Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2022

Η δυναμη της κατάρας (αληθινή αφήγηση-λαογραφική καταγραφή)


     Για τη δύναμη της ευχής και της κατάρας συζητούσε μετά την εκκλησία στο χωριό μια παρέα έξι-εφτά θαμώνων του καφενείου, εκείνο το Κυριακάτικο πρωινό, γύρω από την ξυλόσομπα που άφηνε πλουσιπάροχα τη ζεστασιά και τη θαλπωρή της. Αν και αξιοζήλευτη έξω η λιακάδα, το φθινοπωρινό κρύο έτσουζε αρκετά και η κουβέντα των συγχωριανών και φίλων, μαζί με τον καφέ και το τσιγάρο στα λίγα τετραγωνικά του καφενείου, ήταν μια πραγματική απόλαυση.
     «Οι κατάρες πιάνουν», υποστήριζαν ο μπάρμπα-Θύμιος με τον μπάρμπα-Παύλο.
     «Το ίδιο πρέπει να πιάνουν και οι ευχές», είπε ο νεότερος της παρέας, ο Θάνος, γύρω στα πενήντα. «Κι από ευχές έχω κάμποσες χιλιάδες μαζεμένες, αλλά είδατε τίποτα να μου πηγαίνει καλά;», συμπλήρωσε.
     «Μην λέτε τέτοια! Η κατάρα πιάνει κι αν είναι κατάρα από τον παπά, πιάνει στα σίγουρα. Ακούστε τούτη δω την ιστορία, που μου την έλεγε ο πατέρας μου, που την έζησε και την είδε με τα μάτια του, όπως κι άλλοι χωριανοί», αντέκρουσε επιτακτικά ο μπάρμπα-Παύλος, επιχειρηματολογώντας με τη μικρή ιστορία.
     «Μια φορά, μια χήρα έχασε μια γίδα. Δεν είχε δα και κάνα μεγάλο κοπάδι για τα ορφανά της και στενοχωρήθηκε πολύ η φτωχιά. Βέβαιη ότι κάποιος της την έκλεψε, η απελπισία της την έκανε να πάει στον παπά να του ζητήσει να διαβάσει κατάρα, για να πάθει κακό ο κλέφτης. Ο παπάς δεν ήθελε να κάνει κάτι τέτοιο, αλλά η χήρα επέμενε. Το είπε τότε στην εκκλησία και ζήτησε να φανερωθεί μόνος του ο κλέφτης, αλλιώς θα διάβαζε κατάρα. Οι μέρες πέρναγαν και πουθενά να φανερωθεί κλέφτης. Τότε διάβασε κατάρα μετά την Λειτουργία της Κυριακής και είπε: «όποιος πήρε τη γίδα τη χήρας να ξεραθεί»!
     Πέρασε κάμποσος καιρός και τίποτα. Πουθενά ο κλέφτης. Ένας χωριανός πήγε στο κτήμα του να κόψει ένα μεγάλο πουρνάρι που είχε ξεραθεί. Μόλις έπεσε το πουρνάρι στη γης, είδε τότε ότι επάνω ήταν ψόφια από καιρό η γίδα. Ανέβηκε να φάει κλαρί, μπερδεύτηκε στα κλωνάρια του από το κουδούνι της και έμεινε εκεί και ψόφησε. Είδατε;  Το πουρνάρι την πήρε κι αυτό ξεράθηκε. Αν την είχε πάρει άνθρωπος, θα ξεραινόταν εκείνος», έκλεισε συμπερασματικά την κουβέντα του ο μπάρμπα-Παύλος.
 
Νίκος Χρ. Παπακωνσταντόπουλος, 29.10.2022

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου