Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018

Η Ευφροσύνη της μυθολογίας και η Αγία Ευφροσύνη


Οι τρεις Χάριτες, από τον πίνακα του  Μποτιτσέλι «Άνοιξη» 
(Πινακοθήκη, Φλωρεντίας).

     Σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία, η Ευφροσύνη ήταν μία από τρεις Χάριτες. Οι άλλες δύο ήταν η Αγλαΐα και η Θάλεια, αν και από περιοχή σε περιοχή παρατηρούνται διαφορές, Έτσι, συχνά συναντάμε ως Χάριτες και την  Αυξώ, τη Χάρις, την Ηγεμόνη, τη Φαένα, τη Πασιθέα. Ήταν θεότητες της γοητείας, κόρες του Δία και την Ευρυνόμης, που και εδώ, όμως, οι πηγές διαφέρουν και αναφέρονται είτε ως κόρες του Διονύσου και της Αφροδίτης ή του Ήλιου και της Ναϊάδας Αίγλης.

     Οι Χάριτες αγαπούσαν την ομορφιά και έδιναν στους ανθρώπους χαρίσματα και ταλέντα. Μαζί τους είχαν ασχοληθεί πολλοί αρχαίοι Έλληνες συγγραφείς, μεταξύ των οποίων κα ο Όμηρος. Λατρεύονταν σε πολλά μέρη της Ελλάδος. Στην Αθήνα δε, είχαν αφιερώσει σ’ αυτές ναό στην Αγορά, ενώ σύμπλεγμα τριών γλυπτών υπήρχε και στην είσοδο της Ακρόπολης.

Η Αγία Ευφροσύνη



     Η Αγία Ευφροσύνη έζησε στα χρόνια του Θεοδοσίου του μικρού, αρχές του 5ου αιώνα μ.Χ. Ήταν μοναχοκόρη του Παφνούτιου, ενός από του πλουσιότερους εμπόρους της Αλεξάνδρειας. Σε μικρή ηλικία έχασε τη μητέρα της και πριν ενηλικιωθεί, ο πατέρας της ήθελε να την παντρέψει με έναν νέο της υψηλής κοινωνικής τάξης της πόλης. Όμως, οι κοσμικότητες αποτελούσαν εμπόδιο για την Ευφροσύνη, που ήθελε να αφιερωθεί συστηματικά στην ελεημοσύνη και στην υπηρεσία του συνανθρώπου. Γι’ αυτό, αφού μοίρασε τα υπάρχοντά της στους φτωχούς, έφυγε κρυφά από το σπίτι, και μετά από πολλές περιπέτειες κατέληξε μεταμφιεσμένη σε άνδρα σε κοινόβιο ανδρικό μοναστήρι. Εκεί πήρε το όνομα Σμάραγδος και οι μοναχοί θαύμαζαν τον πνευματικό της αγώνα και τη διακονία που πρόθυμα πρόσφερε σε όλους. Εκεί έζησε 38 χρόνια και στο τέλος της ζωής της συναντήθηκε και με τον πατέρα της, όταν και αυτός έγινε μοναχός στο ίδιο μοναστήρι. Το τέλος του επίγειου βίου της ήταν «εν ειρήνη».
     Η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη της στις 25 Σεπτεμβρίου.
 =====================
Πηγές:
Εγκυκλοπαίδεια «Ελλαδική»
Ορθόδοξος Συναξαριστής

Νίκος Χρ. Παπακωνσταντόπουλος, 25.9.2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου