Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2022

Προσωπικές σκέψεις για τη «γιορτή των ερωτευμένων»


     Πολύ πριν πλησιάσει η «γιορτή των ερωτευμένων», που τάχα «γιορτάζουμε» τον άγιο Βαλεντίνο, «τρελαίνονται» οι αγορές, το ίδιο και τα ΜΜΕ, φυσικά και το διαδίκτυο. Ένας ξενόφερτος άγιος, για τον οποίο τίποτα ή έστω ελάχιστα γνωρίζουμε όλοι και όμως τον έχουμε αποδεχθεί, τον έχουμε «υιοθετήσει» και τον γιορτάζουμε μεγαλοπρεπώς. Βέβαια, αυτό δεν είναι και τόσο περίεργο, γιατί και για τους «δικούς» μας αγίους δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι ξέρουμε και πολλά, αφού δεν έχουμε ενδιαφερθεί να μάθουμε, ούτε, ίσως, και για τον άγιο που έχουμε το όνομά του!
     Αν γυρίσουμε λίγα χρόνια πίσω, εκτός από τη γιορτή της μητέρας, δεν γνωρίζαμε άλλη παρόμοια, που κι αυτή τη γιορτάζαμε με λίγα Μαγιάτικα αγριολούλουδα και μόνο. Σήμερα έχουν κατακλύσει το χρόνο τέτοιες γιορτές, και όχι πως αυτό είναι προς κατηγορίαν, αφού πολλές από αυτές σκοπό έχουν την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση. Γιορτή του παιδιού, της γυναίκας,  του άντρα, του πατέρα, των ζώων, της τρίτης ηλικίας, ημέρα περιβάλλοντος, ημέρα της γης και κάμποσες εκατοντάδες ακόμα (ο Οκτώβρης μόνο έχει τριάντα τέτοιες «γιορτές»). Μεταξύ αυτών και η «παγκόσμια ημέρα μαξιλαροπόλεμου», στις 2 Απριλίου!
     «Ηγετική» θέση ανάμεσα σε όλες αυτές έχει η «γιορτή των ερωτευμένων», του Αγίου Βαλεντίνου, στις 14 Φλεβάρη. Ο εορτασμός την ημέρα αυτή είναι πλέον οικουμενικός και στην παγκόσμια «μόδα» δίνεται πάντα μεγάλη έμφαση. Αναρωτιέται, όμως, κανείς: Αν δεν είχε δοθεί αυτή η υπερβολική δημοσιότητα, αν δεν υπήρχε τόσο εμπορικό χρώμα, αν δεν είχαν επενδυθεί αστρονομικά κεφάλαια στη διαφήμιση-για εμπορικούς λόγους πάντα, πόσοι θα την ήξεραν; Πόσο οι αγορές θα ανθοστολίζονταν και πόσο θα δωροστολίζονταν; Πόσο θα τρέχαμε να πάρουμε κάτι, έστω και ευτελές, για το έτερον ήμισύ μας; Και σιγά μη νοιάστοικαν οι αγορές και οι 
«οπαδοί του αγίου Βαλεντίνου» να τιμήσουν το «άγιό» τους! Όσο για την πρόταση του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, στην προσπάθειά του να γιορτάζουμε Ορθόδοξα στις 13 Φεβρουαρίου, μάλλον «έχει πέσει στο κενό», αφού η ξενομανία υπερισχύει. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν οι Ορθόδοξοι Άγιοι και Απόστολοι από την Ιουδαία Ακύλας και Πρίσκιλλα, που κατοικούσαν στην Κόρινθο και βαπτίστηκαν από τον Απόστολο Παύλο.

Το ζεύγος Ορθόδοξων Αγίων Ακύλας και Πρίσκιλλα,  
που κατοικούσαν στην Κόρινθο και βαπτίστηκαν από τον Απόστολο Παύλο.
Η επίγεια ζωή τους τελείωσε με μαρτυρικό θάνατο, λόγω της πίστης τους.
Η μνήμη τους τιμάται στις 13 Φεβρουαρίου


     Πολλές είναι οι φορές που διαπιστώνουμε ότι η αγάπη και ο έρωτας γιορτάζουν πάντα, μέρα και νύχτα και δεν περιμένουμε «την ημέρα τους», μια φορά το χρόνο! Ούτε περιμένουμε ο εορτασμός να μας επιβληθεί επιτακτικά και τυποποιημένα από τον οποιονδήποτε. Σίγουρα κάθε καθημερινή αυθόρμητη εκδήλωση έχει υπέρ-πολλαπλάσια αξία, από μια… εμπορικά στημένη χειρονομία!
 
Νίκος Παπακωνσταντόπουλος, 13.2.2022

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου