Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019

Εύθυμες ιστορίες του χωριού: Το σκιάχτρο


Σκιάχτρο  «φίλαθλος» με μπάλα ένα… κολοκύθι, έτοιμος να «σουτάρει», 
αλλά και «φύλακας» καλαμποκιού!
Εικόνα: https://m.eirinika.gr/article/110453/ti-allo-tha-doyme-antras-stin-argentini-pethane-apo-sex-me-skiahtro

     Το σκιάχτρο, ή και με οποιεσδήποτε άλλες ονομασίες μπορεί να το γνωρίζουμε, είναι συνήθως ομοίωμα ανθρώπου, κυρίως άνδρα, και η «εποχή» του συμπίπτει με την εποχή της αγροτικής παραγωγής και συγκομιδής. Τότε οι καλλιεργητές των χωραφιών, των περιβολιών και των αμπελιών το βάζουν στα χωράφια τους να «φοβίζει» (να «σκιάξει») τα αγριοπούλια ή και άλλα ζώα, για να μην του προκαλούν ζημιές στη σοδειά τους.
     Δεν λείπει και εδώ η εφευρετικότητα, που αρκετές φορές προκαλεί γέλιο! Βλέπουμε, π.χ., σκιάχτρα να κρατάνε «απειλητικά» ένα ξύλο στο χέρι, ή άλλα επάνω σε ευλύγιστα ξύλα που με τον αέρα κουνιούνται, για να δίνουν την εντύπωση πραγματικού ανθρώπου έτοιμου να... επιτεθεί! Βλέπουμε ακόμα και σκιάχτρα με το εσώρουχο έξω από το παντελόνι, ή με έγχρωμο γυναικείο «προκλητικό» εσώρουχο(!), ίσως και με πολλές ακόμα επινοήσεις! Παρά, όμως, την όποια εφευρετικότητα του παραγωγού, οι «εχθροί» της σοδειάς του πολύ συχνά συνυπάρχουν με τα σκιάχτρα. Δεν είναι καθόλου απίθανο, λοιπόν, να βλέπουμε αγριοπούλια να «σταθμεύουν» για λίγο επάνω σε αυτά!  
     Αξίζει, όμως, να καταγραφεί και μια μικρή εύθυμη ιστορία, που το σκιάχτρο έγινε η αιτία να φιλιώσουν και πάλι δύο άνθρωποι, ο Μήτσος κι ο Ανδρέας,  που είχαν μαλώσει για ασήμαντο λόγο και για αρκετό χρονικό διάστημα δεν μιλούσαν.
     Την ευκαιρία που αναζητούσε ο Μήτσος να τα «ξαναφτιάξει» με τον Ανδρέα, τού την έδωσε το σκιάχτρο, που είχε βάλει ο δεύτερος στο χωράφι του, να «διώχνει» τα πουλιά από το καλαμπόκι που είχε αρχίσει να ωριμάζει. Ο Μήτσος έκοψε ένα καλαμπόκι και το έβαλε στο… επίμαχο σημείο των γεννητικών οργάνων του σκιάχτρου, σε μορφή και εικόνα «στύσης»! Όταν ο Ανδρέας έμαθε από γείτονές του ποιος «φιλοτέχνησε» περισσότερο από τον ίδιο το κατασκεύασμά του, πήγε βρήκε το Μήτσο, έκαναν στην άκρη όσα τους χώριζαν και γέλασαν και οι δυο με την καρδιά τους!   

Νίκος Χρ. Παπακωνσταντόπουλος, 06.02.2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου