Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2024

«Καλό αποκαλόκαιρο»: Ευχή, σημασία, πραγματικότητα και υπερβολές


   Το διαδίκτυο έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, τόσο «καλά», όσο, ίσως, κανένα άλλο «εργαλείο» του σύγχρονου πολιτισμού. Και είναι κοινή η διαπίστωση ότι κάποιοι «βαρύγδουποι» τίτλοι ειδήσεων, χωρίς και η τηλεόραση να αποτελεί εξαίρεση κάποιες φορές, επιδιώκουν να προσελκύσουν τον επισκέπτη/αναγνώστη του διαδικτύου ή και τον τηλεθεατή, για να αυξήσουν την επισκεψιμότητά τους ή την τηλεθέαση, μακριά από κάθε μέτρο. Εδώ στην πραγματικότητα ισχύει και το «ώδινεν όρος και έτεκεν μυν», αν και όχι λίγες φορές ούτε και «μυν»!
     Ανέκαθεν και στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο μιλούσαν και μιλούν για επιδείνωση του καιρού, όταν έχει προβλεφθεί μια σύντομη βροχούλα, ή ακόμα και «ψιχάλα» και για «βελτίωση» όταν αυτή παρέλθει. Αν και η κλιματική αλλαγή με ακραία καιρικά φαινόμενα μπαίνει κι αυτή στη ζωή μας σε όλον τον πλανήτη, από αλόγιστες, κακές και χείριστες ανθρώπινες παρεμβάσεις, η υπερβολή ορισμένων ΜΜΕ στις «προβλέψεις», ειδικά του διαδικτύου, ξεπερνούν κάθε λογική και κάθε μέτρο, μέχρι σημείου εκνευρισμού και αποστροφής: Συννεφιάζει ή πρόκειται να βρέξει λίγο το επόμενο διάστημα; «Έρχεται μεγάλη ανατροπή στον καιρό», «συναγερμός» και άλλα παρόμοια, που περιμένεις να διαβάσεις «καταστροφή»! Υποχωρεί αυτή η σύντομη «κακοκαιρία»; «Υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες»!
     Θυμούνται οι μεγαλύτεροι και όσοι τους ακολουθούμε σε ηλικία, ότι κάθε τέλος Αυγούστου, ο καιρός «γυρίζει». Θυμούνται/θυμόμαστε ακόμα, ότι ο Σεπτέμβρης ποτέ δεν ήταν ιδιαίτερα ζεστός μήνας. Το ίδιο θυμόμαστε ότι τα πρωτοβρόχια στις αρχές του φθινοπώρου εκδηλώνονται με μπόρες, καταιγίδες, κεραυνούς και ενισχυμένους ανέμους. Αλλά θυμόμαστε και τούτο: Προς το τέλος Σεπτέμβρη και το πρώτο δεκαήμερο του Οκτώβρη ο καιρός πισωγυρίζει και θυμίζει καλοκαίρι και όχι λίγες φορές κατακαλόκαιρο. Προερχόμενος από τα Καλάβρυτα, που είναι ορεινή περιοχή, γνωρίζω πολύ καλά ότι η ωρίμανση των σταφυλιών καθυστερεί και ο τρύγος γίνεται στο τέλος του Σεπτέμβρη, μέχρι και αρχές του Οκτώβρη εκεί, στο «μικρό καλοκαιράκι», δηλαδή, ή «αποκαλόκαιρο» ή και για ορισμένους «γαϊδουροκαλόκαιρο», με πολύ ζεστό καιρό.
     Επειδή ο χειμώνας είναι, ομολογουμένως, μια δύσκολη εποχή, με τον ερχομό του φθινοπώρου πολλοί εύχονται «καλό φθινόπωρο» ή «καλό αποκαλόκαιρο» ή και «καλό μικρό καλοκαιράκι», για να «εξευμενίσουν» τις δυσκολίες που έρχονται και να μην «πέσουμε» στο «από Αύγουστο χειμώνα κι από Μάρτη καλοκαίρι».
     Συνηθίζεται, επίσης, με το τέλος των καλοκαιρινών διακοπών και την επιστροφή στις εργασίες μας/υπηρεσίες μας, πολλοί να εύχονται «καλό χειμώνα». Και δεν μπορώ να ξεχάσω, όταν το 1989 πήρα νωρίς την καλοκαιρινή μου άδεια και επέστρεψα στην υπηρεσία μου τέλος Ιουλίου. Κάποιοι συνάδελφοί μου μού εύχονταν «καλό χειμώνα»! Τότε εξέφραζα την δυσαρέσκειά μου χαριτολογώντας: Αντευχόμουν κι εγώ «καλό χειμώνα» σε όσους ξεκίναγε τότε η άδειά τους! 
     Μήπως στο ίδιο «μήκος κύματος» δεν κινούνται πολλά μέσα ενημέρωσης του διαδικτύου με τους σεισμούς; «Ισχυρός σεισμός(!) στην Ελλάδα, εντάσεως... 2.8 Ρίχτερ»! Χώρια αυτές οι... σεισμοπροβλέψεις
    
Νίκος Χρ. Παπακωνσταντόπουλος, 23.9.2024

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου