Σάββατο 10 Ιουλίου 2021

Τί είναι το τσακλοκούδουνο;




     Είχα ρωτήσει σε μικρή ηλικία στο χωριό μου έναν θυμόσοφο γέροντα, τι είναι το «τσακλοκούδουνο», μια λέξη που τη χρησιμοποιούσε συχνά εκείνος, όταν ήθελε να υποτιμήσει κάποιον. Ο μπάρμ’-Αντρέας, πολύ εγγράματος για την εποχή του - απόφοιτος του Ελληνικού Σχολείου, ενασχοληθείς και ίδιος με την κτηνοτροφία, μού έδωσε την εξής ερμηνεία:
      Είναι το δεύτερο, μικρότερο κουδούνι, μέσα σε μεγαλύτερο, που προκαλεί τον ήχο, αντί για βαρίδι (γλωσσίδι) του μεγάλου κουδουνιού, ενώ το ίδιο δεν έχει βαρίδι.
     Επομένως, η λέξη «τσακλοκούδουνο», δένει απόλυτα με τη σημασία που δίνουμε όταν θέλουμε να χαρακτηρίσουμε κάποιον με περιορισμένη αντίληψη.
     Αν δούμε και εξετάσουμε, όμως, με περισσότερη προσοχή το αντικείμενο και το φαινόμενο, παρατηρούμε ότι ναι μεν το «τσακλοκούδουνο» δεν έχει «βαρίδι», αλλά ενεργεί βοηθητικά στο μεγάλο κουδούνι και ο ήχος του από την κρούση με αυτό τού ενισχύει τον ήχο . Επομένως, η αξία του τσακλοκούδουνου δεν πρέπει να υποτιμάται.  
     Δείτε πολλά περισσότερα για «κουδούνια και τσοκάνια» στο ομώνυμο παλαιότερο άρθρο μου του κύκλου δημοσιευμάτων «στο κατώι του χρόνου», στην ηλεκτρονική εφημερίδα ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ NEWS, εδώ: http://www.kalavrytanews.com/2014/09/blog-post_52.html

Νίκος Χρ. Παπακωνσταντόπουλος, 25.5.2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου