εκδήλωση οι προσκεκλημένοι μεταβήκαμε για προσκύνημα στην ιστορική μονή Αγίας Λαύρας και αμέσως μετά στον Τόπο Θυσίας (εκτέλεσης) των Καλαβρυτινών από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής (13 Δεκεμβρίου 1943). Εκεί απαγγέλθηκε το επικό ποίημα από τον γράφοντα «Ύμνος στην Καλαβρυτινή Μάνα», του εκ Καμανιάνων Καλαβρύτων λογοτέχνη Κωνσταντίνου Νικολόπουλου-Καμενιανίτη, και μπορείτε να το δείτε/διαβάσετε ΕΔΩ . Νοιώσαμε όλοι μέσα από του στίχους του, τόσο την απότιση φόρου τιμής στην πολυχαροκαμένη Καλαβρυτινή Μάνα που με τη δύναμη της ψυχής της ανέστησε και πάλι τα Καλάβρυτα, όσο και στους Καλαβρυτινούς εκτελεσθέντες-μάρτυρες, στέλνοντας παράλληλα κι από εκεί ένα ακόμα μήνυμα ειρήνης.
     Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι του αδελφικού φίλου Νίκου Κυριαζή και των εφημερίδων ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ ΝΕWS και ΩΡΑ ΤΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ. Άπειρες ευχαριστίες!

Τα συγχαρητήρια του Δημάρχου Καλαβρύτων κ. Θανάση Παπαδόπουλου
μετά την απαγγελία

Η απαγγελία στον λόφο του Καπή, τόπος εκτέλεσης-θυσίας των Καλαβρυτινών

Νίκος Χρ. Παπακωνσταντόπουλος, 27.3.2023

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου