Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020

Τί είναι η φορτωτήρα;





     Η σωστή φόρτωση του ζώου γίνεται με δύο «πλευρά»*, δεξιά κι αριστερά του σαμαριού. Όταν ανεβάσουμε το ένα «πλευρό» στο σαμάρι (π.χ. το ένα σακί με το περιεχόμενό του) και το δέσουμε με την τριχιά (σχοινί) για να το συγκρατεί, πρέπει απαραίτητα να βοηθηθεί/κρατηθεί από δεύτερο άτομο, μέχρι να φορτωθεί και το άλλο (ισοβαρές) για να ισορροπήσει. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει δεύτερο άτομο να βοηθήσει, το «υποκαθιστά» η φορτωτήρα. «Πενία τέχνας κατεργάζεται», δηλαδή! Αυτή είναι ένα σχετικά χοντρό και ανθεκτικό ξύλο, ύφους 1.5 μέτρου, περίπου, που η κορυφή του καταλήγει σε μικρή διχάλα (σχήμα «Υ»). Το «Υ» στηρίζει/υποδέχεται την τριχιά που συγκρατεί το φορτίο, όπως δείχνει η φωτογραφία, μέχρι να φορτωθεί και το δεύτερο «πλευρό». Εδώ, στη φωτογραφία, η υπομονή του συμπαθέστατου γαϊδαράκου είναι/φαίνεται πολύ χαρακτηριστικά!
     Τα ζώα είναι κατάλληλα εκπαιδευόμενα και δεν μετακινούνται την ώρα της φόρτωσης. Η παροιμιώδης έκφραση «ξύλο με τη φορτωτήρα», λέγεται μεταφορικά για κάποιον που δέχθηκε ανηλεή ξυλοδαρμό. Αυτό προέκυψε από την ώρα του φορτώματος, που η φορτωτήρα χρησιμοποιείται και ως απειλητικό μέσο ξυλοδαρμού στο ζώο, αν δεν είναι ήσυχο (δεν «κάθεται» να το φορτώσουν), χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάποιες φορές δεν γίνεται και πραγματικότητα.
---------------------------

* Υπάρχει και ο τρόπος φορτώματος «μισοψόμι», συμπληρωματικό με ελαφρύ φορτίο ανάμεσα στα δύο «πλευρά», στο επάνω μέρος του σαμαριού.

Νίκος Χρ. Παπακωνσταντόπουλος, 12.1.2020
https://nikolpapak.blogspot.com/2017/05/blog-post_22.html



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου