Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2018

Εύθυμες ιστορίες του χωριού: Ο μπάρμπα-Γιάννης, η κότα και το αυγό




  
     Ο μπάρμπα-Γιάννης ήταν ένας πολύ έμπειρος τεχνίτης της οικοδομής. Τα χέρια του έπιαναν το κάθε τι γύρω από τη δουλειά αυτή: Χτισίματα, σκεπές, ταβανώματα, καλουπώματα, μπετά και πολλά ακόμα, μα εκεί που πραγματικά ζωγράφιζε, ήταν το σοβάτισμα. Η φήμη του είχε ξεπεράσει κατά πολύ το μικρό χωριό του και τον προτιμούσαν και σε μακρινά χωριά. Ήταν όμως και κάπως περίεργος τύπος ανθρώπου, που μπορεί να διακρινόταν για τη μεγάλη του υπομονή για σοβαρότερα πράγματα, πολύ ολιγόλογος, ενώ για μηδαμινά γινόταν πολύ οξύθυμος και σχεδόν πάντα απρόβλεπτος.
     Η γυναίκα του, η Αγγέλω, που ήξερε τα χούγια του όσο κανένας άλλος, μόλις τον έβλεπε που ερχόταν στο δημόσιο δρόμο, του έβαζε το φαγητό του επάνω στο τραπέζι της αυλής, κάτω από τον ίσκιο της μεγάλης ακακίας τα καλοκαίρια και το σκέπαζε με ένα άδειο πιάτο. Δίπλα ακριβώς το ψωμί τυλιγμένο στην πετσέτα, με κουτάλι, πιρούνι και μαχαίρι. Αν δεν ήταν στρωμένο να κάτσει να φάει με το που πήγαινε σπίτι του, μπορεί και να της έσερνε όσα σηκώνει ένα κάρο!
     Έτσι κι εκείνο το μεσημέρι που γύρισε από τη δουλειά του, ακούμπησε τη λαστιχένια εργαλειοθήκη του δίπλα στο τραπέζι. Έβγαλε το καπέλο του, έκανε βιαστικά το σταυρό του και πριν προλάβει να καταπιεί τρεις-τέσσερις μπουκιές, μια κότα φτερούγισε από τη φωλιά της, πήγε και στάθηκε λίγα μέτρα μπροστά από το μπάρπα-Γιάννη και με συνεχόμενα και δυνατά κακαρίσματα διαλαλούσε το αυτό που μόλις είχε γεννήσει. Αυτός δεν ήθελε πολύ να εκνευριστεί εκείνη τη στιγμή και αφού την κοίταξε τρεις-τέσσερις φορές «υπό γωνίαν», σκύβει και βγάζει από την εργαλειοθήκη του ένα σκεπάρνι και το πετάει με δύναμη επάνω της! Το σκεπάρνι την χτύπησε στο κεφάλι και ο θάνατός της ήταν σχεδόν ακαριαίος, ενώ ο μπάρμπα-Γιάννης  συνέχισε το φαΐ του σαν να μην έγινε τίποτα!
- Ε! Χριστιανέ μου! Τι σου έφταιξε τώρα η κότα; Τον ρώτησε με επιφύλαξη η γυναίκα του, περιμένοντας κάποια υπερβολική και αδικαιολόγητη έκρηξή του, όπως συνήθιζε για υποδεέστερα θέματα.
- Αϊ μου στο διάολο! Τόση φασαρία για έν' αυγό!

Νίκος Χρ. Παπακωνσταντόπουλος, 17.9.2018


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου