Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018

Εύθυμες ιστορίες του χωριού: To πρώτο… ταξίδι με αεροπλάνο!




     Η εμπορο-ζωοπανήγυρη στα Τριπόταμα Καλαβρύτων το πρώτο τριήμερο του Σεπτέμβρη, ήταν και εξακολουθεί να είναι μέγα εμπορικό, αλλά και κοινωνικό και ψυχαγωγικό γεγονός, όχι μόνο των Τριποτάμων, αλλά και όλης της γύρω περιοχής. Πέρα από τις αγορές και τις ανταλλαγές (τράμπες) των πολλών χιλιάδων(!) ζώων (άλογα, μουλάρια και γαϊδούρια), τα γεωργικά εργαλεία, τα είδη οικιακής χρήσεως, τα υφάσματα, η ένδυση, η υπόδηση και πολλά ακόμα είδη του εμπορίου, είχαν όλα την τιμητική τους. Την τιμητική τους είχαν ακόμη και τα είδη προικός, που οι νοικοκυρές συμπλήρωναν με αυτά τα χειροποίητα και τα υφαντά από τις ίδιες, για το γάμο των κοριτσιών. 
     Για εμάς, παιδιά τότε, και μιλάμε για τις πρώτες δεκαετίες μετά τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο, ήταν «αρκετό» να πάμε για να δούμε μόνο(!) τα παιχνίδια! Στην καλύτερη περίπτωση μπορούσαμε να πάρουμε μια σφυρίχτρα, μια μικρή καραμούζα, το πολύ μια φυσαρμόνικα ή ένα αυτοκινητάκι, εμείς τα αγόρια! Όνειρο κάθε κοριστσιού ήταν η κούκλα που όταν "ξάπλωνε" έκλεινε τα μάτια. Γι' αυτό και συγκεντρώναμε δεκάρα-δεκάρα και πενηνταράκι-πενηνταράκι από την άνοιξη το απαιτούμενο ποσό! Τις μέρες του πανηγυριού, μαζευόμαστε ομάδες των δέκα-δεκαπέντε παιδιών και ξεκινάγαμε το πρωί από τα χωριά μας,  με τα πόδια, φυσικά, για να πάμε και να περάσουμε όλη την ημέρα στα Τριπόταμα, να χορτάσει το μάτι μας και να γυρίσουμε κατάκοποι το βράδυ στα σπίτι μας, με τη σφυρίχτρα στα χέρια, σφυρίζοντας σε όλο το δρόμο! Στο έμπα του χωριού μας, το σφύριγμα γινόταν εντονότερο, που σήμαινε ότι «φτάνουμε»!  
     Ήταν, θυμάμαι, αρχές της δεκαετίας του 1970 και μεταξύ των εμπόρων, είχε στήσει τον πάγκο του κι ένας φωτογράφος, με όλο τον εξοπλισμό του: Την τρίποδη φωτογραφική μηχανή του, μια λευκή οθόνη και διάφορες άλλες με εικόνες για φόντο. «Ο σπεσιαλήστας της φοτογραφίας»,  έγραφε με μαύρα γράμματα, και μάλιστα ανορθόγραφα, σ’ ένα μεγάλο μπεζ κακοκομμένο χαρτόνι! Όταν δεν φωτογράφιζε, συνέχεια φώναζε: «Φωτογραφίες για ταυτότητες, φωτογραφίες αναμνηστικές, φωτογραφίες οικογενειακές! Έλατε, Ελάτε! Εδώ ο σπεσιαλίστας! Εδώ ο καλλιτέχνης»!  
     Μεταξύ των «σεντονιών» με εικόνες που είχε για φόντο, ήταν κι ένα με αεροπλάνο, σε εμφανές σημείο. Αυτή την οθόνη φαίνεται ότι την πρόσεξαν κι άλλοι και φωτογραφήθηκαν εκεί κι αυτό αποδείχθηκε αργότερα, όταν άνοιξαν τα σχολεία: Τις πρώτες μέρες των μαθημάτων, στα μικρότερα και μεγαλύτερα πηγαδάκια των διαλειμμάτων στο προαύλιο, ο καθένας μιλάγαμε για τις αναμνήσεις του το καλοκαίρι. Ποτέ δεν έλειπαν από τέτοιες κουβέντες εκείνοι που τα... παραφούσκωναν, μεταξύ αυτών ο γνωστός για τις υπερβολές του συμμαθητής μας ο Γρηγόρης, ξεπέρασε τον εαυτό του! «Έβαλε» όλη του τη σοβαρότητα, λέγοντάς μας ότι είχε την εμπειρία που δεν θα μπορούσε να έχει ο καθένας μας: Ότι ταξίδεψε με αεροπλάνο! Όλοι γελάσαμε και «τον πήραμε στο ψιλό»! Επιμένοντας, όμως, ο ίδιος και θέλοντας να μας πείσει, έβγαλε μια φωτογραφία από την τσέπη του. Είχε φωτογραφηθεί στα Τριπόταμα, με φόντο το αεροπλάνο του φωτογράφου! Κάποιοι τη γνωρίσαμε πολύ εύκολα, και το τί επακολούθησε, δεν περιγράφεται! Η καζούρα συνεχίστηκε και τα πρώτα λεπτά μέσα στην τάξη, μη μπορώντας και ο καθηγητής να κάνει μάθημα!
     
Νίκος Χρ. Παπακωνσταντόπουλος, 21.9.2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου